Van költségvetés, működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen

Olvassa újra tudósításunkat a szombathelyi rendkívüli közgyűlésről.

19:50 Itt a vége

Rekordidő, 11 óra alatt sikerült megtárgyalni a két napirendi pontot. De a lényeg, van a városnak költségvetése. Folytatás április végén.


19:20 A Szombathelyi Hírlap Szombathelyi Hírlap: itt a legújabb politika kampányújság, de olvassa ezeket még valaki? 2019. March 26. 15:07 névhasználata

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Nemény szerint a lap akár rágalmazást is elkövetett, és ezt a Szombathely név alatt. Kérdezi, lehetséges-e a közgyűlés által visszavonni a névhasználati engedélyt, mert azt a polgármester adta meg. Ha most nem tudja ezt megtenni a közgyűlés, akkor a következő ülésre kell beterjeszteni a névhasználat engedélyezését.

Márius 27. Közgyűlés
Az ellenzék átvitte az akaratát
Kovács Dávid

Puskás azt kérdezi, az Éljen Szombathely Egyesületnek hol van a névhasználati kérelme.

Illés Károly szerint itt egy magánlapról van szó, amelyik jogszerűen engedélyt kapott a név használatáról, kijelenti, az ellenzék ezzel cenzúrázni, betiltatni akarja ezt a lapot. Hozzáteszi, ez a vörösterror bizonyos pillanataira emlékeztet, és visszaélés a pillanatnyi többséggel, és nincs joguk a névhasználat megvonásához.

Puskás azt mondja, ha már megkapta az engedélyt, akkor nincs mit keresniük a lapnál, hiszen magánpénzből működik.

Molnár azt mondja, semmi gond azzal, ha valaki magánlapot indít, azzal van probléma, hogy ezt a város neve alatt teszi. Javasolja, a következő ülésen döntsenek arról, hogy a közgyűlés vonja vissza az engedélyezési jogot a polgármestertől, és vizsgálják meg, hogyan lehet visszavonni az engedélyt a laptól.

Rettegi kezdeményezi, hogy a savariaforum.hu domain név kerüljön vissza az önkormányzathoz.

Lendvai azt mondja, ez egy Szombathelyről szóló szombathelyi lap, a főszerkesztő munkásságát mindenki ismeri, ő kíváncsian várja a következő lapszámot. Szerinte ez cenzúra.

Az Éljen Szombathely Egyesületnek a mai napig nincs engedélye a név használatára, és most meg akarják vonni ezt a nevet egy magánlaptól – mondja.

Puskás kijelenti, ha a cenzúrát alkalmazzák, akkor ezt is ismerjék el. Egy magánlaptól akarnak megvonni egy olyan nevet, amit jogosan visel, de ez a vita a lap olvasottságát fogja növelni.

A jegyző elmondja, a névhasználatot a polgármester vonhatja meg és függesztheti fel. Ezt a hatáskört a közgyűlés adta át, amit vissza is vonhat, de csak rendeletben.

Megszavazzák, hogy a város vegye vissza a savariaforum.hu és a safo.hu domain nevet.

Majd azt, hogy az áprilisi ülésre készítsék elő, hogy a névhasználati engedélyezés jogát vegye vissza a közgyűlés a polgármestertől.


19:05 SZMSZ módosítás, ez a közgyűlési bizottságok átalakítását jelenti

Nemény emlékeztet rá, közgyűlési döntés határozta meg, hogy a polgármester terjesszen be egy, a választási arányokat tükröző bizottsági struktúrát. Nemény szerint az is kérdés, miért nem tette ezt meg a polgármester és a jegyző felelősségét is felvetette.

Puskás Tivadar azt mondja, hogy a hivatal a költségvetéssel dolgozott, és nem maradt erre idő. Nemény szerint jeleznie kellet volna ezt, a polgármester hozzáteszi, a mai egy rendkívüli ülés, a következő rendes ülésre kell ezt behozni.

Molnár emlékezteti rá, hogy az ülés elején maga Puskás mondta, hogy ma két ülés van, egy rendes és egy rendkívüli.

Így levették a napirendről.


18:55 Végszavazás a költségvetésről

Lendvai azt mondja, mindent megtesznek, hogy kijavítsák a költségvetés hibáit, most tartózkodnak. Molnár Miklós szerint ez egy jó költségvetés, megfelel minden előírásnak. Nemény András azt mondja, ez a szombathelyiek költségvetése, a legfontosabb ügyeket kezelik, több fideszes észrevételt is beépítettek.

A polgármester hozzáteszi, az ő felelőssége a beterjesztés volt, az elfogadása a közgyűlésé.

Az új többség 11 szavazattal elfogadta a költségvetést, a Fidesz tartózkodott.

Márius 27. Közgyűlés
Az ellenzék átvitte az akaratát
Kovács Dávid

18:20 Itt a költségvetési szavazás

Lendvai bejelenti, mivel a 130 ellenzéki javaslat között van, amit támogatnak és van, amit nem, a Fidesz-frakció tartózkodik. Az új többség így nélkülük szavazza meg azokat.

Molnár azt mondja, így a polgármester által beterjesztett tervezet okafogyottá vált, és már az új tervezetről szavaznak, ebben benne van a 130 ellenzéki javaslat. Puskás egyetért, azt mondja, ez egyértelmű.

Egyenként szavaznak a fideszes javaslatokról.

Nincs is jelentősége, az új többség nem vesz részt a szavazásokban, így nem kapják meg a többséget a javaslatok. De Nemény ígérete szerint később visszatérnek rájuk, ha lesz plusz forrás.

Néhányat azért megszavaznak, köztük Molnár Miklós javaslataival.

Azt is, hogy hat fővel csökkentik a polgármesteri kabinetet és minden alpolgármesternek lesz egy asszisztense.


17:55 Nemsokára jön a költségvetési szavazás

A polgármester bejelenti, először a 130 ellenzéki módosítóról szavaznak egyben. Utána a 32 fideszes javaslatról külön-külön, majd egyben az egész költségvetésről.

De először negyedóra szünet.


17:45 Közeleg a megegyezés

Lendvai javasolja, hogy a fideszes módosítókat a vagyongazdálkodás plusz bevételeiből teljesítsék. Nemény azt mondja, készítsék elő ezeket a módosítókat, és partnerek lesznek abban, hogy amint jelentkezik plusz bevétel, elindítják ezeket a fejlesztéseket. Lendvai kéri, hogy erről szavazzanak is, 32 módosítóról van szó.

Most arról vitáznak, hogyan szavazzanak. Lehet az új többség 130 módosító javaslatról külön-külön, de mivel ezeket beépítették a költségvetésbe, akár egyben is meg lehet szavazni. Puskás azt mondja, a 130 javaslatról nem szavaztak az előző ülésen.

Illés szerint két költségvetés van előttük, az egyik a városvezetés által beterjesztett, a másik az, amibe beépítették a 130 ellenzéki javaslatot.

A jegyző szerint így is lehet szavazni, de akár külön is a módosítókról.

Takátsné Tenki Mária szerint minden javaslatról külön kell szavazni, mert Puskás Tivadar felelős a költségvetésért és nem azok, akik a 130 javaslatot tették.


17:00 Egyoldalú vita

A fideszesek sorra szólalnak fel, támadva a költségvetési tervezetet, az új többség nagyrészt csendben van. Két és fél órája tart ez.

Sátory kijelenti közben, hogy ez ellenzék csak a káoszban érdekelt.

László Győző azt mondja, takarékos, egyensúlyban lévő, a város működését biztosító költségvetést terjesztettek be. A célokat a lakosság javasolta, az ő véleményüket képviselőik. És a közvélemény pontosan látja, mi folyik itt.

Márius 27. Közgyűlés
Van közönség is
Kovács Dávid

16:25 Választási költségvetés?

Ezt állítja Kántás Zoltán, miután bevándorlózott egyet. De annak örül, hogy a polgármester észrevételeinek egy részét meghallgatták és módosították.

Sátory Károly kijelenti, túl sokat nem várhatnak a kormánytól, hiszen az új többség nincs jóban vele.

Lendvai szerint politikai tisztogatást jelent, hogy politikai munkatársakat akarnak elküldeni a városházáról. Több nyelvet beszélő, képzett emberekről van szó, és egy évben 30 millióról van szó.

Tombol a vörösterror a városházán

– mondja.

Tóth Kálmán felháborodik, mert a 30 millió pont a háromszorosa annak, amit a déli városrész kapott egy évben útfelújításra. Kijelenti, pontosan tudják, mit szeretnének, és nem csak találgatnak. Kérdezi, a polgármester beszélt-e valakivel arról, hogy valóban a város érdekei ellen vannak az útfelújítások.

Hozzáteszi, az orvosi ügyeletre pont annyi pénz van, mint amennyit tavaly költöttek rá. Meg fogják vizsgálni az önkormányzati cégeket is. Hangsúlyozza, a Fidesz négy és fél évig szórakozott az ellenzékkel és a városnak azzal a részével, amelyik ellenzéki képviselőre szavazott.

Megjegyzi, hogy amikor ellopták a zsidó hitközség menóráját Ellopták a szombathelyi zsidó hitközség menóráját 2018. December 28. 11:34 , Puskás Tivadar nem is reagált, és nem is ajánlott fel segítséget. De a hitközség ezt már megoldotta. Puskás azt mondja, nem ő lopta el, és a zsidó hitközséget komolyan segíti a város.


16:00 Jönnek a javaslatok

Koczka Tibor alpolgármester (Fidesz) régen szólalt fel, a mai ülésen még egyszer sem. Nincs kétsége arról, hogy meglesz a költségvetés, de óriási a felelősség. A civil szervezeteké is, mert a kapott támogatást felelősen kell elkölteni. Javasolja, hogy a következő közgyűlés tárgyalja meg a feladatellátási szerződéseket, mert a civilek önkormányzati feladatokat is ellátnak.

Márius 27. Közgyűlés
Rettegi Attilának jó kedve van
Kovács Dávid

15:30 Hosszú a költségvetési vita

Valóban nem szólnak hozzá az ellenzéki képviselők – Balassa kivételével –, a Fidesz-frakció tagjai sorra kritizálják az ellenzéki javaslatokat. Közben Rettegi Attila olyat mond, hogy az ellenzék gyűlöli a fideszeseket. Azt is mondja, nekik nem az útfelújításokkal van gondjuk, hanem azzal, ahonnan elveszik a forrásokat.

Molnár Miklós szerint a polgármester úgy gondolja, az ő változata az egyedül igaz és támogatandó. De az a lényeg, hogy a költségvetés legyen egyensúlyban, ami ezen belül van, az politikai prioritás kérdése.

Kijelenti, ő sem tudott egyeztetni senkivel, ezért most új javaslatokat nyújt be. Például azt, hogy a polgármesteri kabinet megmarad, de a politikai munkatársak számát csökkentik és minden alpolgármesternek van egy asszisztense. Az önkormányzati cégektől kérjenek üzleti tervet és áprilisban nézzék meg, hogy szükségük van-e plusz támogatásokra.

Kijelenti, a polgármester változatában ő is tudna veszélyes pontokat megnevezni, de ezt nem teszi, de megjegyzi, a lakosság riogatása nem városvezetői feladat. Azt is, hogy április végéig vizsgálják meg, mennyibe kerül az ügyeleti rendszer saját működtetése.

Aztán sorra megválaszolja a polgármester aggályait, többek között azzal, hogy a fejlesztésekre térjenek vissza később. És megnevez több forrást is a plusz kiadásokra.

Sorra szólalnak fel a fideszes képviselők azzal, hogy milyen veszélyesek az ellenzéki elképzelések, de azért ők is tesznek javaslatokat. Ágh Ernő például azt mondja, hogy a Külső-Nárai utcában egyáltalán nincs járda.

Megint nagy a zaj, öt perc szünet.


14:55 Még mindig a költségvetés

Lendvai Ferenc emlékeztet, az eredeti benyújtott javaslat nullás volt, ő soknak érzi a 130 módosítást. Kijelenti, az elmúlt négy évben az ellenzék nem szavazta meg a költségvetést, és most azt várják, hogy ők megszavazzák. Lendvai látványpékség költségvetésnek nevezi a tervezetet.

Hozzáteszi, olyan helyekről vonnak el pénzt, ami nagyon fáj majd a szombathelyieknek. Ilyen például az orvosi ügyelet – mondja.

Arra is céloz, hogy az ellenzék képviselői le vannak tiltva a hozzászólásokról, mert senki sem jelentkezik.

Márius 27. Közgyűlés
Jobboldalt a baloldal
Kovács Dávid

Balassa Péter felhívja a figyelmet arra, hogy a köztisztviselők béreit nézve Szombathely az utolsó előtti a megyejogú városok között. És nem volt benne az első javaslatban a béremelés.

Ő is megjegyzi, a szombathelyiek érdekeire figyelemmel tettek javaslatokat, és ezeket a Fidesz is megszavazta, most pedig nem akarják elfogadni.

Országos lapokat idéz, amelyek azt írják, hogy a Haladásnál se paripa, se pénz. Javasolja, hogy az áprilisi közgyűlésre készüljön egy beszámoló a csapat működéséről.

Kijelenti, már fárasztó és unalmas, hogy egymással foglalkoznak és nem a költségvetéssel.

Közben kiderül, hogy Puskást zavarja a kritika, kifakad, hogy közszereplőként el kell viselnie, hogy nála sokkal fiatalabbak kritizálják. Kijelenti, elsősorban a munkából élőket akarják segíteni, a szociálisan rászorulóknak is adnak, amennyit lehet.

Illés Károly alpolgármester (Fidesz) pontosít, olyan határozatot hoztak, hogy az ellenzéki javaslatokat dolgozzák be a tervezetbe, és a frakciók közösen dolgozzák ki a javaslatot. De a frakciók nem voltak ott az egyeztetésen. Kijelentette, hogy soha annyi útfelújítás nem történt a városban, mint az utóbbi években.

Aztán részletesen kifejti észrevételeit, elsősorban az önkormányzati cégek működéséről. Azt is mondja, hogy nem lesz pénz a stadion működésére, ha elvonják az eredetileg tervezett összeg felét.


14:15 Itt a délutáni műszak, a költségvetés tárgyalása

Ezt is tárgyalták már, az ellenzék 130 módosító javaslatot nyújtott be, akkor felfüggesztették a napirendet. A javaslatokról és Puskás Tivadar észrevételeiről hétfőn írtunk Az útfelújításokra helyezné a hangsúlyt a szombathelyi új többség, a polgármester szerint ez nem szolgálja a város érdekeit 2019. March 20. 19:14 .

A polgármester bejelenti, az ellenzéki javaslatokat próbálták beledolgozni a tervezetbe, de vannak veszélyeik is Az útfelújításokra helyezné a hangsúlyt a szombathelyi új többség, a polgármester szerint ez nem szolgálja a város érdekeit 2019. March 20. 19:14 .

Puskás szerint az ellenzéki javaslatok veszélyeztetik az egészségügyi ellátást, az oktatást, és egyáltalán a város működését. Kijelenti, a két közgyűlés közti működést nehézzé vagy lehetetlenné teszik a módosítások. Kéri, gondolják át még egyszer.

Márius 27. Közgyűlés
Molnár figyel
Kovács Dávid

Javasolja, hogy az észrevételek figyelembevételével az eredeti, városvezetés által elkészített tervezetet fogadják el, mert az jobban képviseli a város érdekeit.

Közben Puskás egy közbeszólásra azt mondja, nem mondhat le, mert 2014-ben a többség rá szavazott.

Nemény András azt mondja, korábban 21 szavazattal fogadták el a javaslataikat, és ezzel van vitája a polgármesternek. Megemlíti, hogy nem tudtak egyeztetni a hivatal osztályvezetőivel, mert ezt a polgármester megtiltotta.

Kijelenti, ők a szombathelyiek érdekeit nézték, és ehhez megkérdezték őket. Jobb utakat, járdákat, játszótereket akarnak, és ezt akarják teljesíteni. Megkeresték a lehetőségeket, hogyan tudnak több pénzt erre fordítani. A város minden részén azonos színvonalat akarnak.

Kijelenti, semmilyen fejlesztés nem marad el, rendben lesz minden cég működése, de átnézik őket. Megerősíti, hogy egyetlen intézménynek sem lesz veszélyben a működése.

Nemény szerint azt akarják, hogy ma se legyen költségvetés, hiszen a napirendre vételét sem szavazták meg. Ha valami veszélyes, az a Fidesz hozzáállása a költségvetéshez – mondja.

Puskás kijelenti, az ő javaslatukban 520 millió jutott utakra, ennyit szántak rá úgy, hogy közben a város működése ne szenvedjen hátrányt. Bíznak abban, hogy az idén is nő az iparűzési adó bevétele, de ezt nem tették be az anyagba, mert a többletet utakra akarták fordítani. Hozzáteszi, ennyi felújításra nincs kapacitása az építőiparnak, így ezek a javaslatok csak kampánycélokat szolgálnak.


12:40 Molnár beleszólhat a költségvetésbe és a módosításokba

Az új többség megszavazta, hogy Molnárt vonják bele a költségvetési és a módosításokról szóló egyeztetésekbe, ezzel gyakorlatilag visszaadták Molnár hatásköreinek egy részét.

Most lesz az ebédszünet, 14:10-ig.


12:25 Újabb visszaküldött határozatok

A 130 ellenzéki módosító javaslatról van szó, és arról, hogy Molnár Miklóst bevonják a költségvetési egyeztetésekbe.

Illés Károly azt mondja, az utóbbi a polgármester joga, a közgyűlés nem adhat hatásköröket Molnár Miklósnak. Nemény azt mondja, nem csak a mostani tárgyalásról, hanem a módosításokról is szó van.

Tíz perc szünet.


12:15 Szavaznak a forgalomlassításról

A lényeg, hogy akkor lesz forgalomlassítás a Kárpátiban, ha elkészül a Márton Áron utca felújítása. De addig elkezdik a tervezést.


11:45 Forgalomlassítás a Kárpáti Kelemen utcában

A legutóbbi ülésen is szó volt róla, hogy addig ne építsenek az utcában sebességlassító járdaszigeteket, amíg a Márton Áron utca felújítása nem fejeződik be. Kecskés László nem érti ennek logikáját és kéri, hogy építsék meg most a járdaszigeteket. Ezt sok lakos kérte már.

Ipkovich György tette ezt a javaslatot, most azt mondja, azért száguldoznak az autósok a Kárpátiban, mert örülnek, hogy kiszabadulnak a Márton Áron utca kátyúi között. Szerinte egy sebességkorlátozó tábla is megoldja a helyzetet, persze, ellenőrizni kell annak betartását is. Kijelenti, a Márton Áron utcát kellene minél előbb felújítani.

Márius 27. Közgyűlés
Ipkovich minél előbb megcsináltatná a Márton Áron utcát
Kovács Dávid

Illés Károly egyetért, hogy ez az egyik legrosszabb utca, azt mondja, heteken belül megindul ott a munka. De addig meg lehet tervezni a forgalomlassítást. Ipkovich egyetért.

Molnár pontosítaná, ezt a tervet szakhatósággal le kell egyeztetni, kéri, hogy a következő hónapban készítsék el és hozzák vissza a következő közgyűlésre. A Kárpáti Kelemen utca több mint egy kilométeres, legalább négy terelősziget kellene, egyelőre azt sem tudják, mit engedélyezne a szakhatóság.

Molnár és Kecskés nagyot vitatkozik, öt perc szünet.


11:40 Lesz migrációs bizottság

Némi tanakodás, nem volt egyértelmű, miről szavaznak. Aztán a Fideszen kívüli többség megszavazza a migrációs bizottság létrehozását.


11:05 Még mindig a migrációs bizottság

Lendvai folytatja, álláspontjuk szerint tiltakoznak a bevándorlás ellen. A baloldal össze akarja mosni a legális bevándorlókat és a vendégmunkásokat, utóbbiak kisegítik a munkaerőhiánnyal küzdő cégeket. Ráadásul ők keresztény környezetből érkeznek.

Szerinte az a legnagyobb probléma, hogy Neményék a kvótarendszert támogatják, és látni, hogy ez a terv létezik az EU-ban. És léteznek a no-go zónák, ahová már nem mernek bemenni az európaiak, meg akarják akadályozni, hogy Szombathelyen is legyenek ilyenek.

Takátsné Tenki Mária kijelenti, a vendégmunkások nem jelentenek gondot, nincs velük probléma, ők szabad munkavállalók, legálisan lépik át a határokat. Szeretné bevonni őket a város életébe, kultúrájába.

Kecskés László (Fidesz) szerint a bevándorláspárti kifejezést tréfának veszi a baloldal, pedig ez komoly dolog. Nemrég az MSZP Franz Timmermanst látta vendégül, aki bevallottan bevándorláspárti. Kijelenti, csúsztat az ellenzék.

Puskás kijelenti, a Fidesz ellenzi a bevándorlást, a baloldal, kiegészülve a Jobbikkal és a Pro Savariával, támogatja azt. Ezt jelenti, hogy létre akarják hozni az illegális bevándorlást megakadályozó bizottságot – mondja.

Molnár Miklós megkéri a polgármestert, a továbbiakban ne említse a Pro Savaria Egyesületet, mert nem méltó erre. Puskás a szólásszabadságra hivatkozik.

Lendvai felszólítja Molnárt, ne beszéljen így a polgármesterről. Puskás azt mondja, nem azt nézi, mit mondanak, hanem azt, ki mondja.

Öt perc szünet.


10:25 Kell-e nekünk migrációs bizottság?

Ezt is megszavazták már egyszer, a polgármester dobta vissza. Egyébként az új többség kezdeményezte, valószínűleg a Fidesz bevándorláspártizására válaszul.

Lendvai ezt folytatja, és kijelenti, nem kell félni az illegális migrációtól, amíg a Fidesz van hatalmon. De az ellenzéki képviselők támogatnák a bevándorlást, és erre ők kezdeményeznek egy bizottságot, és ezt furcsának tartja.

Márius 27. Közgyűlés
Működik a Fideszen kívüli többség
Kovács Dávid

Nemény kijelenti, amíg Ipkovich György volt a polgármester, addig sem volt illegális migráció. Szerinte indokolt egy ilyen bizottság, tiszteletdíj nem jár érte, csak munka. Vizsgálják meg az illegális bevándorlás mellett azt is, hány letelepedési kötvényes van a városban, ugyanis kiderült, hogy több bűnöző is van köztük.

És azt is meg kellene nézni, valójában hányan élnek Szombathelyen, hány külföldi munkavállaló van itt. Hangsúlyozza, a fideszesek lózungokat hangoztatnak, de a helyzetet feltáró bizottságot nem akarják.

Puskás azt nem érti, miért háborodnak fel, ha bevándorláspártinak nevezik őket. Vállalják fel, ez egy nézet – mondja.

Sátory Károly (Fidesz) szerint az ellenzék szép, színes Szombathelyt akar, ez jelentheti azt is, hogy bevándorlókat akarnak befogadni. És örül annak, hogy Puskás Tivadar a polgármester. De fél attól, hogy a baloldal illegális bevándorlókat akar idehozni. Ha a baloldal lesz a városvezető, ő fogja felvetni a bizottság megalakítását. De most nem ez a helyzet, felesleges a bizottságot létrehozni.

Kántás Zoltán (Fidesz) szerint képmutató és hiteltelen a törekvés, a problémát a kormány megoldotta. Kijelenti, egész Európa iszlamizálódik, közben felőrlődnek a keresztény hagyományok.

László Győző (baloldal) Lendvainak válaszol, ők is pontosan tudják, milyen problémák vannak a máshonnan érkező munkavállalókkal, vagy nem akarják tudni. Ezt is vizsgálnia kellene a bizottságnak.

Lendvai javasolja, akkor nevezzék el vendégmunkásokat vizsgáló bizottságnak, László Győző kéri, hogy ne forgassa ki a szavait.

Tíz perc szünet.


9:55 Diplomások helyett alacsonyabb végzettségűek?

Lendvai kijelenti, látják a személycseréket, de nem értenek egyet vele. A közgyűlés tagjai mind diplomával rendelkeznek, és gondolják végig, jó döntést hoznak-e, ha egy diplomást leváltanak egy alacsonyabb végzettségűre. Megköszönik, ha egy-két baloldali nem szavazza meg az átalakításokat.

Márius 27. Közgyűlés
Puskás sorra rendeli el a szüneteket
Kovács Dávid

Puskás meg akarja védeni azokat, akik most ezeket a feladatokat ellátják, szerinte közmegelégedésre működnek az önkormányzati cégek. És a magyarországi átlagot meghaladja a szombathelyi gazdasági növekedés.

Nemény azt mondja, szomorú Lendvai szavait hallgatva. Kijelenti, ő szerencsés volt, hogy egyetemet végezhetett, de sokan vannak, akik saját hibájukon kívül nem tudtak továbbtanulni. Szerinte Lendvai most a város lakóinak nagy részét megsértette, nem a diploma, hanem a tisztesség számít.

Felidézi, hogy a Fidesz országos vezetésében is vannak diploma nélküliek, sőt, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. élére a Fidesz nevezett ki csak érettségivel rendelkező ügyvezetőt.

Lendvai szerint Nemény félremagyarázza a szavait.

Illés Károly alpolgármester (Fidesz) is bevándorláspártizik, és arra céloz, hogy a rendszerváltás előtt diploma nélküli embereket neveztek ki igazgatókká. Itt szakmai bizottságokról van szó, ehhez megfelelő szintű felkészülésre szüksége van – mondja.

Leszögezi, a közgyűlésben a Fidesz-KDNP frakció a legnagyobb, az, hogy az új többség kialakult, nem a lakosság döntése. Szerinte tisztogatásról van szó, arról, hogy fizető helyekre akarják betenni a kádereiket.

Rettegi Attila (Fidesz) azt kérdezi, hogy a baloldali frakciónak nincsenek diplomás, szakképzett ismerősei, mert nem olyanokat akarnak delegálni.

Balassa Péter (Jobbik) kijelenti, az előző ciklusban, amikor a Távhő feb-tagjaként nyilvánosságra hozta a Fidesz tartozását, másnap visszahívták. És megjegyzi, hogy 2014-ben 21 szavazattal választották meg a bizottságokat.

Közben Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) kijelenti, a polgármester nem egyértelműen vezeti az ülést, ezért új szavazást kér. A jegyző azt mondja, meg lehet ismételni a szavazást.

A Fideszen kívüli többség szavazataival elfogadják a felügyelőbizottsági és igazgatósági tagcseréket.


9:40 A Fidesz előveszi a régi kártyát

Lendvai bevándorláspárti szivárványkoalícióról beszél. Zaj van, Puskás kijelenti, a bevándorláspártiak nem bírják az ülést, ezért tíz perc szünet.


9:30 Meghosszabbítják a stadion bérleti szerződését

Ezt Lendvai Ferenc (Fidesz) jelentette be, így döntött a gazdasági bizottság, és javasolták, hogy tárgyalják meg a helyzetet.

Nemény javasolja, hogy ma vegyék napirendre, Lendvai azt mondja, a bizottság nem erre a közgyűlésre tervezte.

Márius 27. Közgyűlés
Nemény a stadion üzemeltetéséről is tárgyalni akar
Kovács Dávid

Ipkovich György (baloldal) kijelenti, a Médiaközpont igazgatójának kinevezése érvényes, döntött a közgyűlés, de a polgármester nem volt hajlandó aláírni a kinevezést. Ez akár munkaügyi bírsággal is járhat.

Puskás azt mondja, nem érkezett meg hozzá a munkaszerződés, amit alá kellene írnia.

Ipkovich szerint nem cenzúrát készítettek elő, az egy másik dolog, hogy a Szombathely nevet milyen írásokhoz adják. Mindenkinek joga van azt írni, amit akar, nekik a város nevének használatával van a bajuk.

A polgármester azt mondja, nagy a zaj, ha nem lesz csend, megint szünetet rendel el.

Szavaznak a napirendről, a Fideszen kívüli többség felvette a napirendre a stadion bérleti szerződését és a Szombathelyi Hírlap névhasználatát.

9:21 Új napirendi pontok

Nemény András (baloldal) javasolja, hogy vegyék fel az SZMSZ módosítását, már korábban kérték, hogy a polgármester tegyen javaslatot a bizottságok átalakítására.

Márius 27. Közgyűlés
Jókedv baloldalt
Kovács Dávid

Azt is, hogy a Szombathelyi Hírlaptól Szombathelyi Hírlap: itt a legújabb politika kampányújság, de olvassa ezeket még valaki? 2019. March 26. 15:07 vegyék vissza a Szombathely név használatát, mert a városhoz méltatlan a lap hangneme. Szerinte a lap gyűlöletet kelt. És a Haladás-stadion bérleti szerződéseiről is tárgyalnának, ezt a gazdasági bizottság is kezdeményezte.

Puskás azt mondja, életbe lépett a cenzúra, mert nem volt pénteken a tévében interjú, különben az új igazgatót még nem nevezték ki.

Nagy a zaj, öt perc szünet.


9:18 Kezdődik

Több mint negyedórás késéssel Puskás Tivadar köszönti a képviselőket. Azt mondja, két közgyűlés is lesz ma, az egyik a költségvetésről, a másik a visszaküldött határozatokról.

Nincs napirend előtti felszólalás, kezdődik a költségvetési vita.


9:10 Kezdeni kellene

De a képviselők egy része van csak jelen, a polgármester még sehol.


Nemsokára kezdődik ismét egy rendkívüli közgyűlés Szombathelyen. Ezt eredetileg a március 13-i ülés Két hét múlva lesz költségvetés, jogerős a Médiaközpont igazgatójának leváltása, a SZOVA-vezérigazgatója marad a helyén 2019. March 13. 08:33 után visszadobott határozatok Puskás Tivadar nem adja fel, a szombathelyi közgyűlés több határozatát is visszadobta újratárgyalásra 2019. March 14. 18:12 megtárgyalása miatt hívta össze Puskás Tivadar polgármester (Fidesz), de közben bővült a napirend.

A háttérben ugyanis elkezdődtek az egyeztetések a költségvetésről, amihez az ellenzék 130 módosító indítványt tett hozzá, és úgy tudjuk, ezt be is építették a tervezetbe. Tegnap írtunk róla Nagy vita lesz szerdán a szombathelyi költségvetésről, borítékolható, hogy a polgármester ezt is visszadobja 2019. March 26. 19:08 , hogy nagy vita várható, hiszen a Fidesz nem akarja tudomásul venni, hogy kisebbségben vannak, és folyamatosan a város érdekeire hivatkozva támadják az új többség terveit.

Puskás Tivadar sorra küldi vissza az elfogadott határozatokat
Nagy Jácint

Persze, a nemrég visszadobott határozatokat is megtárgyalják, ezek egy része amúgy is okafogyottá válik, ha elfogadják a költségvetést.

Mi már itt vagyunk, hamarosan kezdünk. Itt percről percre követjük az eseményeket, akinek ez nem elég, kattintson élőképes közvetítésünkre Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről March 28. 08:55 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet