Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Van költségvetés, működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen

Olvassa újra tudósításunkat a szombathelyi rendkívüli közgyűlésről.

19:50 Itt a vége

Rekordidő, 11 óra alatt sikerült megtárgyalni a két napirendi pontot. De a lényeg, van a városnak költségvetése. Folytatás április végén.


19:20 A Szombathelyi Hírlap Szombathelyi Hírlap: itt a legújabb politika kampányújság, de olvassa ezeket még valaki? 2019. March 26. 15:07 névhasználata

Nemény szerint a lap akár rágalmazást is elkövetett, és ezt a Szombathely név alatt. Kérdezi, lehetséges-e a közgyűlés által visszavonni a névhasználati engedélyt, mert azt a polgármester adta meg. Ha most nem tudja ezt megtenni a közgyűlés, akkor a következő ülésre kell beterjeszteni a névhasználat engedélyezését.

Márius 27. Közgyűlés
Az ellenzék átvitte az akaratát
Kovács Dávid

Puskás azt kérdezi, az Éljen Szombathely Egyesületnek hol van a névhasználati kérelme.

Illés Károly szerint itt egy magánlapról van szó, amelyik jogszerűen engedélyt kapott a név használatáról, kijelenti, az ellenzék ezzel cenzúrázni, betiltatni akarja ezt a lapot. Hozzáteszi, ez a vörösterror bizonyos pillanataira emlékeztet, és visszaélés a pillanatnyi többséggel, és nincs joguk a névhasználat megvonásához.

Puskás azt mondja, ha már megkapta az engedélyt, akkor nincs mit keresniük a lapnál, hiszen magánpénzből működik.

Molnár azt mondja, semmi gond azzal, ha valaki magánlapot indít, azzal van probléma, hogy ezt a város neve alatt teszi. Javasolja, a következő ülésen döntsenek arról, hogy a közgyűlés vonja vissza az engedélyezési jogot a polgármestertől, és vizsgálják meg, hogyan lehet visszavonni az engedélyt a laptól.

Rettegi kezdeményezi, hogy a savariaforum.hu domain név kerüljön vissza az önkormányzathoz.

Lendvai azt mondja, ez egy Szombathelyről szóló szombathelyi lap, a főszerkesztő munkásságát mindenki ismeri, ő kíváncsian várja a következő lapszámot. Szerinte ez cenzúra.

Az Éljen Szombathely Egyesületnek a mai napig nincs engedélye a név használatára, és most meg akarják vonni ezt a nevet egy magánlaptól – mondja.

Puskás kijelenti, ha a cenzúrát alkalmazzák, akkor ezt is ismerjék el. Egy magánlaptól akarnak megvonni egy olyan nevet, amit jogosan visel, de ez a vita a lap olvasottságát fogja növelni.

A jegyző elmondja, a névhasználatot a polgármester vonhatja meg és függesztheti fel. Ezt a hatáskört a közgyűlés adta át, amit vissza is vonhat, de csak rendeletben.

Megszavazzák, hogy a város vegye vissza a savariaforum.hu és a safo.hu domain nevet.

Majd azt, hogy az áprilisi ülésre készítsék elő, hogy a névhasználati engedélyezés jogát vegye vissza a közgyűlés a polgármestertől.


19:05 SZMSZ módosítás, ez a közgyűlési bizottságok átalakítását jelenti

Nemény emlékeztet rá, közgyűlési döntés határozta meg, hogy a polgármester terjesszen be egy, a választási arányokat tükröző bizottsági struktúrát. Nemény szerint az is kérdés, miért nem tette ezt meg a polgármester és a jegyző felelősségét is felvetette.

Puskás Tivadar azt mondja, hogy a hivatal a költségvetéssel dolgozott, és nem maradt erre idő. Nemény szerint jeleznie kellet volna ezt, a polgármester hozzáteszi, a mai egy rendkívüli ülés, a következő rendes ülésre kell ezt behozni.

Molnár emlékezteti rá, hogy az ülés elején maga Puskás mondta, hogy ma két ülés van, egy rendes és egy rendkívüli.

Így levették a napirendről.


18:55 Végszavazás a költségvetésről

Lendvai azt mondja, mindent megtesznek, hogy kijavítsák a költségvetés hibáit, most tartózkodnak. Molnár Miklós szerint ez egy jó költségvetés, megfelel minden előírásnak. Nemény András azt mondja, ez a szombathelyiek költségvetése, a legfontosabb ügyeket kezelik, több fideszes észrevételt is beépítettek.

A polgármester hozzáteszi, az ő felelőssége a beterjesztés volt, az elfogadása a közgyűlésé.

Az új többség 11 szavazattal elfogadta a költségvetést, a Fidesz tartózkodott.

Márius 27. Közgyűlés
Az ellenzék átvitte az akaratát
Kovács Dávid

18:20 Itt a költségvetési szavazás

Lendvai bejelenti, mivel a 130 ellenzéki javaslat között van, amit támogatnak és van, amit nem, a Fidesz-frakció tartózkodik. Az új többség így nélkülük szavazza meg azokat.

Molnár azt mondja, így a polgármester által beterjesztett tervezet okafogyottá vált, és már az új tervezetről szavaznak, ebben benne van a 130 ellenzéki javaslat. Puskás egyetért, azt mondja, ez egyértelmű.

Egyenként szavaznak a fideszes javaslatokról.

Nincs is jelentősége, az új többség nem vesz részt a szavazásokban, így nem kapják meg a többséget a javaslatok. De Nemény ígérete szerint később visszatérnek rájuk, ha lesz plusz forrás.

Néhányat azért megszavaznak, köztük Molnár Miklós javaslataival.

Azt is, hogy hat fővel csökkentik a polgármesteri kabinetet és minden alpolgármesternek lesz egy asszisztense.


17:55 Nemsokára jön a költségvetési szavazás

A polgármester bejelenti, először a 130 ellenzéki módosítóról szavaznak egyben. Utána a 32 fideszes javaslatról külön-külön, majd egyben az egész költségvetésről.

De először negyedóra szünet.


17:45 Közeleg a megegyezés

Lendvai javasolja, hogy a fideszes módosítókat a vagyongazdálkodás plusz bevételeiből teljesítsék. Nemény azt mondja, készítsék elő ezeket a módosítókat, és partnerek lesznek abban, hogy amint jelentkezik plusz bevétel, elindítják ezeket a fejlesztéseket. Lendvai kéri, hogy erről szavazzanak is, 32 módosítóról van szó.

Most arról vitáznak, hogyan szavazzanak. Lehet az új többség 130 módosító javaslatról külön-külön, de mivel ezeket beépítették a költségvetésbe, akár egyben is meg lehet szavazni. Puskás azt mondja, a 130 javaslatról nem szavaztak az előző ülésen.

Illés szerint két költségvetés van előttük, az egyik a városvezetés által beterjesztett, a másik az, amibe beépítették a 130 ellenzéki javaslatot.

A jegyző szerint így is lehet szavazni, de akár külön is a módosítókról.

Takátsné Tenki Mária szerint minden javaslatról külön kell szavazni, mert Puskás Tivadar felelős a költségvetésért és nem azok, akik a 130 javaslatot tették.


17:00 Egyoldalú vita

A fideszesek sorra szólalnak fel, támadva a költségvetési tervezetet, az új többség nagyrészt csendben van. Két és fél órája tart ez.

Sátory kijelenti közben, hogy ez ellenzék csak a káoszban érdekelt.

László Győző azt mondja, takarékos, egyensúlyban lévő, a város működését biztosító költségvetést terjesztettek be. A célokat a lakosság javasolta, az ő véleményüket képviselőik. És a közvélemény pontosan látja, mi folyik itt.

Márius 27. Közgyűlés
Van közönség is
Kovács Dávid

16:25 Választási költségvetés?

Ezt állítja Kántás Zoltán, miután bevándorlózott egyet. De annak örül, hogy a polgármester észrevételeinek egy részét meghallgatták és módosították.

Sátory Károly kijelenti, túl sokat nem várhatnak a kormánytól, hiszen az új többség nincs jóban vele.

Lendvai szerint politikai tisztogatást jelent, hogy politikai munkatársakat akarnak elküldeni a városházáról. Több nyelvet beszélő, képzett emberekről van szó, és egy évben 30 millióról van szó.

Tombol a vörösterror a városházán

– mondja.

Tóth Kálmán felháborodik, mert a 30 millió pont a háromszorosa annak, amit a déli városrész kapott egy évben útfelújításra. Kijelenti, pontosan tudják, mit szeretnének, és nem csak találgatnak. Kérdezi, a polgármester beszélt-e valakivel arról, hogy valóban a város érdekei ellen vannak az útfelújítások.

Hozzáteszi, az orvosi ügyeletre pont annyi pénz van, mint amennyit tavaly költöttek rá. Meg fogják vizsgálni az önkormányzati cégeket is. Hangsúlyozza, a Fidesz négy és fél évig szórakozott az ellenzékkel és a városnak azzal a részével, amelyik ellenzéki képviselőre szavazott.

Megjegyzi, hogy amikor ellopták a zsidó hitközség menóráját Ellopták a szombathelyi zsidó hitközség menóráját 2018. December 28. 11:34 , Puskás Tivadar nem is reagált, és nem is ajánlott fel segítséget. De a hitközség ezt már megoldotta. Puskás azt mondja, nem ő lopta el, és a zsidó hitközséget komolyan segíti a város.


16:00 Jönnek a javaslatok

Koczka Tibor alpolgármester (Fidesz) régen szólalt fel, a mai ülésen még egyszer sem. Nincs kétsége arról, hogy meglesz a költségvetés, de óriási a felelősség. A civil szervezeteké is, mert a kapott támogatást felelősen kell elkölteni. Javasolja, hogy a következő közgyűlés tárgyalja meg a feladatellátási szerződéseket, mert a civilek önkormányzati feladatokat is ellátnak.

Márius 27. Közgyűlés
Rettegi Attilának jó kedve van
Kovács Dávid

15:30 Hosszú a költségvetési vita

Valóban nem szólnak hozzá az ellenzéki képviselők – Balassa kivételével –, a Fidesz-frakció tagjai sorra kritizálják az ellenzéki javaslatokat. Közben Rettegi Attila olyat mond, hogy az ellenzék gyűlöli a fideszeseket. Azt is mondja, nekik nem az útfelújításokkal van gondjuk, hanem azzal, ahonnan elveszik a forrásokat.

Molnár Miklós szerint a polgármester úgy gondolja, az ő változata az egyedül igaz és támogatandó. De az a lényeg, hogy a költségvetés legyen egyensúlyban, ami ezen belül van, az politikai prioritás kérdése.

Kijelenti, ő sem tudott egyeztetni senkivel, ezért most új javaslatokat nyújt be. Például azt, hogy a polgármesteri kabinet megmarad, de a politikai munkatársak számát csökkentik és minden alpolgármesternek van egy asszisztense. Az önkormányzati cégektől kérjenek üzleti tervet és áprilisban nézzék meg, hogy szükségük van-e plusz támogatásokra.

Kijelenti, a polgármester változatában ő is tudna veszélyes pontokat megnevezni, de ezt nem teszi, de megjegyzi, a lakosság riogatása nem városvezetői feladat. Azt is, hogy április végéig vizsgálják meg, mennyibe kerül az ügyeleti rendszer saját működtetése.

Aztán sorra megválaszolja a polgármester aggályait, többek között azzal, hogy a fejlesztésekre térjenek vissza később. És megnevez több forrást is a plusz kiadásokra.

Sorra szólalnak fel a fideszes képviselők azzal, hogy milyen veszélyesek az ellenzéki elképzelések, de azért ők is tesznek javaslatokat. Ágh Ernő például azt mondja, hogy a Külső-Nárai utcában egyáltalán nincs járda.

Megint nagy a zaj, öt perc szünet.


14:55 Még mindig a költségvetés

Lendvai Ferenc emlékeztet, az eredeti benyújtott javaslat nullás volt, ő soknak érzi a 130 módosítást. Kijelenti, az elmúlt négy évben az ellenzék nem szavazta meg a költségvetést, és most azt várják, hogy ők megszavazzák. Lendvai látványpékség költségvetésnek nevezi a tervezetet.

Hozzáteszi, olyan helyekről vonnak el pénzt, ami nagyon fáj majd a szombathelyieknek. Ilyen például az orvosi ügyelet – mondja.

Arra is céloz, hogy az ellenzék képviselői le vannak tiltva a hozzászólásokról, mert senki sem jelentkezik.

Márius 27. Közgyűlés
Jobboldalt a baloldal
Kovács Dávid

Balassa Péter felhívja a figyelmet arra, hogy a köztisztviselők béreit nézve Szombathely az utolsó előtti a megyejogú városok között. És nem volt benne az első javaslatban a béremelés.

Ő is megjegyzi, a szombathelyiek érdekeire figyelemmel tettek javaslatokat, és ezeket a Fidesz is megszavazta, most pedig nem akarják elfogadni.

Országos lapokat idéz, amelyek azt írják, hogy a Haladásnál se paripa, se pénz. Javasolja, hogy az áprilisi közgyűlésre készüljön egy beszámoló a csapat működéséről.

Kijelenti, már fárasztó és unalmas, hogy egymással foglalkoznak és nem a költségvetéssel.

Közben kiderül, hogy Puskást zavarja a kritika, kifakad, hogy közszereplőként el kell viselnie, hogy nála sokkal fiatalabbak kritizálják. Kijelenti, elsősorban a munkából élőket akarják segíteni, a szociálisan rászorulóknak is adnak, amennyit lehet.

Illés Károly alpolgármester (Fidesz) pontosít, olyan határozatot hoztak, hogy az ellenzéki javaslatokat dolgozzák be a tervezetbe, és a frakciók közösen dolgozzák ki a javaslatot. De a frakciók nem voltak ott az egyeztetésen. Kijelentette, hogy soha annyi útfelújítás nem történt a városban, mint az utóbbi években.

Aztán részletesen kifejti észrevételeit, elsősorban az önkormányzati cégek működéséről. Azt is mondja, hogy nem lesz pénz a stadion működésére, ha elvonják az eredetileg tervezett összeg felét.


14:15 Itt a délutáni műszak, a költségvetés tárgyalása

Ezt is tárgyalták már, az ellenzék 130 módosító javaslatot nyújtott be, akkor felfüggesztették a napirendet. A javaslatokról és Puskás Tivadar észrevételeiről hétfőn írtunk Az útfelújításokra helyezné a hangsúlyt a szombathelyi új többség, a polgármester szerint ez nem szolgálja a város érdekeit 2019. March 20. 19:14 .

A polgármester bejelenti, az ellenzéki javaslatokat próbálták beledolgozni a tervezetbe, de vannak veszélyeik is Az útfelújításokra helyezné a hangsúlyt a szombathelyi új többség, a polgármester szerint ez nem szolgálja a város érdekeit 2019. March 20. 19:14 .

Puskás szerint az ellenzéki javaslatok veszélyeztetik az egészségügyi ellátást, az oktatást, és egyáltalán a város működését. Kijelenti, a két közgyűlés közti működést nehézzé vagy lehetetlenné teszik a módosítások. Kéri, gondolják át még egyszer.

Márius 27. Közgyűlés
Molnár figyel
Kovács Dávid

Javasolja, hogy az észrevételek figyelembevételével az eredeti, városvezetés által elkészített tervezetet fogadják el, mert az jobban képviseli a város érdekeit.

Közben Puskás egy közbeszólásra azt mondja, nem mondhat le, mert 2014-ben a többség rá szavazott.

Nemény András azt mondja, korábban 21 szavazattal fogadták el a javaslataikat, és ezzel van vitája a polgármesternek. Megemlíti, hogy nem tudtak egyeztetni a hivatal osztályvezetőivel, mert ezt a polgármester megtiltotta.

Kijelenti, ők a szombathelyiek érdekeit nézték, és ehhez megkérdezték őket. Jobb utakat, járdákat, játszótereket akarnak, és ezt akarják teljesíteni. Megkeresték a lehetőségeket, hogyan tudnak több pénzt erre fordítani. A város minden részén azonos színvonalat akarnak.

Kijelenti, semmilyen fejlesztés nem marad el, rendben lesz minden cég működése, de átnézik őket. Megerősíti, hogy egyetlen intézménynek sem lesz veszélyben a működése.

Nemény szerint azt akarják, hogy ma se legyen költségvetés, hiszen a napirendre vételét sem szavazták meg. Ha valami veszélyes, az a Fidesz hozzáállása a költségvetéshez – mondja.

Puskás kijelenti, az ő javaslatukban 520 millió jutott utakra, ennyit szántak rá úgy, hogy közben a város működése ne szenvedjen hátrányt. Bíznak abban, hogy az idén is nő az iparűzési adó bevétele, de ezt nem tették be az anyagba, mert a többletet utakra akarták fordítani. Hozzáteszi, ennyi felújításra nincs kapacitása az építőiparnak, így ezek a javaslatok csak kampánycélokat szolgálnak.


12:40 Molnár beleszólhat a költségvetésbe és a módosításokba

Az új többség megszavazta, hogy Molnárt vonják bele a költségvetési és a módosításokról szóló egyeztetésekbe, ezzel gyakorlatilag visszaadták Molnár hatásköreinek egy részét.

Most lesz az ebédszünet, 14:10-ig.


12:25 Újabb visszaküldött határozatok

A 130 ellenzéki módosító javaslatról van szó, és arról, hogy Molnár Miklóst bevonják a költségvetési egyeztetésekbe.

Illés Károly azt mondja, az utóbbi a polgármester joga, a közgyűlés nem adhat hatásköröket Molnár Miklósnak. Nemény azt mondja, nem csak a mostani tárgyalásról, hanem a módosításokról is szó van.

Tíz perc szünet.


12:15 Szavaznak a forgalomlassításról

A lényeg, hogy akkor lesz forgalomlassítás a Kárpátiban, ha elkészül a Márton Áron utca felújítása. De addig elkezdik a tervezést.


11:45 Forgalomlassítás a Kárpáti Kelemen utcában

A legutóbbi ülésen is szó volt róla, hogy addig ne építsenek az utcában sebességlassító járdaszigeteket, amíg a Márton Áron utca felújítása nem fejeződik be. Kecskés László nem érti ennek logikáját és kéri, hogy építsék meg most a járdaszigeteket. Ezt sok lakos kérte már.

Ipkovich György tette ezt a javaslatot, most azt mondja, azért száguldoznak az autósok a Kárpátiban, mert örülnek, hogy kiszabadulnak a Márton Áron utca kátyúi között. Szerinte egy sebességkorlátozó tábla is megoldja a helyzetet, persze, ellenőrizni kell annak betartását is. Kijelenti, a Márton Áron utcát kellene minél előbb felújítani.

Márius 27. Közgyűlés
Ipkovich minél előbb megcsináltatná a Márton Áron utcát
Kovács Dávid

Illés Károly egyetért, hogy ez az egyik legrosszabb utca, azt mondja, heteken belül megindul ott a munka. De addig meg lehet tervezni a forgalomlassítást. Ipkovich egyetért.

Molnár pontosítaná, ezt a tervet szakhatósággal le kell egyeztetni, kéri, hogy a következő hónapban készítsék el és hozzák vissza a következő közgyűlésre. A Kárpáti Kelemen utca több mint egy kilométeres, legalább négy terelősziget kellene, egyelőre azt sem tudják, mit engedélyezne a szakhatóság.

Molnár és Kecskés nagyot vitatkozik, öt perc szünet.


11:40 Lesz migrációs bizottság

Némi tanakodás, nem volt egyértelmű, miről szavaznak. Aztán a Fideszen kívüli többség megszavazza a migrációs bizottság létrehozását.


11:05 Még mindig a migrációs bizottság

Lendvai folytatja, álláspontjuk szerint tiltakoznak a bevándorlás ellen. A baloldal össze akarja mosni a legális bevándorlókat és a vendégmunkásokat, utóbbiak kisegítik a munkaerőhiánnyal küzdő cégeket. Ráadásul ők keresztény környezetből érkeznek.

Szerinte az a legnagyobb probléma, hogy Neményék a kvótarendszert támogatják, és látni, hogy ez a terv létezik az EU-ban. És léteznek a no-go zónák, ahová már nem mernek bemenni az európaiak, meg akarják akadályozni, hogy Szombathelyen is legyenek ilyenek.

Takátsné Tenki Mária kijelenti, a vendégmunkások nem jelentenek gondot, nincs velük probléma, ők szabad munkavállalók, legálisan lépik át a határokat. Szeretné bevonni őket a város életébe, kultúrájába.

Kecskés László (Fidesz) szerint a bevándorláspárti kifejezést tréfának veszi a baloldal, pedig ez komoly dolog. Nemrég az MSZP Franz Timmermanst látta vendégül, aki bevallottan bevándorláspárti. Kijelenti, csúsztat az ellenzék.

Puskás kijelenti, a Fidesz ellenzi a bevándorlást, a baloldal, kiegészülve a Jobbikkal és a Pro Savariával, támogatja azt. Ezt jelenti, hogy létre akarják hozni az illegális bevándorlást megakadályozó bizottságot – mondja.

Molnár Miklós megkéri a polgármestert, a továbbiakban ne említse a Pro Savaria Egyesületet, mert nem méltó erre. Puskás a szólásszabadságra hivatkozik.

Lendvai felszólítja Molnárt, ne beszéljen így a polgármesterről. Puskás azt mondja, nem azt nézi, mit mondanak, hanem azt, ki mondja.

Öt perc szünet.


10:25 Kell-e nekünk migrációs bizottság?

Ezt is megszavazták már egyszer, a polgármester dobta vissza. Egyébként az új többség kezdeményezte, valószínűleg a Fidesz bevándorláspártizására válaszul.

Lendvai ezt folytatja, és kijelenti, nem kell félni az illegális migrációtól, amíg a Fidesz van hatalmon. De az ellenzéki képviselők támogatnák a bevándorlást, és erre ők kezdeményeznek egy bizottságot, és ezt furcsának tartja.

Márius 27. Közgyűlés
Működik a Fideszen kívüli többség
Kovács Dávid

Nemény kijelenti, amíg Ipkovich György volt a polgármester, addig sem volt illegális migráció. Szerinte indokolt egy ilyen bizottság, tiszteletdíj nem jár érte, csak munka. Vizsgálják meg az illegális bevándorlás mellett azt is, hány letelepedési kötvényes van a városban, ugyanis kiderült, hogy több bűnöző is van köztük.

És azt is meg kellene nézni, valójában hányan élnek Szombathelyen, hány külföldi munkavállaló van itt. Hangsúlyozza, a fideszesek lózungokat hangoztatnak, de a helyzetet feltáró bizottságot nem akarják.

Puskás azt nem érti, miért háborodnak fel, ha bevándorláspártinak nevezik őket. Vállalják fel, ez egy nézet – mondja.

Sátory Károly (Fidesz) szerint az ellenzék szép, színes Szombathelyt akar, ez jelentheti azt is, hogy bevándorlókat akarnak befogadni. És örül annak, hogy Puskás Tivadar a polgármester. De fél attól, hogy a baloldal illegális bevándorlókat akar idehozni. Ha a baloldal lesz a városvezető, ő fogja felvetni a bizottság megalakítását. De most nem ez a helyzet, felesleges a bizottságot létrehozni.

Kántás Zoltán (Fidesz) szerint képmutató és hiteltelen a törekvés, a problémát a kormány megoldotta. Kijelenti, egész Európa iszlamizálódik, közben felőrlődnek a keresztény hagyományok.

László Győző (baloldal) Lendvainak válaszol, ők is pontosan tudják, milyen problémák vannak a máshonnan érkező munkavállalókkal, vagy nem akarják tudni. Ezt is vizsgálnia kellene a bizottságnak.

Lendvai javasolja, akkor nevezzék el vendégmunkásokat vizsgáló bizottságnak, László Győző kéri, hogy ne forgassa ki a szavait.

Tíz perc szünet.


9:55 Diplomások helyett alacsonyabb végzettségűek?

Lendvai kijelenti, látják a személycseréket, de nem értenek egyet vele. A közgyűlés tagjai mind diplomával rendelkeznek, és gondolják végig, jó döntést hoznak-e, ha egy diplomást leváltanak egy alacsonyabb végzettségűre. Megköszönik, ha egy-két baloldali nem szavazza meg az átalakításokat.

Márius 27. Közgyűlés
Puskás sorra rendeli el a szüneteket
Kovács Dávid

Puskás meg akarja védeni azokat, akik most ezeket a feladatokat ellátják, szerinte közmegelégedésre működnek az önkormányzati cégek. És a magyarországi átlagot meghaladja a szombathelyi gazdasági növekedés.

Nemény azt mondja, szomorú Lendvai szavait hallgatva. Kijelenti, ő szerencsés volt, hogy egyetemet végezhetett, de sokan vannak, akik saját hibájukon kívül nem tudtak továbbtanulni. Szerinte Lendvai most a város lakóinak nagy részét megsértette, nem a diploma, hanem a tisztesség számít.

Felidézi, hogy a Fidesz országos vezetésében is vannak diploma nélküliek, sőt, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. élére a Fidesz nevezett ki csak érettségivel rendelkező ügyvezetőt.

Lendvai szerint Nemény félremagyarázza a szavait.

Illés Károly alpolgármester (Fidesz) is bevándorláspártizik, és arra céloz, hogy a rendszerváltás előtt diploma nélküli embereket neveztek ki igazgatókká. Itt szakmai bizottságokról van szó, ehhez megfelelő szintű felkészülésre szüksége van – mondja.

Leszögezi, a közgyűlésben a Fidesz-KDNP frakció a legnagyobb, az, hogy az új többség kialakult, nem a lakosság döntése. Szerinte tisztogatásról van szó, arról, hogy fizető helyekre akarják betenni a kádereiket.

Rettegi Attila (Fidesz) azt kérdezi, hogy a baloldali frakciónak nincsenek diplomás, szakképzett ismerősei, mert nem olyanokat akarnak delegálni.

Balassa Péter (Jobbik) kijelenti, az előző ciklusban, amikor a Távhő feb-tagjaként nyilvánosságra hozta a Fidesz tartozását, másnap visszahívták. És megjegyzi, hogy 2014-ben 21 szavazattal választották meg a bizottságokat.

Közben Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) kijelenti, a polgármester nem egyértelműen vezeti az ülést, ezért új szavazást kér. A jegyző azt mondja, meg lehet ismételni a szavazást.

A Fideszen kívüli többség szavazataival elfogadják a felügyelőbizottsági és igazgatósági tagcseréket.


9:40 A Fidesz előveszi a régi kártyát

Lendvai bevándorláspárti szivárványkoalícióról beszél. Zaj van, Puskás kijelenti, a bevándorláspártiak nem bírják az ülést, ezért tíz perc szünet.


9:30 Meghosszabbítják a stadion bérleti szerződését

Ezt Lendvai Ferenc (Fidesz) jelentette be, így döntött a gazdasági bizottság, és javasolták, hogy tárgyalják meg a helyzetet.

Nemény javasolja, hogy ma vegyék napirendre, Lendvai azt mondja, a bizottság nem erre a közgyűlésre tervezte.

Márius 27. Közgyűlés
Nemény a stadion üzemeltetéséről is tárgyalni akar
Kovács Dávid

Ipkovich György (baloldal) kijelenti, a Médiaközpont igazgatójának kinevezése érvényes, döntött a közgyűlés, de a polgármester nem volt hajlandó aláírni a kinevezést. Ez akár munkaügyi bírsággal is járhat.

Puskás azt mondja, nem érkezett meg hozzá a munkaszerződés, amit alá kellene írnia.

Ipkovich szerint nem cenzúrát készítettek elő, az egy másik dolog, hogy a Szombathely nevet milyen írásokhoz adják. Mindenkinek joga van azt írni, amit akar, nekik a város nevének használatával van a bajuk.

A polgármester azt mondja, nagy a zaj, ha nem lesz csend, megint szünetet rendel el.

Szavaznak a napirendről, a Fideszen kívüli többség felvette a napirendre a stadion bérleti szerződését és a Szombathelyi Hírlap névhasználatát.

9:21 Új napirendi pontok

Nemény András (baloldal) javasolja, hogy vegyék fel az SZMSZ módosítását, már korábban kérték, hogy a polgármester tegyen javaslatot a bizottságok átalakítására.

Márius 27. Közgyűlés
Jókedv baloldalt
Kovács Dávid

Azt is, hogy a Szombathelyi Hírlaptól Szombathelyi Hírlap: itt a legújabb politika kampányújság, de olvassa ezeket még valaki? 2019. March 26. 15:07 vegyék vissza a Szombathely név használatát, mert a városhoz méltatlan a lap hangneme. Szerinte a lap gyűlöletet kelt. És a Haladás-stadion bérleti szerződéseiről is tárgyalnának, ezt a gazdasági bizottság is kezdeményezte.

Puskás azt mondja, életbe lépett a cenzúra, mert nem volt pénteken a tévében interjú, különben az új igazgatót még nem nevezték ki.

Nagy a zaj, öt perc szünet.


9:18 Kezdődik

Több mint negyedórás késéssel Puskás Tivadar köszönti a képviselőket. Azt mondja, két közgyűlés is lesz ma, az egyik a költségvetésről, a másik a visszaküldött határozatokról.

Nincs napirend előtti felszólalás, kezdődik a költségvetési vita.


9:10 Kezdeni kellene

De a képviselők egy része van csak jelen, a polgármester még sehol.


Nemsokára kezdődik ismét egy rendkívüli közgyűlés Szombathelyen. Ezt eredetileg a március 13-i ülés Két hét múlva lesz költségvetés, jogerős a Médiaközpont igazgatójának leváltása, a SZOVA-vezérigazgatója marad a helyén 2019. March 13. 08:33 után visszadobott határozatok Puskás Tivadar nem adja fel, a szombathelyi közgyűlés több határozatát is visszadobta újratárgyalásra 2019. March 14. 18:12 megtárgyalása miatt hívta össze Puskás Tivadar polgármester (Fidesz), de közben bővült a napirend.

A háttérben ugyanis elkezdődtek az egyeztetések a költségvetésről, amihez az ellenzék 130 módosító indítványt tett hozzá, és úgy tudjuk, ezt be is építették a tervezetbe. Tegnap írtunk róla Nagy vita lesz szerdán a szombathelyi költségvetésről, borítékolható, hogy a polgármester ezt is visszadobja 2019. March 26. 19:08 , hogy nagy vita várható, hiszen a Fidesz nem akarja tudomásul venni, hogy kisebbségben vannak, és folyamatosan a város érdekeire hivatkozva támadják az új többség terveit.

Puskás Tivadar sorra küldi vissza az elfogadott határozatokat
Nagy Jácint

Persze, a nemrég visszadobott határozatokat is megtárgyalják, ezek egy része amúgy is okafogyottá válik, ha elfogadják a költségvetést.

Mi már itt vagyunk, hamarosan kezdünk. Itt percről percre követjük az eseményeket, akinek ez nem elég, kattintson élőképes közvetítésünkre Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről 2021. December 16. 10:09 .

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet