Áll a bál a szombathelyi zeneiskolában, az igazgató lemondását követelik (frissítve)

A Bartók Béla Zeneiskola több pedagógusa lemondásra szólítja fel az igazgatót, mert szerintük megbuktatta kollégáját a mestertanári vizsgán.

Történetünk ott kezdődik, hogy 2019. augusztus közepén egy pályázat nyerteseként kinevezték a zeneiskola új igazgatóját, Czenek Lászlót. Az intézményvezetői pozícióra rajta kívül még egy ember pályázott, a jelenlegi intézményvezető-helyettes, Pulay Teréz.

Pulay Teréz nemrég jelentkezett mesterpedagógusi vizsgára. A bírálatra két külső szakértő mellett belső bírálóként Czenek László jelentkezett. A vizsgázó jelezhette volna az Oktatási Hivatalnak az összeférhetetlenséget, mert az igazgatói pozíció pályázata során vetélytársak voltak, de nem tette meg, mert nem akarta ezzel is növelni a feszültséget.

A vizsgamunkát 2020. február 28-án kellett megvédenie Pulay Teréznek. A bizottság két külső szakértő tagja kiemelkedőnek minősítette a vizsgamunkát, szóban is megdicsérték. Ezek után mindenkit meglepett, hogy a vizsga mégis sikertelen lett. A három tagú bizottság pontszámának összesítése ugyanis nem lehet 85 százalék alatti, Pulay Teréz pedig csak 82 százalékot ért el.

A pontozás zárt rendszerben történik, senki nem látja a bizottsági tagok által adott értékelést, csak az összesítést. A két külső szakértő tag azonban úgy megdöbbent a 82 százalékos eredményen, hogy a fellebbezés folyamán közölték az általuk adott százalékot. E szerint egyikük 100- , a másikuk 91 százalékos értékelést adott.

Ezek alapján nem volt nehéz kiszámolni, hogy a bizottság intézményi delegáltja, az iskola igazgatója, Czenek László 55 százalékos értékelést adott be, ezzel több pedagógus szerint szándékosan megbuktatva kollégáját.

A megbuktatott pedagógus fellebbezéssel fordult az Oktatási Hivatalhoz (OH), ahol részletesen elmondta, mi történt. A bizottság szakértő tagjai is kiálltak mellette, elmondták, hogy számukra teljesen alaptalannak tűnik az igazgató rendkívül alacsony pontozása. Az OH nem sok fellebbezést fogad be, ennek azonban helyt adtak, az igazgatóhelyettes megismételheti a vizsgát.

A Bartók Béla Zeneiskola tanárai szerint ezzel még koránt sincs minden rendben.

Rác Gábor, az intézmény egyik oktatója juttatta el szerkesztőségünknek az ügy részletes leírását, mely szerint a tantestület döntő többsége kiáll az igazgatóhelyettes mellett.

Mint mondta, bár nem történt szabálytalanság, mivel a mesterpedagógus vizsga szabályzata nem tiltja a bizottsági tagoknak az alacsony pontozást, a tanárok erkölcsileg elfogadhatatlannak tartják az igazgató bukást eredményező pontozását.

Szerinte eleve kifogásolható, hogy egy olyan igazgató, aki 15 évet élt külföldön, a magyar oktatási rendszerben pedig alig fél éve helyezkedett el, szakmai felkészületlensége ellenére ragaszkodott hozzá, hogy bizottsági tag lehessen.

Ezek után, a bizottság két szakértő tagját megkerülve, érdemi vita vagy egyeztetés nélkül olyan alacsony pontszámot adott saját kollégájának, hogy kiszámolva könnyen nevezhetnénk szándékosnak a buktatást. (Egy 55 százalékos pontozás mellett ugyanis már csak akkor lehet meg a vizsga, ha a két másik tag 100 százalékos értékelést ad) – áll Rác Gábor írásában.

A tantestület azt is felháborítónak tartja, hogy Czenek László sem a vizsga védése közben, sem utána nem adta jelét annak, hogy bármit is kifogásolna a vizsgázó munkájával kapcsolatban.

Rác Gábor a Pulay Teréz mellett kiálló tanárok nevében felkereste Fodor István szombathelyi tankerületi vezetőt is, és felszólította, hogy hívja vissza Czenek Lászlót intézményvezetői posztjából.

Mint Fodor Istvántól megtudtuk, a Szombathelyi Tankerületi Központ vizsgálódik is az ügyben.

Rác Gábor és a kollégájuk mellett kiálló pedagógusok szerint azonban ez nem megoldás, mert Czenek László olyan szintű bizalomvesztést szenvedett el, ami a jövőben alkalmatlanná teszi az intézmény vezetésére. Nem azt kérik, hogy a tankerület bocsássa el az intézményből a jelenlegi igazgatót, csak annyit, hogy fossza meg vezetői pozíciójától.

Fodor István lapunknak elmondta, hogy még zajlanak a vizsgálatok, az ügy azonban összetett, nem szeretne elhamarkodott lépéseket tenni. Legkorábban hétfőn tud hivatalos tájékoztatást adni.

Cikkünk megjelenéséig az intézmény igazgatóját, Czenek Lászlót nem sikerült elérnünk. Amint válaszol megkeresésünkre, frissítjük cikkünket.

Frissítés: Időközben elértük Czenek Lászlót, aki nem kíván nyilatkozni az ügyben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet