Szombathelyre is giccsel támadt a megszállási emlékmű szobrásza

És az megvan, hogy Párkányi Raab Péter a vasi megyeszékhelynek is adott köztéri műveket? Kettőt is!

Mi is írtunk arról az Orbán-kormány által megrendelt hazug szoborcsoportról , ami kiverte a biztosítékot mindenkinél, aki kicsit is fontosnak tartja a magyar történelem pontos felgöngyölítését (a Budapesten sunyi módon az éj leple alatt a helyére szállított emlékmű figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy az országunkból többszázezres nagyságrendben deportált zsidók halála korántsem csak a nácik lelkén száradt, de az őket buzgón segítő magyar hatóságokén is - sőt, főleg az övékén).

Vitán felül áll, hogy a 211 millióba kerülő emlékmű visszamenőlegesen torzítja el a negyvenes évek valóságát. De az alkotás nem csak ebből a szempontból necces, hanem esztétikailag is. Az még hagyján, hogy otrombán nagy, megkerülhetetlenül roskad bele az ember szeme világába, de az egyes elemei is annyira elütnek egymástól, hogy az már öles léptekkel messze jár attól, amit úgy hívunk: egészséges eklektika. A szinte karikatúraszerű sas, az antik vonalvezetésű angyalszobor és a fémmel is megkínált oszlopsor nagy, drága, ízléstelen bóvli benyomását kelti (alighanem azért, mert nagy, drága, ízléstelen bóvliról van szó).

Unger András

Talán azt már kevesebben tudják, hogy ennek a förmedvénynek - ami elől jóérzésű ember legszívesebben betakart szemmel vezetné el a gyanútlan turistát, nehogy örökre megjegyezze, mit látott - a létrehozója, Párkányi Raab Péter már Szombathelyen is kifejtette áldásos tevékenységét.

Na, vajon miről van szó? Erről van szó:

Áldozati emlékmű - Március 15. tér
Garai Antal Atom

Bizony, ez a Március 15. téren található Áldozati emlékmű. És bizony nekünk sem jutott eszünkbe elsőre, hogy ugyanazt a kezet dicséri mindkét munka - valószínűleg azért, mert ez a köztéri szobor már 1995 óta a város dísze, a legtöbb helyinek már fel sem tűnik, ha elhalad mellette.

Érdekes, hogy nekem, amióta nem élek Szombathelyen, megritkult hazalátogatásaim alkalmával pont hogy újra hajlamos megakadni rajta a szemem, amikor a vasútállomástól gyalog közelítem meg a belvárost. Mondjuk ilyenkor is megtartom a kellő távolságot, mert ami tinédzserként még csak egy bringával kikerülendő tereptárgynak tűnt, az ma már egy feleslegesen elnagyolt, szintén érthetetlenül széttartó alkotás. A második világháború emlékére készült, de akkor már megint mi ez a korinthoszi oszlop, aminek a teteje valamiért megdőlt, ráadásul paranormális jelleggel kúszik fel rá egy lepel? És a figura, ami olyan, mintha a keresztre feszített Jézust elfektették volna, krucifix nélkül? Esetleg lehet, hogy ő rántja magára az oszlopot? De miért?

Áldozati emlékmű - Március 15. tér
Garai Antal Atom

Ehhez képest valóságos megkönnyebbülés a pecázó fiú szobra, amit szintén Párkányi Raab Péter készített a városnak (erről korábban itt írtunk ). Itt nem kell ködös értelmezgetésekbe bonyolódni, tessék, egy horgászfiú, aki egy darab halat lóbál a pulijának, kiakad a cukiságméter, haladjunk tovább elfele.

Ez meg így néz ki, ha valaki eddig lemaradt volna róla:

Horgászfiú
Mészáros Zsolt

Talán simán csak arról van szó - a weboldalából is ezt szűrtük le -, hogy Párkányi a konkrét és beazonosítható alakok egyszerű, metaforamentes formába öntésében jeleskedik. Nincs is ezzel baj, szükség van ezekre a túlgondolástól távol maradó köztéri dekorációkra is, mint amilyen a padon ücsörgő Weöres Sanyi bácsi .

Ám amikor a magyar történelem egy nagyon érzékeny szeletét kell megénekelni az anyag nyelvén, akkor ez a képesség már nem feltétlenül elég. Főleg nem elég két hónap egy tisztességes szobrászmunkára (az alkotást ugye már a választások előtt leleplezte volna a Fidesz, aztán beijedtek a kritikáktól, és inkább kivártak vele az uborkaszezonig). És hogy a művész egyáltalán tisztában volt-e a tervezés során azzal, hogy amit üzenni kíván, az okkal szül majd indulatokat? Van egy tippünk, mikor fogunk erre választ kapni azok után, hogy az Index újságíróját a vállánál fogva vezette el a műterme elől .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra