Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombaton leáll Szombathely belvárosa is - tüntetők blokkolják a közlekedést

194 városban szerveznek a hétvégére demonstrációt a szakszervezetek. Pécsen egészen január 31-éig tüntetni fognak. Részletek az egyik szervezőtől...

Ahogy pár hete mi is beszámoltunk róla, még január első péntekén délután 13 órától félpályás útlezárás tartottak Sokan szimpatizálnak a tüntetőkkel - 35 autóval lassítják a forgalmat a 86-oson, Szombathely közelében (Frissítés) 2019. January 04. 13:44 a szakszervezetek a 86-os város felé vezető szakaszán, Balogunyom és Petőfi-telep között. Akkor a tüntetők 35 autóval lassították a forgalmat a 86-oson.

Mivel a szakszervezeteknek azóta sem sikerült érdemben leülni, és követeléseikről tárgyalni a kormánnyal, január 19-ére, 19 Álljon le az ország! címszóval, országos blokádot hirdettek.

Álljon le az ország!
Nyugat.hu

Kíváncsiak voltunk, mi várható Szombathelyen

Telefonon sikerült elérnünk Horváth Csabát, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZ) szombathelyi irodavezetőjét, aki elmondta, igen ma jelentették be a rendőrségen is, úgyhogy egészen biztos, hogy Szombathelyen is lesz sztrájk.

Forgalomlassító demonstráció 86 főút
Kattintson a képre a galériához!
Nagy Jácint

30 demonstráló autót jelentettek be a rendőrségen. Ezúttal a Liga szakszervezet is csatlakozik hozzájuk, így az összes szakszervezet részt vesz már a mostani megmozdulásban. A célpont a szombathelyi belváros lesz, de részleteket majd csak 17-én árulnak el.

Horváth Csabától még azt is megtudtuk, hogy a szakszervezetek 194 városban terveznek kisebb-nagyobb forgalomlassító demonstrációt. A sztrájk országosan 15 órától kezdődik. Az, hogy meddig fog tartani, a helyi szervezeteken áll, de például Pécsen egészen január 31-éig tüntetni fognak.

Íme, a szakszervezetek követelései - 4 pontban:

 • Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
 • Emeljék a minimálbért legalább két számjegyű mértékben, állítsák vissza a cafetériát, rendezzék a közszféra béreit!
 • Követeljük a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést a dolgozókat érintő törvények módosításánál!
 • Követeljük egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozásának követelményeit, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig
 • Sokan szimpatizálnak a tüntetőkkel - 35 autóval lassítják a forgalmat a 86-oson, Szombathely közelében (Frissítés)

  Elcsíptük egy videóinterjúra Nemény Andrást, Balassa Pétert, Juhász Dánielt és egy szervezőt is. Közben élőztünk, és folyamatosan tudósítunk a helyszínről. Úgy tűnik, az autósok elkerülik a félpályásan lezárt szakaszt, nagy torlódás továbbra sincs. Sőt, kevesebben jönnek erre, mint az elején...

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet