Ami nem kell, leadható, ami kell, elvihető - Újrahasználati Központot nyit a SZOVA

Bútorok, konyhai, háztartási eszközök, játékok, sporteszközök, dekorációk, könyvek és minden egyéb vihető be és hozható el az új szombathelyi központból.

Képzeljük el, hogy bebattyogunk a SZOVA egyik raktárába a szombathelyi Vasút utcában, majd ott válogatunk a már nem használt, de használható állapotban lévő bútorok, konyhai, háztartási eszközök, játékok, sporteszközök, dekorációk, könyvek, és minden egyéb között.

És képzeljük el azt, hogy új bútorokat veszünk, és nem tudunk mit kezdeni a régivel. Annyira nem rosszak, hogy a szemétbe kellene dobni, és biztosan vannak, akik örülnének neki.

A SZOVA új irodaháza
Mészáros D. Zsolt

A SZOVA most mindkét elképzelést megvalósítja. Péntek délelőtt, az új irodaházukban Meg kell magyarázni a minisztériumnak, miért nem tudják kiköltöztetni a SZOVA gépállomását a város szélére 2021. December 20. 07:17 tartott egy rövid sajtótájékoztatót Kovács Cecília vezérigazgató, stílszerűen a cég karácsonyfájánál.

Elmondta, hogy hamarosan indul a SZOVA új szolgáltatása, aminek ők az Újrahasználati Központ nevet adták. A lényeg, hogy van egy, most nem használt raktáruk a Vasút utca 15. alatt, és ott lesz az a bizonyos központ.

Ahol díjmentesen le lehet adni a még használható állapotban van, de feleslegessé vált cuccainkat. Ehhez csupán regisztrálni kell a telephelyen, ehhez személyi igazolványra és lakcímkártyára van szükség. De, nem csak szombathelyi lakosoknak indul a szolgáltatás, elég, ha valakinek magyarországi lakcímkártyája van.

Kovács Cecília vezérigazgató
Mészáros D. Zsolt

Tehát a megye, sőt az ország bármelyik részéből hozhatnak ide használatra még alkalmas eszközöket, bútorokat, stb. És vihetnek is el.

A szolgáltatás másik fele ugyanis arról szól, hogy ezeket a cuccokat el is lehet vinni, ha valakinek szüksége van rájuk. Tehát be lehet menni nézelődni, válogatni, ha valami megtetszik, akkor csupán a tárolási költséget kell kifizetni, és viheti is haza az új szerzeményt. A tárolási díj a mérettől is függ, lehet pár száz forint, nagyobb bútoroknál maximum 10 ezer. De fontos, hogy fizetni csak bankkártyával lehet.

Elektromos eszközöket nem fogadnak, mert azt csak érintésvédelmi felülvizsgálat után lehetne újra használatba adni. A bevitt holmikat a SZOVA munkatársa nézi és vizsgálja meg, alkalmasak-e arra, hogy valaki még használja majd. Az ő döntését nem lehet felülbírálni.

Kovács Cecília hangsúlyozta, a SZOVA célja, hogy ezzel is csökkentse a hulladék mennyiségét, és segítséget nyújtson azoknak, akiknek egyébként nagy terhet jelentene a bútorok, eszközök beszerzése.

A Vasút utcai Újrahasználati Központ január 2-én, hétfőn nyit, de aztán heti három alkalommal lesz nyitva. Kedden és csütörtökön 16 órától 18 óráig, szombaton reggel 8-tól délután 2 óráig.