Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tudta, hogy Vas megyében csak Szombathelyen és Celldömölkön születnek gyerekek?

A megye többi szülészetét bezárták, csak magánklinikák vannak.

Nemrég írtunk Tudta, hogy Vas megyében összesen két kórház van? 2020. April 21. 19:02 a Vas megyei kórházakról, és arról, hogy normális helyzetben, tehát nem a járvány alatt milyen ellátások működnek ezekben. És akkor tűnt fel, hogy Vas megyében csupán két városban, Szombathelyen a Markusovszky kórházban és Celldömölkön van állami szülészet, utóbbi is a Markusovszkyhoz tartozik.

Pedig valamikor, a '90-es évek előtt szinte minden járási központban születtek gyerekek. Például az én személyi igazolványomban még Szentgotthárd szerepel születési helyként, azoknak a szentgotthárdiaknak, akik a 80-as évek vége után születtek, már Körmend volt a születési helyük.

Szentgotthárdon egyébként még kampánytéma is volt a rendszerváltás utáni első önkormányzati választásokon, hogy a városban is szülessenek gyerekek. Ezt azóta sem sikerült megvalósítani, és már Körmenden sem születnek gyerekek.

A kép csak illusztráció
Forrás: borsonline.hu

Van, aki még emlékszik a szülőotthonokra? Ezek olyan egészségügyi intézmények voltak, ahol csak a szülészettel, nőgyógyászattal kapcsolatos kezeléseket végezték el, és ezekben voltak szülőszobák is. Persze, orvosok is, de szülésznők, orvosi asszisztensek, nővérek is.

A szülőotthonok Magyarországon a 20. század elején jelentek meg, de a rendszer kiépítése a II. világháború után fejeződött be. Az alapgondolattal talán most is egyetérthetünk:

A szülő nő nem beteg.

Ezért nem a kórházakban voltak a szülészetek, de volt másik oka is, az újszülötteket meg akarták védeni a járványoktól, fertőzésektől.

A döntően járási központokban működő szülőotthonok aztán eltűntek. Ennek két fő oka volt, az egyik, hogy olcsóbb volt bevinni a szülészeteket a kórházakba, mint önállóan működtetni azokat. A másik ok, hogy az orvostudomány fejlődésével drágábbak és bonyolultabbak lettek az orvosi műszerek, készülékek, ezeket inkább a kórházakba rendszeresítették, és nem a specifikus szülőotthonokba.

A régi szombathelyi szülészet épülete 2005-ben
Mészáros Zsolt

A szülőotthonok eltűntek, és megjelentek a szülészeti osztályok a kórházakban. A fenti, saját példánál maradva, így szűntek meg a születések Szentgotthárdon, és ezért születtek a szentgotthárdi csecsemők a körmendi kórházban.

2010 előtt, a baloldali kormányok aztán elkezdték megszüntetni a kisebb kórházak aktív osztályait, ezek közé tartozik a szülészet is. Nagy volt az ellenállás, de aztán 2012-ben a Fidesz-kormány államosította a kórházak nagyobb részét, és így már könnyű volt az átalakítás.

A 2014-ben átadott szombathelyi belgyógyászati tömb, itt van a szülészet-nőgyógyászat is
Bonyhádi Zoltán

Ennek a folyamatnak lett az eredménye, hogy jelenleg a megyében csak a szombathelyi Markusovszky kórházban és a hozzá tartozó celldömölki kórházban van szülészet, és csak ebben a két városban születnek gyerekek.

Persze, magánúton van lehetőség máshol is szülni, és terjed az otthonszülés is, igaz, utóbbi elenyésző arányban. A Vas megyében élő fiatalabbaknak így vagy Szombathely vagy Celldömölk szerepel születési helyként az igazolványban. Lehet, hogy ezért is vezetik be, hogy a születési hely mellett fel kell majd tüntetni a származási helyet is.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra