68 milliót kapott pályáztatás nélkül a Fidesz-közeli Szülőföld a Szent Márton évre

A többi civil szervezetnek összesen 25 millió jutott, arra is pályázniuk kell Szombathelyen.

A szombathelyi közgyűlés decemberi ülésén  Mega szombathelyi közgyűlés: 15 óra, húzós ügyek, nagy összeveszések 2015. December 10. 08:29 nagy vita kerekedett a Szent Márton Év programjaira szánt 800 milliós kormányzati támogatást mire és hogyan költsék el. Ezt az összeget a város saját kasszájából még 40 millióval megtoldotta. Itt derült ki, hogy az összesen 840 millióból - az önkormányzati intézmények és szervezetek mellett - 68 milliót kap a gencsapáti székhelyű Szülőföld Kulturális és Örökségvédelmi Egyesület .

Az egyesület korábbi elnöke a pénzt odaítélő közgyűlési bizottság tagja

Az egyesület pályáztatás nélkül kapta meg ezt a pénzt - az ellenzék tiltakozása ellenére. A vitában az is elhangzott, hogy az egyesület korábbi elnöke tagja a közgyűlés Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának, így olyan információkra tehetett szert a bizottságban, ami a többi civil szervezet számára nem volt ismert.

Farkas Csaba a kampányplakáton
Forrás: Facebook / Szombathelyi Fidesz

Utánanéztünk, ez valóban igaz. Farkas Csaba volt korábban a Szülőföld Egyesület elnöke, erről a posztjáról éppen tavaly ősszel mondott le, amikor kiderült, hogy a kormány mekkora összeggel támogatja a Szent Márton Év eseményeit. Így elkerülte a jogi összeférhetetlenséget, de jelenleg is az Őrvidékház igazgatója, amit az egyesület működtet. Erről később részletesen.

Farkas Csaba egyébként a Fidesz önkormányzati képviselő-jelöltje is volt 2014-ben, de nem választották meg. Pártja így is a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának külsős tagjává delegálta.

Hétmillióért sörfesztivál, 14 millióért hőlégballon-verseny

A decemberi közgyűlésre készített anyagból kiderül, hogy milyen programokat szerveznek az együttműködő szervezetek és mennyi pénzből. Itt egyetlen programnál sem szerepel a Szülőföld Egyesület, ám soknál ott az Őrvidékház - amelyet a Szülőföld Egyesület működtet.

Őrvidékház főzőverseny
Forrás: Facebook/Őrvidékház

Hétmillióért szerveznek például sörfesztivált a szombathelyi Fő téren. Négymilliót költenek társasjátékokra, puzzle-kirakókra. Nyolcmilliót fogathajtó versenyre. Kétmillióért őröltetik, sütik meg a nagygazdák által felajánlott gabonát, és osztják szét a kenyeret a rászorultak között.

A legnagyobb tétel egy hőlégballonverseny, amire 14 milliót kapott az egyesület.

De sorolhatjuk tovább. 3,5 millióból szerveznek koncertsorozatot a Szent Márton-templom előtt, és ugyanott 1,5 millióból színjátszók versenyét is. Négymillióból adnak ki egy könyvet a város épített örökségéről. Külön érdekesség, hogy a Savaria Turizmus Kft-vel közösen összesen 1,5 milliót fordítanak arra, hogy megkeressék Szent Márton tortáját, süteményét, borát.

Miközben az önkormányzati intézmények is adnak ki köteteket, szerveznek koncertet, színjátszó-előadásokat, és tartanak gasztronómiai rendezvényeket.

Rettegi Attila az Iron Maidenhez hasonlította az egyesületet

A Szülőföld Egyesület tehát 68 milliót kapott, a város többi civil szervezete összesen 25 millióra pályázhat. A pályázatot épp a napokban írták ki Mától pályázhatnak a civilek a Szent Márton programban 2016. February 15. 16:14 . Azért az is érdekes, hogyan érveltek a fideszesek a decemberi közgyűlésen  Mega szombathelyi közgyűlés: 15 óra, húzós ügyek, nagy összeveszések 2015. December 10. 08:29 amellett, hogy a Szülőföld Egyesület pályázat nélkül közel háromszor annyi pénzt kapott, mint a többi szervezet kaphat összesen.

A decemberi közgyűlésben Koczka Tibor fideszes alpolgármester azt közölte, hogy például a Szülőföld Egyesület már ősszel jelentkezett programszervezésre, mások meg nem. Itt csak az hibádzik - tehetjük hozzá - hogy a pályázatokat csak a napokban írták ki, a többi szervezet nem tudhatott a lehetőségről. Rettegi Attila akkor egyenesen egy olyan Iron Maiden koncerthez hasonlította az ügyet, amin nem az Iron Maiden lép fel, mert vannak, akik mást akarnak megbízni ezzel. Sátori Károly pedig azt mondta a közgyűlésben, olyan programszervezők kellenek, akikben megbíznak, itt nem ötletbörzéről van szó.

A Szülőföld Egyesületben pedig kétségkívül megbízhatnak a fideszesek. Hiszen az egyesület Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő szombathelyi programjait szervezi, ők a lebonyolítói a Polgári Esték sorozatnak, ahol Hende ismert jobboldaliakkal beszélget.

Hende Csaba közvetlen és aktív szövetségesei

Az egyesület neve onnan is ismerős lehet, hogy tavaly nyár óta rendszeresen képviseltetik magukat Hende Csaba sajtótájékoztatóin. Az egyesület képviselője, Barók Andrea ott állt Hende mellett akkor is, amikor elindították a Falco-gyár elleni aláírásgyűjtést Hende Csaba aláírásgyűjtéssel támad a Falco-gyár ellen 2015. October 09. 16:43 .

Hende Csaba mellett Horváth Vilmos és Barók Andrea
Bonyhádi Zoltán

A jelenleg a huszárlaktanyában működő Őrvidékház amúgy egy közösségi, kulturális térnek tűnik, némi jobboldali beállítottsággal, ami önmagában nem baj. Vendégük volt már például Rudolf Péter színművész, rendező, Wittner Mária 56-os elítélt, a Fidesz volt országgyűlési képviselője, Jókai Anna író. Szerveznek konferenciát, főzőversenyt, mindezt 2015. márciusától.

Az Őrvidékház egy hálózathoz, a Magyar Házakhoz is tartozik. Központjuk a szegedi Délvidékház, partnereik között van például a Trianon Múzeum és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark is.

Állami és önkormányzati pénzek - finom politikai célokra hangolva

A Magyar Házak központi irodáját felhívtuk még a múlt héten, hogy tevékenységükről, céljaikról érdeklődjünk, visszahívást ígértek, eddig erre hiába vártunk. Írtunk nekik emailt, arra sem válaszoltak.

Bemutatkozásukban így fogalmaznak:

A Magyar Házak a szerbiai, romániai (bánsági), szlovéniai és horvátországi magyar közösségek fizikai közelségében új platformokat kínál fel a döntően már szórványban élő magyar nemzetiségnek és a magyar-magyar, magyar-román, magyar-szerb, magyar-szlovén és magyar-horvát nemzetpolitikai kapcsolatoknak és intézményeknek.

Információink szerint a hálózatot a nemzetpolitikai államtitkárságon keresztül az állami költségvetésből támogatják. Megkerestük a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságát, a Nemzetpolitikai Intézetet, a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet, hogy információt kérjünk a finanszírozásról, nem kaptunk választ.

A szombathelyi Őrvidékházat és a Szülőföld Egyesületet biztosan támogatják a városnak juttatott állami és uniós pénzből. És az ő segítségükkel valósítják meg a finom politikai céljaikat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet