Hende Csaba aláírásgyűjtéssel támad a Falco-gyár ellen

A volt honvédelmi miniszter most Szombathelyen indult csatába, és zavarkeltőnek nevezte azokat, akik régóta vívják ezt a küzdelmet.

Hende Csaba a bő félórás sajtótájékoztatón nagyon vigyázott arra, hogy ne mondja ki a környezetszennyezés szót, egyszer mégis sikerült, akkor gyorsan javította környezetterhelésre. És megjegyezte, erre oda kell figyelni, mert voltak már belőle gondok. A volt miniszter ezzel utalt arra, hogy a gyár több lakót és baloldali politikust is beperelt már rágalmazásért. Az előzményeket épp tegnap foglaltuk össze Hende Csaba észrevette, hogy füstöl a szombathelyi Falco-gyár kéménye 2015. October 08. 16:00 .

Kényszeríteni akarják a gyárat

Tiszta levegőt! Ezzel a szlogennel fogadták az újságírókat a Zanati út melletti új üzlet parkolójában, ahonnan éppen rá lehetett látni a Falco-gyár most is teljes gőzzel működő kéményére. Voltak néhányan, Hende Csaba országgyűlési képviselő mellett ott volt Kántás Zoltán, az érintett körzet képviselője, Barók Andrea, a Szülőföld Egyesület környezetvédelmi referense, Rozsenich Bence, a szombathelyi Fidelitas elnöke és Horváth Vilmos, akit aktivistaként és volt országgyűlési képviselőként mutattak be. Hende Csaba azt is megjegyezte, ez nem politikai, hanem pártok feletti ügy.

Hende Csaba sajtótájékoztatója a Lidl parkolójában
Hende Csaba akciót hirdet
Bonyhádi Zoltán

És voltak hívatlan vendégek is, baloldali politikusok, köztük Szuhai Viktor, Horváth Soma és Kelemen Krisztián városi képviselők, akiket Hende úgy üdvözölt, mint akik megzavarni érkeztek a sajtótájékoztatót. Ám erről nem volt szó, sőt, ők voltak azok, akik elsőként aláírták a petíciót.

A baloldali képviselők voltak az első aláírók

Amit Hende mutatott be. A lényeg, hogy több ezer aláírást akarnak összegyűjteni, és ezzel akarják rákényszeríteni a Falcót, hogy a kéményekbe szereljenek be egy valós idejű, állandóan működő mérőműszert, valamint egy szűrőberendezést. Előbbire egyébként a zöldhatóság kötelezte már a gyárat, szeptember végéig kellett volna felszerelni a mérőműszert, de a gyár hat hónap türelmi időt kért, és négy hónapot kapott.

5,7 milliárd szemben 200+400 munkahellyel

A most szokatlan módon nem öltönyös, hanem pulóveres Hende többször is elmondta, a szűrőberendezések azonnal megszüntetik a környezetterhelést, ahogyan erre Csehországban is volt példa, ráadásul az ott alkalmazott technológia a Falco anyacégének fejlesztése, így könnyen meg tudnák valósítani. A mérőműszerek nyilvános adataihoz pedig bárki hozzáférhetne, és ellenőrizhetné a környezetterhelést.

Hende Csaba sajtótájékoztatója a Lidl parkolójában
Gyűlnek az aláírások
Bonyhádi Zoltán

Később kérdésre válaszolva elmondta, ez Csehországban 500 millió cseh koronába került, ebből 100 milliót az EU fizetett ki. Forintra átszámolva az egész 5,7 milliárdba kerülne, hozzátette, az elmúlt évtizedben a Falco 25 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre Szombathelyen.

Egy másik kérdésre, miszerint nem tartanak-e attól, hogy a gyár inkább elköltözik, azt mondta, 200 ember dolgozik a gyárban, a beszállítói körben további 400 embernek adnak munkát. A szombathelyi üzemekben jelenleg kétezer üres álláshely van, de ezt az ügyet nem szabad semmiféle gyárfejlesztési ügyekkel összemosni.

Értelmetlen egyeztetések?

Rozsenich Bence sorolta fel, hol gyűjtenek aláírásokat november végéig. Az oladi kis Tescónál, a Fő téren, a Borostyánkő Áruháznál, a Zanati úti Lidlnél és az Órásháznál. Ezen kívül a Fidesz-irodában és a 11-es Huszár úti volt laktanyában lévő Őrvidékházban.

Hende Csaba sajtótájékoztatója a Lidl parkolójában
Tóth János és több lakó is aláírt
Bonyhádi Zoltán

Horváth Vilmos szerint a városnak minden korban voltak jelképei, most, sajnos, a füstölgő gyárkémény számít annak, ha összegyűlne tízezer aláírás, azt már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Kántás a hosszú ideig tartó, de értelmetlennek bizonyult egyezkedéseknek vetne véget, Barók Andrea kisgyermekes anyaként az idősek és a gyerekek egészségét féltette.

A hosszúra nyúlt sajtótájékoztató hírére több lakos is összegyűlt, többen is sorolták panaszaikat, ezeket már lakossági fórumokon, közgyűlésen is elmondták. Ott volt Tóth János is, aki minden lehetséges fórumon fel is szólalt, a cég be is perelte, első fokon fel is mentették A Falco-gyár beperelte, a bíróság felmentette a tiltakozó lakót 2015. September 22. 16:25 .

A baloldal szerint elkésett az akció, de támogatják

Azért a megjelent baloldali politikusok is felszólaltak, miután aláírták a gyűjtőívet, ezt azonban Hende már nem várta meg, pontosabban csak két percet, aztán közölte, az ő sajtótájékoztatójuknak vége, és arrébb ment interjúkat adni. Szuhai Viktor és Horváth Soma azt fejtette ki, hogy ez egy elkésett akció, Hende öt évig volt miniszter, addig bőven tehetett volna a helyzet ellen.

Hende Csaba sajtótájékoztatója a Lidl parkolójában
Horváth Soma épp hozzászól
Bonyhádi Zoltán

Azt is megjegyezték, hogy a zöldhatóság halasztási engedélyét a kormánypárti Harangozó Bertalan kormánymegbízott írta alá, amit Hende akár meg is beszélhetett volna vele. Felidézték azt is, hogy többször is kezdeményezték: a közgyűlés vegye napirendjére a Falco-gyár ügyét, de ezt a fideszes többség sorra leszavazta. Kifejezték reményüket, hogy a jövő hétre - a baloldal kérésére - összehívott rendkívüli közgyűlésen a Fidesz hajlandó lesz tárgyalni az ügyről.

De mindezek mellett kijelentették, támogatják a petíciót és minden olyan kezdeményezést, ami megoldhatja a környéken élők panaszait. Mi pedig kíváncsian várjuk, mi lesz a sorsa az aláírásgyűjtésnek, és megvalósul-e egy politikai összefogás. Legalább ebben az ügyben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hende Csaba észrevette, hogy füstöl a szombathelyi Falco-gyár kéménye

Hende most aláírásokat akar gyűjteni, közben a Fidesz éveken át egyeztetni akart. Az MSZP és a Fidesz is közleményt írt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet