Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szúnyoggal és kullanccsal büntet az enyhe tél

Kevesebbet kellett fűteni, hát most vakarózhatunk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Olvasónk múlt heti levelén Szúnyoginvázió a csónakázó tónál 2014. June 06. 14:59 buzdultunk fel, hogy utánanézünk, mi lehet az oka a szúnyoginváziónak. Kiderült, egyszerű a magyarázat, sőt, ezt már meg is jósolták tavasszal. Mégpedig Soltész Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa, aki még márciusban beszélt erről hvg.hu-nak .

Értenek a túléléshez

A lényeg, hogy túl enyhe volt a tél, sőt, nem is volt igazi tél, eltekintve egy-egy hétről január végén és április elején. Nem voltak igazi fagyok, márpedig ez kell, hogy a természet beállítsa az egyensúlyt, vagyis megritkítsa a hidegre érzékeny ízeltlábúak számát.

A tél nem ritkította meg a szúnyogokat
Nyugat.hu

A szúnyog és a kullancs ugyan nagy túlélő, átvészelik a fagyot, de ezt elbújva, más formában és lelassított életfunkciókkal teszik. A szúnyogok egyes fajtái másként teszik ezt, vannak, amik imágó alakban föld alatt, vannak, amik vízparti gyepre teszik a tojásokat, hogy a tavaszi eső és vízsegítségével fejlődjenek ki, és vannak, amik lárvaként, a vízben várják ki a jobb időt.

A kullancs egyszerűbben oldja meg, bármilyen fejlődési alakban van, az avarba húzódik, és ott vészeli át a zordabb időket. Most viszont nem volt erre szüksége sem a szúnyognak, sem a kullancsnak, az enyhe időben nem hogy lelassult volna a fejlődésük, de még szaporodni is képesek voltak, és jóval nagyobb számban élték túl a telet.

A természet megoldja

Ezért bújtak elő a szokásosnál korábban, és ezért érezzük úgy, hogy sokkal több van belőlük. Mert valóban többen vannak. A szakember szerint a természet majd elintézi a dolgot, az élősködő és ragadozó ízeltlábúak, a rovarevő énekes madarak és kisemlősök segítenek ebben, de ez hosszabb ideig tart.

Nekünk meg addig maradnak a szúnyogriasztók és marad az óvatosság. Mert már azt is tudjuk, hogy hiába a szóbeszéd, a vércsoport nem véd meg minket Az emberek szagát csípik a szúnyogok 2014. June 02. 08:02 tőlük. Maximum abban bízhatunk, hogy testszagunk nem vonzó a számukra.

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Szúnyoginvázió a csónakázó tónál

Ön is tapasztalja azt a temérdek vérszívót, amit olvasónk?

Az emberek szagát csípik a szúnyogok

Mégis miért van az, hogy egyes embereket halálra csipkednek, másokra meg rá se néznek?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés