Takarítják a Patkánytanyát – az ÁNTSZ köszöni a jelzést

Takarító munkások jelentek meg a hét közepén a Sorok utcában a kupolás épületnél, ahol hónapokig áldatlan állapotok uralkodtak. Az ott lakók egy része szeméttel töltötte fel a pincét. A Nyugat.hu cikke nyomán azonban beindult a gépezet.

Sok konténernyi szemét

A szombathelyi, Sorok utcai épület hányatott sorsáról k ét hete számoltunk be Olvasóinknak. Képekkel illusztráltuk, hogy a pincében felhalmozott szemét már a járdáig ér, az ablakokat valakik már jóval korábban elhordták, a házban patkányok szaladgálnak. Mindez nem messze a belvárostól, egy megyeszékhelyen. Cikkünk megjelenése után bejelentést tettünk az ÁNTSZ-nek.

A pince belülről - kétoldalt már megtelt rekeszek
Ilyen volt.
Tánczos Mihály

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Azt ígértük írásunkban, két hét elteltével visszanézünk. A magunknak kiszabott határidő még le sem telt, amikor a Nyugat Rádió helyszínelője, Farkas Balázs telefonált: vegyvédelmi ruhába öltözött emberek szorgoskodnak a kupolás ház körül és szemetet hordanak egy konténerbe! Megkezdődött a takarítás. A helyszínen a Savaria Rehab-Team embereit találtuk, akik a SZOVA Zrt. megrendelésére villákkal, lapátokkal felszerelkezve indultak a mélyben található szeméthegyek felszámolására.

Sok havi háztartási szemét
Sok havi háztartási szemét
Tánczos Mihály

Értékmentés

Miközben a fehérruhások a szemetet igyekeztek eltüntetni, a kupolás ház lakói pánikba estek. No, nem a pincében rothadó hulladékot féltették, hanem a különböző helyeken felhalmozott rossz vasat, fémhulladékot. A bejáratnál megjelent egy kisteherautó és a hétköznap délelőtt otthon tartózkodók megkezdték a fémek kimenekítését. Az ő járművük is többször fordult, ugyanúgy, mint a szemetes konténert szállító autó.

Jobb sorsra érdemes

Az előző írásunkra és az ahhoz érkezett hozzászólásokra reagált Torjay Valter művészettörténész is, aki a ház védelem alá helyezésében komoly szerepet vállalt és ezúttal is kiállt az egykor szebb napokat látott épület megtartása mellett azokkal szemben, akik porig rombolnák a volt városi kuplerájt. A művészettörténész bejegyzései az előző cikk végén Közvilágítási gondok Szombathelyen - az E.ON nem tud semmiről 2009. March 10. 15:11 , a hozzászólások között olvashatók.

A lakók az "értékeiket" mentették - hirtelen el tudták szállítani a fémhulladékot
A lakók az "értékeiket" mentették - hirtelen el tudták szállítani a fémhulladékot
Tánczos Mihály

Köszönet a gyors lépésért

A hazai viszonyokat ismerve meglehetősen gyorsan mozdultak az érintett szervezetek. Dícséret illeti a SZOVA Zrt-t, az ÁNTSZ-t és a Savaria Rehab-Team-et is, amiért nem csak iratokat és feljegyzéseket készítettek, hanem a bejelentést követően hamar konkrét lépéseket is tettek. Remélhetőleg az illetékesek komoly szankciókat is kilátásba helyeznek azoknak, akik nem képesek rendeltetésszerűen használni az épületeket. Úgy tudjuk, a szemételtakarító munkásokra az Óperint és Győrffy utcában is hasonló küldetés vár, a lakók által felhalmozott szemetet kell kilapátolniuk.

Az ÁNTSZ levele

Pénteken levelet hozott a Posta az ÁNTSZ-től. Érdeklődve bontottuk ki, sejtvén, hogy a kupolás házzal kapcsolatos lesz a tartalma. Nem tévedtünk. A kifejezetten pozitív hangvételű levelet tanulságként idézzük, hiszen ez is bizonyítja, érdemes jelezni a tapasztalt anomáliákat:

Tisztelt Ügyfelünk!

Az Ön bejelentése nyomán helyszíni szemlét tartottunk Szombathely, Sorok u. 16. sz. alatt.

Előzetesen megtekintettük az interneten az épületről készült fényképeket és örömmel állapíthattuk meg, hogy a képeken látható állapotnál a valóság már lényegesen kedvezőbb képet mutat, bár még korántsem nevezhető megfelelőnek.

Felvettük a kapcsolatot a SZOVA Zrt-vel, ahol megtudtuk, hogy már megrendelték az ingatlan takarítását és az új pinceablakokat is.

Ezúton szeretnénk megköszönni közreműködését és nagyon örülünk, hogy a város jó közegészségügyi helyzete Önnek is a szívügye.

További jó munkát kívánva: Dr. Stánicz Éva kistérségi tisztifőorvos

Tehetünk a városért!

A patkánytanya kitakarítása egy apró lépés csupán, de mégis több az egy helyben való toporgásnál. Ha sokan tesznek apró dolgokat a településükért, annak már érezhető hatása van. A nyugat.hu az E.On-nál is sikert ért el, amikor bejelentettünk és fényképekkel dokumentáltunk Közvilágítási gondok Szombathelyen - az E.ON nem tud semmiről 2009. March 10. 15:11 kb. száz sötét villanyoszlopot, amelyek a közlekedésben résztvevőknek is bosszúságot, veszélyforrást jelentettek. Sok világítótest már hosszú hetek óta sötét volt. A bejelentést követően azonban az E.On elvégezte a hibajavítást.

Várjuk az Ön véleményét is, mivel lehetne tenni Szombathelyért, illetve mit szól a patkánytanya felszámolásához?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Közvilágítási gondok Szombathelyen - az E.ON nem tud semmiről

Több forgalmas belvárosi utcában hetek óta teljes sötétség van, néhol 25 lámpa nem világít egymás mellett, az E.ON mégsem tud róla. Biztosan jó, ha a központ több mint száz kilométerre van tőlünk?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló