Közvilágítási gondok Szombathelyen - az E.ON nem tud semmiről

Több forgalmas belvárosi utcában hetek óta teljes sötétség van, néhol 25 lámpa nem világít egymás mellett, az E.ON mégsem tud róla. Biztosan jó, ha a központ több mint száz kilométerre van tőlünk?

Körülbelül két héttel ezelőtt, egy szerdai éjszaka Szombathelyen autózva figyeltünk fel rá, hogy a városban mennyi helyen nincs közvilágítás. Nem csak egy-egy lámpa nem világított, hanem néhány helyen akár 20-25 egymás mellett lévő sem. Máskor is történt már ilyen, de rövid időn belül kijavították a szakemberek, így túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottunk neki. Napokkal később a belvárosban járva azt tapasztaltuk, hogy még mindig nem világítanak a lámpák, a balesetveszélyes helyzeteket nem szüntette meg a szolgáltató.

Kiskar u.
Sötétség Szombathely egyik legforgalmasabb utcájában - Kiskar u.
Horváth Balázs

Sötétség túra - néhol 20-25 lámpa sem világít egymás mellett

Gondoltunk egyet, és fényképezőgéppel felszerelkezve elkezdtünk autózni a városban. A másfél órás városi túra eredményeképp elmondhatjuk, hogy találtunk olyan utcákat, ahol szinte teljes sötétségbe burkolódzott minden: forgalmas kereszteződések és gyalogátkelőhelyek is, de több Zanaton lakó arról panaszkodott, hogy a Tesco előtti körforgalom környékén már hónapok óta nincs világítás, ami körülbelül 25 meghibásodott lámpát jelent egymás mellett. Sötét a Kiskar u. - Óperint u. kereszteződés és környezete is, ami Szombathely egyik legforgalmasabb csomópontja. A hibalista olyan hosszúra nyúlt, hogy a végén már nem álltunk meg olyan helyeken, ahol csak egy-egy lámpa nem világított, mert megőszültünk volna mire végzünk.

Rohonci u. sötétben
Kb. húsz lámpa nem világít egymás mellett - Petőfi S. u. - Rohonci u.
Horváth Balázs

Az E.ON csak a Rohonci útról tud, azt már javítják

Természetesen következő héten megkérdeztük az E.ON Hungária illetékesét, és felsoroltunk néhány helyet abból az ugyancsak hosszú listából, amit egy csupán másfél órás autózás alatt sikerült összeírnunk. A cég munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy egyedül a Rohonci úti problémáról érkezett hozzájuk bejelentés, aminek a kijavítása már elkezdődött, itt kábelhiba történt. Március 8-án visszanéztünk a Rohonci úthoz, ahol még mindig sötétség volt, a Petőfi Sándor utca Ady tér előtti részétől egészen a Deák Ferenc utcai kereszteződésig egyetlen lámpa sem világított az egyik oldalon, de volt ahol az út másik oldalán lévő lámpák is sötétek voltak. A Rohonci út problémája ezzel nem ért véget, a Haladás pálya előtti gyalogátkelőhely is sötétségbe borult, és a Horváth Boldizsár körúti forgalmas kereszteződés közepén lévő lámpa sem világít.

Kiskar u.
Óperint u. - Kiskar u.
Horváth Balázs

Veszélyben a gyalogosok

Több olyan helyen is sötétség van hosszabb ideje, ahol már számtalan baleset történt, például az említett Rohonci u. elején, ahol több gyalogost is elgázoltak Biztonságosabb közlekedést a hírhedt kanyarban 2008. October 31. 13:40 már, és a Plázánál a gyalogátkelőhelyen is ütöttek már el Kómában van a zebrán elütött bolyais diák (frissítve) 2008. October 23. 00:23 embert. Veszélyes helynek mondható a Sorok utca is, ahol a gyalogosok hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a derékszögben kanyarodó főúton áthaladva az autókkal szemben nem nekik van elsőbbségük, ennek ellenére mégis sokan lelépnek az érkező kocsik elé – itt szintén nem világít a kanyarban a lámpa. Ez a kereszteződés amúgy a biciklisek "kedvence" is, akik a parkolóból szeretnek kihajtani megállás nélkül.
A hírhedt ötös kereszteződésben a Március 15. téren, ahol mindennaposak a balesetek Nők karamboloztak nőnapon Szombathelyen 2009. March 08. 13:27 , szintén több egymás mellett lévő lámpa sötét.

Sorok u.
Sötétség a derékszögű kanyarban - Sorok u.
Horváth Balázs

Most jó - most nem jó

Tapasztaltunk furcsa dolgokat is: például a Március 15 térnél, ahol néhány nappal korábban az egyik lámpa nem világított, ott az a lámpa most épp igen, viszont helyette a mellette lévő két lámpa aludt ki, de csak átmenetileg, hiszen néhány órával később ismét az első felállás "játszott". Hasonlóan furcsa volt az is, hogy múlt héten egyik éjjel a Kiskar utcában is működtek a lámpák, következő éjjel viszont ismét az egész utca sötét volt. Ez a jelenség több helyen is megismétlődött.

Rohonci u. gyalogátkelőhely sötétben
Kivilágítatlan gyalogátkelőhely a Rohonci úton
Horváth Balázs

Na de mikor javítják?

Az E.ON Hungáriának a bejelentést követően a következő határidőn belül kell a közvilágítás hibáit javítani:

 • kijelölt gyalogátkelőhelyen, valamint a közlekedési hatóság és az áramszolgáltató által közösen kijelölt nagy forgalmú csomópontokon fellépő hiba esetén 48 órán belül
 • országos közutak átkelési szakaszain fellépő egyedi hiba, valamint bárhol fellépő csoportos hiba (egymás melletti három, vagy több lámpahely hibája) esetén 8 napon belül,
 • egyéb helyen fellépő hiba esetén 14 napon belül, illetőleg a jegyzővel egyeztetett községlátogatások alkalmával kijavítani és üzemképessé tenni.
 • Ha nagyobb üzemzavar jellegű meghibásodás (pl. földkábelhiba) miatt a meghatározott határidő nem tartható, az áramszolgáltató ezt közli a jegyzővel, valamint a közút kezelőjével és az illetékes közlekedésbiztonsági és közbiztonsági szervekkel.

  Szent Márton u.
  Hét sávos út éjjel - Szent Márton u.
  Horváth Balázs

  Az E.ON a hozzánk eljuttatott közleményében kéri, hogy:
  "Amennyiben hibát tapasztalnak, jelezzék felénk, hogy a javításról mihamarabb gondoskodhassunk. Kérjük, igyekezzenek minél pontosabban leírni a hibajelenséget, valamint a pontos címet (tehát azt, hogy melyik házszám előtti lámpáról van szó). A műszaki hibák bejelentésére a nap 24 órájában ingyenesen hívható a 06-80/20-50-20-as telefonszám szolgál, amely mind vezetékes, mind mobiltelefonról elérhető. Bejelentés elektronikus úton is tehető a www.eon-hungaria.com honlap elektronikus ügyfélszolgálatán a Hibabejelentés menüpont segítségével."

  Szent Gellért u.
  Nincs járda, de világítás sem - Szent Gellért u.
  Horváth Balázs

  Nos, mi a hibák teljes listáját eljuttattuk ma (2009. március 9.) az E.ON-hoz, és 8 nap múlva ismét teszünk egy kört a városban, hogy megtudjuk javult-e a helyzet. A panaszkodást pedig néhány költői kérdéssel zárjuk: Ha mi a fotózást is beleszámítva másfél óra alatt körbe tudtuk járni a legfontosabb utakat Szombathelyen, akkor az E.ON - akinek egyébként ez is lenne a feladata többek között - miért nem? És akkor még nem beszéltünk a sötét lámpák miatt csökkenő közbiztonságról és növekvő balesetveszélyről....

  Zanati u. - Körgyűrű
  Itt fénynek kellene lenni - Zanati u.
  Horváth Balázs

  A hibák listája a teljesség igénye nélkül, mivel a végén már az egy-egy nem világító lámpás helyeknél meg sem álltunk:

 • Kiskar u. - Óperint u. forgalmas kereszteződés (kb. 15 lámpa egymás mellett, teljes sötétség az utcában)
 • Sörház u. (kb. 3 lámpa egymás mellett)
 • Ady tér (kb. 10 lámpa egymás mellett)
 • Petőfi Sándor u. Ady tértől a Rohonci u. - Deák F. u. kereszteződésig kb. 20 lámpa egymás mellett
 • Rohonci u. - Deák F. u. kereszteződésnél a gyalogátkelőhelyet világító lámpa (1 lámpa)
 • Rohonci u. Haladás pálya előtt a gyalogátkelőhelyet világító lámpa (1 lámpa)
 • Rohonci u. - Horváth Boldizsár krt. kereszteződés és a gyalogátkelőhelyek (2 lámpa egymás mellett)
 • Horváth Boldizsár krt. elején (1 lámpa)
 • Szűrcsapó u.-ban a Rohonci utcai kereszteződés mellett a lakó-pihenő övezet bejáratánál (1 lámpa)
 • Paragvári u.-ban a Kórház mögött lévő buszmegállónál (1 lámpa) Március 15. tér (kb. 7-8 lámpa)
 • Wesselényi u. - Kisfaludy Sándor u. kereszteződésénél lévő gyalogátkelőhely (1 lámpa)
 • Szent Márton u.-ban a Hunyadi János u.-tól a Wörösmarty u.-ig (7 sávos út, 7 lámpa)
 • Thököly u.-ban a Rákóczi Ferenc utcai kereszteződésnél a gyalogátkelőhelynél (1 lámpa)
 • Sorok u. több helyen (3 lámpa)
 • Gagarin u. gyalogátkelőhelyet világító lámpa (1 lámpa)
 • Gagarin u. - Jókai Mór u. kereszteződés (3 lámpa)
 • Jókai u. - Kálvária u. kereszteződés (2 lámpa)
 • Brenner Tóbiás krt. Pláza (1 lámpa)
 • Körmendi u. ÖMV kút (1 lámpa)
 • Újvilág u. - Fogaras u. kereszteződés (1 lámpa)
 • Szent Gellért u. a tízemeletesek parkolójához vezető út (2 lámpa)
 • Zanati u. - Körgyűrű - 86-os út – Zanat felé vezető út, (2 sávos körforgalom, és kétszer két sávos út, kb. 25 lámpa egymás mellett)
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Könnyű