"Nem szabad feladnotok" - Több százan tüntettek Szombathelyen péntek délután

Pedagógusok, diákok és sokan, akik szimpatizálnak a tiltakozókkal.

Mintegy háromszáz fő gyűlt össze péntek délután a szombathelyi Városháza előtti téren, hogy szolidaritásukat fejezzék ki azokkal a tanárokkal, akik részt vesznek a polgári engedetlenségben.

Tanártüntetés Szombathelyen
Pataki Gergő

Az ADOM diákmozgalom és a szombathelyi diákönkormányzat által szervezett akció mindvégig politikamentes volt, bár több önkormányzati képviselő magánemberként jelen volt a helyszínen. A tüntetés alatt egyébként kitűzték az önkormányzat erkélyére azt a molinót is, amelyet több önkormányzati képviselő is aláírt.

"Szabad ország, szabad oktatás"

A beszédek sorát Imre Marcell diákpolgármester nyitotta meg, aki kiemelte, azokat a könyveket, melyeket elolvasott, és azokat a verseket, amiket maga írt, nem az oktatási rendszer miatt, hanem annak ellenében tette. Beszédében felolvasta azokat a követeléseket, amelyeket korábban már több rendezvényen is halhattunk.

Tanártüntetés Szombathelyen
Pataki Gergő

Közben a tömeg skandálta többek között a "szabad ország, szabad oktatás" és a "fizessétek ki a tanárainkat" kifejezéseket is.

A felszólalók között volt Bebesi Csaba a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) részéről, aki elmondta, ő csak egy "egyszerű tanítóbácsi", aki felnéz azokra, akik ezt a tüntetést megszervezték.

Tanártüntetés Szombathelyen
Pataki Gergő

Mellettük még többek közt felszólalt Simonné Baranyai Zsuzsanna a Nagy Lajos Gimnáziumból, Szabó Bence az ELTE Bólyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból, és Mester Krisztina korábbi diákpolgármester is.

Mindenki ugyanazért jött

A tüntetés során többekkel beszélgettünk.

Finta Lili, a Nagy Lajos Gimnázium végzős tanulója például azért jött el, mert szívügyének tekinti a tanárok helyzetét. Elmondta, mostanra már a tanárok helyzete kinőtte magát, és szerinte itt már a szabadságjogokról is szó van.

Tanártüntetés Szombathelyen
Pataki Gergő

Gyenge Dániel történelem szakos hallgató szerint szükség van az oktatási rendszer megújítására, melyet szerinte sokkal rugalmasabbá és hatékonyabbá kellene tenni.

Náray Tibor vállalkozó azért jött ki, mert nem ért egyet az egész rendszerrel. Szerinte nem fizetik meg a pedagógusokat és jó az lenne, ha a nagy pénzeket nem lenyúlnák, hanem arra jutna, amire igazán kéne, például az oktatásra vagy az egészségügyre.

Tanártüntetés Szombathelyen
Pataki Gergő

Agócs Nándor az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Történelem tanszékének adjunktusa azért jött el, mert szerinte ez egy közös ügye mindenkinek, mert az oktatás mindenkit érint. Úgy véli, az oktatásnak az állam egyik központi elemének kell lennie. Azt gondolja, hogy a nemzet meghatározója a kultúra, aminek a legfőbb átadási színtere az oktatás, aminek ha nem adjuk meg a helyét, akkor egyben egy "értékítéletet is mondunk".

Tanártüntetés Szombathelyen
Pataki Gergő

Móricz Ferencné nyugdíjas tanító úgy véli, szégyellni kell lassan, hogy pedagógus volt valaha és hogy mennyire szerette egykoron a pályáját. Elmondta, bár tizenöt éve nyugdíjas, még most is nagyon szereti egykori hivatását. Kiemelte, nagyon szeretné, ha a fiatalok elmennének tanárnak, majd megjegyezte, nem szabad feladni a küzdelmet.

A nagyjából másfél órás tüntetés békésen, jó hangulatban zajlott, ami a kis csúszás ellenére este háromnegyed hét körül be is fejeződött.

Tanártüntetés Szombathelyen
Pataki Gergő

Hónapok óta tartanak a demonstrációk az oktatás és a pedagógusok nehéz helyzete miatt. Másfél hete hat Vas megyei iskolában „A fizetés már csak századlagos probléma” - Sztrájkok és demonstrációk a Vas megyei iskolákban 2022. October 14. 10:15 volt élőlánc, szolidaritási sztrájk, a Nagy Lajos gimnáziumban egynapos sztrájkot tartottak. Legutóbb, csütötökön a kpszegi Jurisics gimnáziumot fogták körbe „Tanár leszek, gazdag férjet keresek” – tanárok és diákok ölelték körbe a kőszegi Jurisich Gimnáziumot 2022. October 27. 10:08 élőlánccal a diákok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet