„A fizetés már csak századlagos probléma” - Sztrájkok és demonstrációk a Vas megyei iskolákban

Négy szombathelyi iskolában is rendhagyó módon indult a péntek.

Péntek reggel háromnegyed kilenckor mintegy 120-130 diák formázta meg a pedagógus- és diákdemonstrációk jelképét, a körben elhelyezett felkiáltójelet a szombathelyi Nagy Lajos gimnázium udvarán.

Sztrájk a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban
A demonstrációk jelképét formázták meg a diákok.
Mészáros D. Zsolt

Ekkor már a gimnázium demonstrációjának végén jártunk, a résztvevő pedagógusok az udvar szélén álltak a tiltakozó feliratokkal, többen közülük a könnyeikkel küszködtek a meghatottságtól.

Sztrájk a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban
Diákok sorakozója.
Mészáros D. Zsolt

Volt miért, hiszen nyolc órakor kezdődött a tüntetés, amikor a diákok felsorakoztak az udvaron és elénekelték a demonstrációk himnuszának számító Mi vagyunk a Grund! című dalt a Pál utcai fiúk musicalből. Majd Bozai Ákos, az iskola diákönkormányzatának tagja, az ADOM-diákmozgalom kapcsolattartója elmondta, fontos, hogy kiálljanak a pedagógusaik mellett, és felhívják a figyelmet a közoktatás tarthatatlan helyzetére.

Sztrájk a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban
Élőlánc az iskola körül.
Mészáros D. Zsolt

A diákok hatalmas élőláncot alkottak, gyakorlatilag körbeölelték az iskola épületét, az élőlánc megindult, és körbesétálták az iskolát.

Élőlánc

A végén aztán jött a performance, és kialakult az udvar közepén a körberajzolt felkiáltójel. (Sz.J.)

Sztrájk is van

A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium azon kevés oktatási intézmény egyike, ahol a mai napon az élőlánc mellett „valódi” sztrájk van.

A kollektíva már október 6-án bejelentette a tankerületnek hogy hivatalos, a módosított törvénynek megfelelő munkabeszüntetés lesz az iskolában, amin a 39 fős tantestületből 24 fő vesz rész.

Sztrájk a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban
Tanárok és diákok együtt.
Mészáros D. Zsolt

Ez egyben azt is jelenti, hogy a törvényben meghatározott módon eleget tesznek az elégséges szolgáltatásnak. Részben tanuló felügyelet, részben tanórák vannak. A végzős osztályoknak például minden érettségi tárgya óráit megtartják.

„Továbbra is az oktatás helyzetén szeretnénk javítani” – mondta lapunknak a sztrájkoló tanárok képviseletében Simonné Baranyai Zsuzsanna.

Sztrájk a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban
Anyukámért.
Mészáros D. Zsolt

Gyakorlatilag összeomlott a rendszer, a társadalmi megbecsültségünk a mélyponton, minden központosított, mindenki túlterhelt, kollégákat rúgnak ki, közben a tanárhiány szinte kezelhetetlen. A Nagy Lajos Gimnáziumban például egyetlen főállású informatika-tanár sincs – tudtuk meg.

„A fizetés már csak századlagos probléma” –

mondta Simonné Baranyai Zsuzsanna, aki attól fél, hogyha nem változnak a dolgok, a most még kitartó kollégák is felállnak és „nem tolják tovább a talicskát”.

Vas megye egyik top gimnáziumának tartott Nagy Lajosban korábban is voltak megmozdulások. Ez év januárjában már tartottak figyelmeztető sztrájkot, A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium kapujában - „Harcolunk az oktatásért” 2022. January 31. 10:02 februárban pedig engedetlenkedtek. A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tanárai dupláznak: sztrájk után most engedetlenek 2022. February 28. 09:56 (J.A.)

Két szomszédos iskola a parkban demonstrált

A Kanizsai Dorottya Gimnázium és a Zrínyi Ilona Általános Iskola pedagógusai és tanulói egy flashmobbal indították a napot a Gayer-parkban, melyről élőben tudósítottunk. Élőben a szombathelyi Gayer-parkból: flashmob a közoktatásért 2022. October 14. 07:25 Negyed nyolckor elkezdtek szállingózni az emberek, előkerültek kréták is és elkezdtek felrajzolni egy nyomvonalat a pályára.

A felkiáltójeles szimbólum volt a flashmob fő motívuma, annak is egy élőszereplős változata, ugyanis maguk a résztvevők alkották. Közben előkerült egy hangszóró is, amin megszólalt a tanártüntetések himnuszává vált Pál utcai fiúk-dal, a Mi Vagyunk A Grund!, amit aztán egy noÁr-szám követett.

szombathelyi Kanizsai Dorottya és Zrínyi közös demonstráció
Flashmob a Gayer-parkban.
Pataki Gergő

De közben ironikus módon megszólalt egy reklám is: pénzkeresős kedvedben vagy? – kérdezte egy női hang, amire aztán nagy nevetés volt a reakció.

Közben nem állt meg az élet, jöttek-mentek emberek a parkban, akik meg-megálltak, de lelkesen integettek a park mellett elguruló autókból is, sőt, voltak akik dudálással is szolidarítottak.

szombathelyi Kanizsai Dorottya és Zrínyi közös demonstráció
Pataki Gergő

Közben megtudtuk, hogy a zrínyis tanárok nemcsak flashmobbal szolidarítanak. Vannak ugyanis köztük is sztrájkolók, egészen pontosan hárman, hatan pedig a polgári engedetlenséget választották.

A sztrájkolók természetesen betartják a sztrájktörvényt, bent vannak az iskolában, de nem tartják meg a saját óráikat, hanem helyettesítik őket. Akik pedig a polgári engedetlenséget választották, azok a saját lyukas óráikban „engedetlenkednek”, hogy ne érhesse őket az a vád, hogy akadályozták a gyerekek tanuláshoz való jogának érvényesülését. Mindannyian 1-2 órában sztrájkolnak vagy „engedetlenkednek”.

szombathelyi Kanizsai Dorottya és Zrínyi közös demonstráció
Pataki Gergő

A flashmob egyébként – nevéből adódóan – nem tartott sokáig, de még mielőtt szétszéledtek a tanárok és a fiatalok, kollégáink elcsíptek egy-két embert egy-egy rövid interjúra, az erről készült videónk hamarosan érkezik. (Cz.B.)

Szolidaritási sztrájk a Hefele Menyhért Szakképző Iskolánál

Reggel fél nyolckor egy hosszú transzparens jelent meg a Hefele iskola épületén, rajta a felirat: Szolidaritás.

Szolidaritási sztrájk a Hefele Menyhért Szakképző Iskolánál
Transzparens a Hefele iskola épületén.
Szilágyi József (telefonos fotó)

Takács Péter, a demonstráció szervezője a Nyugatnak elmondta, a szakképző iskolák pedagógus szakszervezeti jogszerűen csak szolidaritási sztrájkot szervezhetnek, ez történik most.

Szolidaritási sztrájk a Hefele Menyhért Szakképző Iskolánál
Szolidaritási sztrájk.
Szilágyi József (telefonos fotó)

A közalkalmazott pedagógusok tiltakozásával való egyetértésüket, szolidaritásukat fejezik ki. Mint mondta, egy modern, nyugati országban természetes, hogy kiállnak a gyengébbek mellett, és segítik kifejezni az ő követeléseiket, kéréseiket.

Szolidaritási sztrájk a Hefele Menyhért Szakképző Iskolánál
Még több képért kattintson!
Szilágyi József (telefonos fotó)

Az iskola kilenc pedagógusa csatlakozott a szolidaritási sztrájkhoz. (Sz.J.)

Frissítés:

"A mai napon iskolánkban a pedagógusok ismét kiálltak az oktatás jövőjéért" - érkezett a videó Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskolából.
Újabb fotót kaptunk, ezúttal a szombathelyi Kőrösi Csoma Sándor utcai óvodából.
Kőrösi Csoma Sándor utvai óvoda Szombathely
Még több képért kattintson!
Kőrösi Csoma Sándor Óvoda

Péntek délután nyilatkozatot juttatott el „Követeljük, hogy az erő politikáját megállapodásra törekvő, tárgyalóképes szakpolitika váltsa fel” 2022. October 14. 17:16 szerkesztőségünkbe a szombathelyi Bolyai Gimnázium is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet