Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A futballkluboknak adott TAO-pénzekkel hálálják meg a közbeszerzésen elnyert munkákat a cégek

526 milliárd forint ment az elmúlt hét évben a TAO-rendszerbe az állami büdzsé helyett.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Féléves huzavona, sok vita után végül az Átlátszó nagy nehezen megszerezte a Magyar Labdarúgó-szövetségből, mely cégek támogatták az elmúlt három évben TAO-jukkal a Felcsút, a Ferencváros, a Kisvárda, a Mezőkövesd és a Videoton (ami már Mol-Vidi) futballklubokat - írja a hvg.hu .

Mészáros Lőrinc és a Felcsút

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A Felcsúti Utánpótlás-nevelési Alapítvány legbőkezűbb támogatói Mészáros Lőrincnek és üzlettársainak cégei voltak. A Mészáros és Mészáros Kft. és a Hódút Kft. csak a 2015/2016-os évben 1 milliárd forint TAO-támogatást utalt a szervezetnek, ehhez 100 milliót dobott még hozzá Orbán Viktor apjának egyik érdekeltsége, a Dolomit Kft. több más cég mellett.

A Puskás Akadémia felcsúti stadionja, a Pancho Aréna
MTI Fotó: Puskás Akadémia/Takács József

2016/2017-ben az MKB Bank – amelynek többségi tulajdonosan Mészáros Lőrinc – 1,16 milliárd forintot küldött ilyen úton Felcsútra. 720 milliót kapott a szervezet a Magyar Takarékszövetkezettől, 560 milliót pedig ugyancsak Mészáros vasútépítő cégétől, az R-Kordtól.

A legnagyobb TAO-támogató 2017/2018-ban a részben állami tulajdonban lévő Mol egyik leányvállalata, a Mol Petrolkémia Zrt. volt 1,5 milliárd forinttal , az MKB Banktól pedig 1,4 milliárd forint érkezett Felcsútra TAO formájában. Mészáros Lőrinc két cégétől a Mészáros és Mészárostól, valamint az R-Kordtól pedig összesen 891 millió .

A többi kedvenc sem panaszkodhat

A Mol cégcsoport nemcsak a Felcsútnak juttatott nagy összegeket. Garancsi István klubjának, a Videotonnak 2015 és 2018 között összesen 431 millió forintot küldtek TAO-ban a leányvállalatai, Seszták Miklós akkori fejlesztési miniszter városának csapata, a Kisvárda pedig 461,3 milliót kasszírozott. Tállai András korábbi NAV-elnök Mezőkövesdje pedig 1,136 milliárd forinthoz jutott így.
Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

A Transparency International Magyarország szerint a lista bizonyítja, hogy a részben állami tulajdonú, vagy a közbeszerzéseken sikeres cégek a TAO-támogatásokon keresztül a be nem fizetett adóikból hálálják meg a bevételeiket.

Az Mfor áprilisi összesítése szerint az elmúlt hét esztendőben összesen 526 milliárd forint társasági adót nem fizettek be a cégek az államkasszába, ezt az összeget adták oda inkább sport- vagy kulturális szervezeteknek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés