Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tasnádi Péter: Engem mindig akkor csuktak le, amikor Pintér Sándor volt a belügyminiszter

A magyar "keresztapával" szombathelyi könyvbemutatója előtt beszélgettünk.

Egy könyvbemutató előtt vagyunk, a most bemutatandó könyv címe A gengsztervilág titkai. Valóban meg lehet ismerni ebből a könyvből a gengsztervilág titkait?

El kell olvasni, és akkor megtudják, hogy benne vannak-e ezek a titkok vagy sem.

Az egyik bulvárlap hozott le belőle részleteket. Az egyik az a bizonyos siófoki kirándulás a 90-es évek elején, amikor azért mentek le 40 autóval, hogy a Balaton urának tartott Szlávy Bulcsúra nyomást gyakoroljanak. A másik részlet a jelenleg is zajló Gyárfás-ügyhöz, pontosabban a Fenyő-gyilkossághoz köthető. Ilyen kemény dolgok zajlottak akkoriban?

Valóban voltak kemény dolgok. A rendszerváltás után voltunk közvetlenül, a rendőrség nem volt a helyzet magaslatán, nem tudták, hogy mit lehet, mit nem lehet. És én ezen a résen becsúsztam. Alapítottam egy őrző-védő céget, magam köré gyűjtöttem az akkori erős fiúkat, mögé tettünk egy sportklubot, és így szép lassan mindenhová kiterjesztettem a csápjaimat.

Tasnádi Péter interjú
Mészáros D. Zsolt

Főleg szórakozóhelyeket, vállalkozásokat védtünk. Ez volt az úttörő korszaka annak, hogy egy biztonsági őr megjelent egy vállalkozásban. Ma, ha bemész egy üzletbe, mindenhol van már egy biztonsági őr. Gyógyszertárban, zöldségesnél, trafikban, mindenhol. Akkor ez még teljesen új volt.

Aztán Önt keresztapának kezdték nevezni Budapesten, de Ön inkább üzletembernek tartotta magát.

Persze, mert az voltam.

A keresztapa kifejezést elfogadta?

Nincs keresztgyerekem, nem vagyok keresztapa.

Beszéljünk a könyveiről, most jelent meg a harmadik. Az első volt a Maffia életre-halálra, ami azért kapcsolódik a keresztapa kifejezéshez.

Abban az időben ez nagyon eredeti volt, akkor kezdődött az eredeti tőkefelhalmozás, és gyakorlatilag mindent, ami szervezetben történt vállalkozásszerűen, azt a rendőrök úgy határozták meg, hogy maffia, maffia-bűncselekmény. De ilyen nincs, hiszen még Amerikában is a szervezett bűnözés kifejezést használják, csak ez a maffia egy jó szó.

Olyan romantikus nem?

Persze, tetszik az embereknek. Az igazi maffia Szicíliában van, az ottani családok gyökereiben, akik ott felnevelkedtek, aztán átköltöztek az Egyesült Államokba, mert ott több a lehetőség.

Magyarországon van maffia? Vagy volt?

Szerintem nem, eben az értelemben biztos, hogy nem. De van a zöldségesmaffia, a könyvmaffia. Én például nem árusítom a könyveimet a könyvesboltban. Ha be akarsz jutni a könyvesboltba a könyveddel, akkor a könyv árának legalább 60 százalékát benyeli a könyvmaffia.

Tasnádi Péter interjú
Mészáros D. Zsolt

Ők nem így hívják magukat, hanem könyvkiadónak, könyvterjesztőnek. Elviszik a pénz 60 százalékát, plusz a nyomtatási költség és a többi. Nem árulok el nagy titkot, egy ötezer forintos könyvet odaadok egy terjesztőnek, akkor abból az ötezerből maximum ezer forint, ami a szerzőnek jut. És nem tudod követni az eseményeket, nem tudod megnézni, hogy valóban ötezret nyomtattak belőle vagy csak ötszázat.

Az új könyv viszont magánkiadás.

Igen, teljesen, a szerkesztéstől a nyomtatáson át a terjesztésig.

Az első könyve hogyan ment?

Húszezer példányban ment el, de ma már nem lehet ilyen példányszámot elérni. Illetve hallottam, hogy a Maffiózók mackónadrágban 33 ezer példányban ment el, abból azért profitálhatott a szerzője, Dezső András.

A második könyvnek az volt a címe, hogy 983 nap a Fidesz börtönében. Ez arról a bizonyos maffia-perről szólt.

Amikor nem sikerült a hatóságoknak rám bizonyítaniuk, hogy maffiaszervezetet irányítok. Elsőre, másodikra sem, harmadikra sikerült nekik.

Miért hangsúlyozta, hogy a Fidesz börtönében volt?

Mert akkor a Fidesz volt hatalmon, Ilyen egyszerű. Engem a Pintér Sándor csukatott le, aki a Fidesz belügyminisztere volt.

Most is az.

Most is szeretne lecsukatni. Neki nem kell túl sok ahhoz, hogy lecsukasson, mert elég, ha kitalál valamit. Az ügyészség egyáltalán nem fog azon gondolkodni, hogy igaz-e vagy sem, partner benne, a bíróságról meg nem is akarok beszélni, mert csak a nevében független.

Tasnádi Péter interjú
Mészáros D. Zsolt

A 90-es évek elején politikai pártok is megkeresték, de nemet mondott mindegyiknek. Nem akart politikus lenni?

Egyáltalán nem, én magamat szeretem képviselni. Nem akarok ilyen tömörüléshez tartozni.

Amikor a keresztapa címkét magára ragasztották, akkor erre rá is játszott. Igaz ez?

Persze, naná. Mindig megkérdezik, mi szükség volt erre. Szerintem minden férfinak tetszene az, ha úgy tekintenek rá, mint egy maffiafőnökre, akinek hatalma van. Akinek lehetősége van mindent elintézni, aki szép ruhákban jár, gyönyörű házban lakik. Luxuséletet él, luxusautókkal jár, testőrökkel, sofőrrel. Ez nem vonzó?

Egyszer azt mondta, nem érti, hogy miért akarják lecsukni azért, amivel Al Pacino sikert ért el. Gondolom, arra célzott, hogy Al Pacino eljátszotta a Keresztapa című film egyik főszerepét.

Igen, aztán egy túlképzett fiatal demokrata közölte velem, hogy Al Pacino nem ezért a szerepért kapott Oscar-díjat. Viszont teljesen mindegy, mert jól hangzott a szöveg, hogy amiért Al Pacino Oscar-díjat kapott, azért én négy és fél évet.

Az új könyvében ír Gyárfás Tamásról is a Fenyő-gyilkosság kapcsán. Gyakorlatilag azzal vádolja meg Gyárfást, hogy ő volt a felbujtó.

Gyárfást két nap alatt kiengedték az előzetesből. Márpedig aki emberölést követ el, vagy arra buzdít, az általában jó ideig élvezheti a hatóságok vendégszeretetét. Én nem vádoltam meg Gyárfást, csak elmondtam, hogy mi történt. Húsz év után, amikor az én szempontomból már nem volt tétje ennek a dolognak. Meg igazán Gyárfás szempontjából sem, hiszen már többen is vallottak rá.

Tasnádi Péter interjú
Mészáros D. Zsolt

A rendőrök kérték, hogy mondjam el, hogy el tudják varrni ezt a szálat. A Kovács Lajos rendőr ezredes például, aki az én általános iskolai osztálytársam volt, azt mondta a budapesti könyvbemutatón, hogy ő ki akarta használni ezt az érzelmi kapcsot, így akart információhoz jutni, de ez 16 évig nem sikerült neki.

Azon a könyvbemutatón elég nagy nevek voltak jelen.

Amikor készültem a bemutatóra, elterveztem, hogy meghívok egy történészt, ő volt a Bezsenyi Tamás az ELTE tanára. az ügyvédemet, Szikinger István alkotmányjogászt, Kovács Lajos ezredest, aki az egész életemet végig kísérte vagy így vagy úgy, és hatéves korunk óta ismerjük egymást.

Salamon András filmrendezőt, egyetemi tanárt, mert ő szeretne filmet készíteni az életemről, és a Szántó Öcsi bácsit, a bokszlegendát, aki szintén egyetemi tanár a sporttudományi egyetemen. Őt Magyarországon bokszpápának hívják, ő volt az összes, világsikert elérő élsportoló edzője.

Tasnádi Péter interjú
Mészáros D. Zsolt

Meghívtam oda öt egyetemi tanárt. Nem maffiózókat hívtam meg, hanem olyan embereket, akiket foglalkoztat ez a dolog. Mert ezt a történetet ki kellene bontani. Meg kellene tudni mindenkinek, hogyan működtek a dolgok és hogy miért működtek így.

Ha minden igaz, ez benne van a könyvben. Mi van még benne?

Például a Balaton urának, a Szlávy Bulcsúnak a megfegyelmezése. Az ökölvívásról is van benne szó, Magyarországon én élesztettem fel az MMA-t, amit akkor még utcai harcnak neveztek. Van benne szó Zubovics Gyuláról, a legelegánsabb éjszakai szórakozóhely üzemeltetőjéről, ő a Los Angeles-i maffiának volt kiemelkedő alakja, aztán Budapesten felrobbantották.

Egy emlékezetes csata, amikor a törökök támadtak az embereimre a Négy Tigris piacon, ami Európa legnagyobb piaca volt, én is társ voltam benne. Odajön húsz török, és fogadja őket kétszáz ember, az én munkatársaim. Volt egy kínai "forradalom" is, volt itt 2500 kínai, fellázadtak a piacon, nem tudta leverni őket a készültségi rendőrség, aztán odamentünk 300 emberrel. Ilyen csaták is vannak a könyvben.

Meg persze az is, hogyan indultam, hogyan teltek a börtönéveim, meg persze azok az emberek, akik közel álltak hozzám. A feleségem, aki egy éve halt meg, Wittmann Tamás, aki nagyon jó barátom volt, Láposi Lőrinc rendőr vezérőrnagy, aki a sógorom, barátom, üzlettársam, Papp Laci, Török Béka olimpiai bajnok.

A sajtó használja azt a kifejezést, hogy Tasnádi-jelenség. Van ilyen?

Sajnos létezik, ez a baj. Mert azt akarták, hogy létezzen. Gyakorlatilag engem eddig 40 ügyvéd védett, az ügyvédi kamara legkiemelkedőbb tagjai. Bármelyik ügyvéddel beszélek, azt mondja, van a BTK és vannak a Tasnádira kialakított büntetőszabályok.

Összehasonlításképpen mondom, ha én lennék gyanúsítva azzal, hogy felbujtottam valakit arra, hogy megöljön valakit, én előzetes letartóztatásban ülnék évekig. Ennél sokkal pitibb ügyekkel kétszer három évet töltöttem előzetes letartóztatásban.

De miért az a második könyvének a címe, hogy 983 nap a Fidesz börtönében? Az nem elég, hogy akkor ők voltak hatalmon.

Az nem véletlen, hogy a Fidesznek a Pintér Sándor a belügyminisztere, és hogy vele konfliktushelyzetben vagyok. Én nem vagyok szocialista, nem vagyok sem bal sem jobboldali, nem is foglalkozom a politikával. De ha lehet, akkor mindig reakciós leszek, minden rendszer ellen vagyok. Mert nem jók ezek a rendszerek.

Tasnádi Péter interjú
Mészáros D. Zsolt

Ha a szocialisták lennének hatalmon, akkor ellenük kellene harcolni, most a Fidesz van hatalmon, ellenük kell harcolni. Mindegyik kormány, de ez a kormány különösen borzalmas túlhatalmat szerzett magának.

Ez nyilván egy gondolkodó, független embernek nem tetszik. Mi tetsszen azon, hogy egy félnótás idióta, mint az a Mészáros Lőrinc, majdnem a világ leggazdagabb embere. És akkor kiáll a mikrofon elé, és közli, hogy azért lett ilyen gazdag, mert sokat kell tanulni, mondja ő a két elemijével. Meg sokat kell dolgozni, amikor azt sem tudja, milyen vagyona, milyen cégei vannak. Ő egy senki, egy prototípus az idióták között.

Mint azok, akiket megbíznak vele, hogy az ő nevükön legyen a vagyon. Aztán ha sikerül, vissza fogják menteni a saját nevükre. Ez egy normális, bármilyen beállítottságú emberben felháborodást kell, hogy keltsen. És akkor most ne csak a Mészáros Lőrincről beszéljünk, hanem Orbán Viktorról is, az apjáról, a testvéréről, a lányáról, a vőjéről, a barátairól. Mindenki milliárdos.

Gyurcsányt sem tartom egy nett figurának, de róla nem hallottunk olyat, hogy az anyja, a lánya, testvérem, unokahúga, szomszédja, fodrásza milliárdos lett. Sőt, ő maga sem, mert ő már előtte milliárdos volt. Piti milliárdos volt, mert nekünk, kisembereknek marha nagy dolog, kétmilliárdja volt a Gyurcsánynak, de lássunk tisztán, az egy nulla a mai világban.

Nekem is volt kétmilliárdom, és elvették tőlem, pedig a magam munkájával, ügyességével kerestem meg. És miért haragszom rájuk? Mert ők vették el. Ha a Gyurcsány vette volna el, akkor őrá haragudnék.

Hogyan látja most? Megérte ez az egész?

Az ember a sorsát nem kerülheti el, utólag mindenki marha okos. Ahogy mondják, hogy ha tudtam volna, hogy megbotlok, akkor előtte leülök. Megérte? Ez volt, ez jutott, ezt dobta a gép. Persze, jobb lett volna nem bent lenni. Ha nem kerülök konfliktusba a Pintérrel, akkor nem kerülök be. Ennyi.

Várható újabb könyv? Van még mondanivalója?

Van, bizony. Az lesz a címe, hogy Magyarországi börtönviszonyok Tasnádi Péter szemével. El tudom mondani, hogy mi van a börtönökben, a fogvatartottak nagy többsége a saját érdekeit sem tudja képviselni, a többiről meg ne is beszéljünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Az utcán állt a sor vége Tasnádi Péter új könyvének bemutatóján Szombathelyen

A bemutatót a Keresztapa című film zenéje kísérte hegedűn.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra