Októberben dől el, hogy milyen árak lesznek a távhőszolgáltatóknál

Egy központosított eljárásban sikerült a legmagasabb szinten rögzíteni a földgáz beszerzési árát. A gáz a lakossági ára biztosan marad.

A rezsicsökkentés csökkentése következtében augusztusban több háztartásba olyan gázszámlák érkeztek, amelyek 12-15-szörös áremelkedést jelentettek. Később kiderült, hogy az elszámolás módja okozta a hatalmas árnövekedést, aki csak fűtési célra kötött szerződést a gázszolgáltatóval, annak a fűtési szezonon kívül a felhasznált földgáz mindene egyes köbcentiméterét piaci áron számolták el.

Eközben a távhős lakásokban élők is egyik pánikból a másikba esnek Távfűtés: nem lesz drágább, csak hidegebb September 15. 09:45 , és maguk az önkormányzati távhőszolgálatók sem lehetnek nyugodtak, hiszen október 1-től december 31-ig a gázár 15-16-szorosára növekedésével kell számolni.

A távhőszolgáltatók helyzete a tulajdonos önkormányzatok számára sem mindegy, hiszen nem hagyhatják fűtés és meleg víz nélkül a lakásokat. Azt se felejtsük el, hogy az intézmények többsége is távhős Négymilliárd forint pluszköltséget jelent Szombathelynek az energiaválság September 15. 13:21 , így van ez Szombathelyen is.

A távhő esetében az érvényes jogszabályok szerint háromféle fogyasztó van:

 • lakossági fogyasztó, náluk rögzített az ár, a szolgáltató nem változtathatja meg azt,
 • KKI, azaz külön kezelt intézmény, mint például az iskolák, óvodák, bölcsődék, kórházak, orvosi rendelők, állami intézmények, ebben a kategóriában a hatósági ár érvényes,
 • egyéb fogyasztó, ide tartoznak például a sportlétesítmények.
 • Információink szerint Szombathelyen 11 500 távhős lakás van, mintegy 70 KKI és 350 egyéb fogyasztó. Róluk kell gondoskodnia a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.-nek.

  Viszont szinte mindent központilag intéznek. Ez év végéig, azaz december 31-ig rögzítve van a gáz beszerzési ára, és a lakossági fogyasztói árak is ismertek. Igaz, a beszerzési árat sikerült a nyári időszak legmagasabb piaci árához viszonyítva megállapítani. Öt augusztusi napnak a piaci árát átlagolták, később kiderült, hogy ezeken a napokon volt a legdrágább a gáz.

  A január 1-től érvényes árak megállapításának eljárási rendjét októberben elejéig teszik közzé, jelenleg senki nem tudja, hogy mi lesz január 1-től. Egy tűnik biztosnak, a lakossági rezsicsökkentett ár valószínűleg marad, hogy a hatósági és piaci ár hogyan alakul majd, az még kérdéses.

  Az sem világos, hogy a távhőszolgáltatókat hogyan segíti az állam, a rezsicsökkentés óta ugyanis az állam pótolja a befagyasztott árak okozta bevétel-kiesést. Nemrég a kormány több mint 700 állami beruházást állított le, azzal, hogy az így megtakarított pénzt a rezsicsökkentés fenntartására fordítják. Több mint 2000 milliárd forintról van szó.

  És hogy mi lesz a távhős lakásokban élőkkel? Ha a kormány fenntartja az ársapkát, akkor semmi különös. Megbízható információink szerint a szombathelyi távhős lakások átlagban 900 és 1200 köbméter között fogyasztanak, az ársapka pedig egészen 1729 köbméteres fogyasztásig tart.

  De hogy ez a rendszer sokáig nem tartható fenn, és nem is finanszírozható, az biztos.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet