Négymilliárd forint pluszköltséget jelent Szombathelynek az energiaválság

Csak a közvilágítás 600 millió forinttal lesz drágább. A hónap végén jön az 50 pontos takarékossági program.

Szombathely esetében 4 milliárd forintos pluszköltséget is jelenthet majd a rezsi áremelkedése, de ebben az összegben még nincs benne a Távhő és a Vasivíz energiafelhasználásából fakadó többletkiadás – írta válaszában a szombathelyi városvezetés.

Szeptember elején jelentette be Átfogó megtakarításokra készül a szombathelyi önkormányzat 2022. September 06. 11:13 Nemény András polgármester, hogy átfogó megtakarítási programot indítanak az emelkedő rezsiárak miatt. A nem hivatalos becslések szerint jövőre az áramért 4-5-szörös, a földgázért akár 15-16-szoros árat kell majd fizetni a jelenlegihez képest. Nemény már akkor célzott rá, hogy milliárdos többletkiadásról van szó.

Csak a közvilágítás 600 millió forinttal lesz drágább jövőre.
Nagy Jácint

Nemrég megnéztük, Be kell zárni Szombathelyen a mozit, az uszodát, a jégcsarnokot? 2022. September 11. 07:17 milyen lépések várhatóak, és bizony, nagyon esélyes, hogy létesítményeket kell bezárni, az intézményeknél, önkormányzati cégeknél pedig csökkenteni kell az energiafelhasználást.

A fedett uszoda 800 milliós hiányt termel jövőre

Konkrétumokat azonban nem nagyon árultak el eddig, persze, így is van néhány információ. A Vasivíz Zrt.-nél például várható az állami tőkeinjekció, de ennek később ára lesz. Szombathely nem adja az államnak a 21 milliárdos vízközművagyonát 2022. September 09. 13:17 Viszont most a Vasivízhez tartozó fedett uszoda helyzete még bizonytalan.

Korábban szó volt róla, hogy a SZOVA átveszi, de ez a folyamat leállt, márpedig az uszoda jövőre mintegy 800 millió forint hiányt termel majd. Amit vagy kifizet valaki, vagy bezárják az uszodát.

Az uszoda 800 milliós hiányt termel jövőre.
Mészáros Zsolt

A nemrég megnyitott jégcsarnokról is írtunk, Csak néhány hónapig biztos az új szombathelyi jégcsarnok működése 2022. September 01. 16:04 melynek az év végén lejár az elektromos áramra kötött szerződése. A jégcsarnok kiadásainak 70 százalékát az áramdíj jelenti, egyelőre nem tudni, milyen áron tudnak szerződni jövőre. Valószínűsíthető, hogy februárban pár hónapra bezárják a jégcsarnokot.

Nem lesz 22 foknál hidegebb az óvodákban és a bölcsődékben

De még sok nyitott kérdés van, ezért a múlt héten hat kérdést küldtünk a városházának. Háromra kaptunk érdemi választ. Íme a kérdések és válaszok:

Milyen konkrétumok hangzottak el a múlt heti intézményvezetői egyeztetésen?

A városvezetéssel közösen próbálnak a szombathelyi cégek és intézmények kidolgozni egy olyan működést, mellyel a közeljövőben a lehető legkevesebb négyzetméter területen a lehető legtöbb feladatot tudjanak elvégezni a munkahelyek megtartásával és az energia spórolásával.

Azt is vizsgáljuk, hogyan lehetséges a legkevesebb épület működtetése a legnagyobb kihasználtsággal. Ehhez is kapcsolódik egy közel 50 pontból álló úgynevezett Takarékossági Program is, amit jelenleg még bővítünk, finomítunk és a szeptember végi közgyűlés elé fogjuk vinni megtárgyalásra és elfogadásra.

Mekkora megtakarítást kell elérniük az intézményeknek? Mekkora megtakarítási lehetőséget látnak most az intézményi rendszerben?

Költségvetésünk azzal számol, hogy Szombathely esetében 4 milliárd forintos pluszköltséget is jelenthet majd a rezsi áremelkedése, de ebben az összegben még nincs benne a Távhő és a Vasivíz energiafelhasználásából fakadó többletkiadás.

Azt is látjuk, hogy a közvilágítás legalább 600 millió forinttal lesz drágább Szombathelyen, a kulturális, szociális és sportlétesítmények fűtés- és áramdíja többmilliárdos nagyságrenddel fog emelkedni, de bajba kerülhetnek a civil szervezetek is.

Ebben a mindenkit sújtó nehéz helyzetben is elsődleges felelősségünk a bölcsődék és az óvodák zavartalan működése. Csak ez minimum 300 millió forint többletet jelent majd, de gondoskodunk róla, hogy például ne legyen 22 °C-nál hidegebb ezekben az intézményeinkben.

Emellett viszont javasolni fogjuk a fűtési maximum bevezetését a cégeinknél, intézményeinknél, ennek kidolgozása még folyamatban van, de az már biztos, hogy 18 °C-nál magasabb hőmérsékletet fogunk javasolni a téli időszakban.

Mekkora megtakarítást jelent a szökőkutak és a díszkivilágítások leállítása?

A szökőkutak leállítása és az esti/éjszakai díszkivilágítások fokozatos lekapcsolása apró, de hasznos és fontos döntés ebben a helyzetben, mert a megnövekedett energiaárak miatt ezekkel az intézkedésekkel akár többmilliós összeget is spórolhat a város havi szinten.

A városháza kérdésink egy részét elküldte a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.-nek. Ezekre még nem kaptunk választ, de hamarosan visszatérünk az ügyre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet