Nem lesz üzemeltetője a szombathelyi temetőknek?

A megyei temetkezési cég túl sokat kért. A Szombathelyen tavaly létrehozott parkgondozási és temetkezési kft. pedig nem is pályázott, pedig ez volt az egyik fő indok mellette.

Hétfőn tartja ülését a szombathelyi közbeszerzési bizottság, és itt kerül eléjük a szakmai bírálat a temetők fenntartására és üzemeltetésére kiírt pályázatról. Városházi forrásunk szerint a polgármesteri hivatal szakemberei azt javasolják a bizottságnak, hogy nyilvánítsa érvénytelennek a pályázatot.

50 millióval többet kértek

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

És hogy miért, annak egyszerű oka van. Egyetlen pályázat érkezett, az ajánlattevő pedig jóval drágábban vállalta volna a munkát, mint amennyi pénze erre a városnak van. A pályázatot még szeptemberben írták ki, néhány napja járt le a beadási határidő. Az egyetlen beérkező pályázat a Vas Megyei Önkormányzat Vagyonkezelő Kft-é volt.

Néhány napja írtunk Teljes vagyonát elvesztheti a megye 2011. October 12. 13:52 arról, hogy a szombathelyi temetőket jelenleg ez a cég üzemelteti. A Vagyonkezelő Kft. egyébként a korábbi Vas Megyei Temetkezési Vállalatból alakult át Megszűnik az önálló Vas Megyei Temetkezési Vállalat 2009. December 08. 11:39 . Úgy tudjuk, a cég évi nettó 255 millióért vállalta volna a munkát. A város kasszájában azonban erre a célra csak nettó 203 millió van, pontosabban lesz jövőre.

És nem is a pénzszűke miatt határozták meg ebben az összegben a munka ellenértékét, a szakértők szerint ennyi az értéke annak, ha valaki egy évig gondozza és üzemelteti a temetőket. Ráadásul a szakértők szerint a cég nem rendelkezik olyan fedezettel, ami lehetővé tenné számára a szerződés teljesítését.

A városi cég miért hallgat?

Korábban írtuk azt is Teljes vagyonát elvesztheti a megye 2011. October 12. 13:52 , hogy a megyei Vagyonkezelő valószínűleg állami tulajdonba kerül, és így állami cég látja majd el ezt a feladatot. Most úgy tűnik, hogy talán mégsem, habár jelenleg is az övék a munka. És valakinek továbbra is csinálnia kell, úgyhogy valószínűleg új pályázat várható. Persze, csak akkor, ha a közbeszerzési bizottság nem bírálja felül a szakértői jelentést.

Az ügy viszont újabb kérdéseket vet fel. A városi önkormányzat – az ellenzék tiltakozása ellenére – tavaly decemberben Parkfenntartó cég alakul – Közgyűlési beszámolónk percről-perce 2010. November 25. 09:56 új parkgondozási és temetkezési céget hozott létre. Akkor azt mondták, a parkokat olcsóbban lehet így gondozni, a temetők gondozása is hasonló feladat, a temetkezési szolgáltatások pedig bevételt hoznak, így a városnak kevesebbe kerülnek majd ezek a munkák.

Azóta kiderült, hogy az új cég sem működik olcsóbban, ráadásul a parkgondozási munka dandárját ugyanazokkal a külsős cégekkel végezteti el, akik korábban is ezt tették.

Most az a kérdés, miért nem indult a temetők fenntartására és üzemetetésére kiírt pályázaton. És ha nem, akkor a cég létének jogosultsága kérdőjeleződik meg. Vagy talán azt várják, hogy a következő pályázatnál a város megemeli az erre a célra fordítható keretet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Teljes vagyonát elvesztheti a megye

És ezzel jóval nagyobb értéket ad át az államnak, mint az átvállalt adósság. Az állam ráadásul nem bánik majd kesztyűs kézzel az átvett vagyonnal. Rendkívüli megyei közgyűlés lesz, pedig a megállapodást aláírták már.

Parkfenntartó cég alakul – Közgyűlési beszámolónk percről-perce

Pont a hosszú vita végére, megalakul az önkormányzati parkfenntartó. Decemberben már működik is. Egyébként este tízig bírtuk a szombathelyi politikusok vitáját, aztán feladtuk.

Megszűnik az önálló Vas Megyei Temetkezési Vállalat

A tulajdonos megyei önkormányzat a Vas Megyei Vagyonkezelő Kft-be olvasztja be a temetkezési vállalatot. A lépés megítélése még a többségben lévő Fidesz-frakcióban sem egyértelmű, de működött a frakciófegyelem.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet