Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közel 40 millió forint beruházást kellett vállalnia a szombathelyi teniszcentrum bérlőjének

Hamarosan teljesen kész lesz a szombathelyi Késmárk utcában épült teniszcentrum, elmentünk és megnéztük.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról Pályázat nélkül adták bérbe a felújított Késmárk utcai teniszpályákat Szombathelyen July 12. 07:47 , hogy a szombathelyi közgyűlés pályázattás nélkül adta bérbe 15 évre a nemrég felújított és kibővített Késmárk utcai teniszpályákat. Azóta pro és kontra is érkeztek vélemények lapunkhoz, így elmentünk és megnéztük, mi is a helyzet a Késmárk utcában.

Elkészült a szombathelyi teniszcentrum
Kiss Tamás
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Előre kell bocsátanunk, hogy a környék most úgy néz ki, mintha egy bombázás után építenék újjá. Ezen nem kell csodálkozni, hosszú előkészítés és tervezgetés után pár éve készültek el a konkrét tervek a Markusovszky kórház főbejáratával szemközti, egykori strand és sportpálya hasznosítására.

A kórházzal szemben szépen épül az egészségügyi központ, már állnak az épületek, de látszik, hogy építési területről van szó, annak minden átható nyomával.

Elkészült a szombathelyi teniszcentrum
Kiss Tamás

De mi a másik oldalon vagyunk, a Késmárk utcában, ami éppen az építési területbe torkollik most. Bal oldalt viszont ott van a majdnem teljesen kész teniszcentrum.

Kívülről úgy tűnik, már minden kész, a pályákon fent a háló, műanyag vonalak lerakva, egy gondok éppen az egyik salakos pályát locsolja slaggal. Miközben körbesétálunk, érkezik egy fiatal nő, aki a hétvégére akar pályát foglalni, sikerül is neki.

Elkészült a szombathelyi teniszcentrum
Kiss Tamás

De az épület még nincs teljesen kész. A földszinti társalgóban már elhelyezték a bérlők által vásárolt ülőgarnitúrát, de a büfé helyét még csak a mosogatók fali csatlakozásai jelzik. Az öltözők is üresek, de ez csak átmeneti állapot.

Ahogyan az emeleti tanulószoba, edzői helyiségek, irodák is. A falak festve, nyílászárók, padlóburkolatok a helyükön, öltözőkben vécékben ott a csempe, de más még nem nagyon van.

Elkészült a szombathelyi teniszcentrum
Kiss Tamás

Előző cikkünkben Pályázat nélkül adták bérbe a felújított Késmárk utcai teniszpályákat Szombathelyen July 12. 07:47 is írtuk, hogy a június végi közgyűlésen újabb 15 évre megbízott bérlő már 1996 óta bérli a teniszpályákat, amelyet már rögtön téliesítettek is, vagyis felépítettek egy három pályás teniszsátrat is. A szerződés 2016-ig szólt, amit 2020 június végéig hosszabbítottak meg, ezért kellett vele foglalkoznia a közgyűlésnek. De a helyszínen megtudjuk, hogy már évekkel korábban lépni kellett., ugyanis a pályák és főleg a klubépület állaga nagyon leromlott.

Már 2014-15 környékén, az akkori városvezetéssel közösen elkezdték a forrást keresni, a 300 millióra tervezett beruházást a bérlők nem tudták volna kigazdálkodni, és az önkormányzatnak sem volt erre pénze. Aztán 2016-ban még a Haladás sportkomplexum építése elött siker koronázta a próbálkozásokat, a város állami pénzt kapott, és a szükséges körök (tervezés, engedélyezés, közbeszerzés) után elindult a felújítás.

Elkészült a szombathelyi teniszcentrum
Kiss Tamás

Ami tulajdonképpen bővítést is jelent, hiszen a meglévő hat pálya mellé négy újat építettek és teljesen új lett a klubépület is, benne mindennel, ami a teniszoktatáshoz kell, a Savaria Tenisz Klub vissza akar térni a hazai és a nemzetközi versenytérre. Ehhez egyébként a feltételek is megvannak, a klubépületet úgy alakították ki, hogy megfeleljen a nemzetközi előírásoknak.

A felújítás azonban nem volt elég ahhoz, hogy el is indulhasson a munka. Az önkormányzat a bérlőnek előírt sok mindent, a pályáknál például az öntözőrendszer kiépítését, a hálók, műanyag vonalak beszerzését és beépítését. az épületben a teljes bútorzatot, minden berendezést, ideértve a tanulószoba számítógépeit, az ablakokra szerelt árnyékolókat, klímákat is.

Elkészült a szombathelyi teniszcentrum
Kiss Tamás

Ráadásul a berendezések, bútorok az önkormányzat tulajdonába mennek át, a bérlő a költségek egy részét írhatja csak le a bérleti díjból. A közvetlenül a pályákra költendő bruttó 37 millióból 24 milliót, a klubépületre fordított összegnek pedig csupán a felét, maximum bruttó 13,7 millió forintot számíthat be a bérleti díjba. A bérleti szerződés ráadásul azt is tartalmazza, hogy ha a bérlő nem végezteti el a szükséges munkákat, nem szerzi be az eszközöket, berendezéseket, bútorokat, akkor a bérleti szerződést azonnal felbonthatják.

A bérlőnek, persze, bérleti díjat is kell fizetnie, ami évi nettó kétmillió forint. Viszont az önkormányzat előírta azt is, hogy belátható időn belül a négy új pályát téliesíteni kell, azaz könnyűszerkezetes csarnokot kell építeni föléjük. Ennek a forrásán az önkormányzat dolgozik, újabb állami támogatás reményében. Ha megépül a csarnok, akkor a bérleti díj évi bruttó 2,4 millió forintra emelkedik.

Elkészült a szombathelyi teniszcentrum
Kiss Tamás

Ha a bérleti díj nem is tűnik soknak, figyelembe kell venni, hogy a Savaria TK-ot ki kell szolgálnia a teniszcentrumnak, és ehhez semmilyen támogatást nem kap. Ezzel ellentétben a Rohonci úti sportkomplexumot használó és ott bérleti díjat fizető egyesületek ezt a bérleti díjat megkapják önkormányzati támogatás formájában. És nem csak a HVSE, hanem a többségi magántulajdonban lévő futballcsapat is.

A HVSE tenisz szakosztálya közben 15 évre megkapta a Sportliget pályáit, fizetniük sem kell érte, az amatőrök beszedett bérleti díjjal is ők gazdálkodnak. A vívók és az asztaliteniszezők pedig tíz évre kapták meg a volt Epcos-területen épített új központot, ők fizetnek bérleti díjat ugyan, de azt támogatásként megkapják az önkormányzattól, igaz, ők a felújításhoz hozzájárultak pénzzel a szövetségek segítségével.

Elkészült a szombathelyi teniszcentrum
Kiss Tamás

A Késmárk utcai teniszcentrumban ilyen nincs, itt a költségeket és minden más egyebet is a bérlőnek kell kigazdálkodnia. Amihez, persze, kellenek az amatőr, szabadidős teniszezők is, hiszen ők tényleg fizetnek a pályák és az infrastruktúra használatáért. Ezért szívesen látják őket a teniszcentrumban.

50 millió bevétel 50 millió kiadás helyett a városnak

Megkerestük Horváth Attila sportért (is) felelős alpolgármestert, aki számokkal, adatokkal indokolta a közgyűlés döntését. Mint mondta, ha másik bérlőt jelöltek volna ki, akkor az önkormányzatnak azonnal ki kellett volna fizetnie 14 millió forintot a korábbi időszakban végrehajtott fejlesztésekért a bérlőnek.

Plusz be kellett volna ruháznia a városnak 38 millió forintot ahhoz, hogy használható legyen a teniszcentrum. Ezt az összeget most a bérlő teszi bele a centrumba. A meghosszabbított bérleti szerződésben most évi kétmillió forint a bérleti díj, ami 15 év alatt 30 milliós bevételt jelent a városnak.

Ha pár év múlva elkészül a könnyűszerkezetes csarnok, akkor a bérleti díj évi 2,4 millióra nő, vagyis 15 év alatt mintegy 50 millió bevételt hoz a városnak. Ahelyett, hogy a fentebb említett 14+38 millió, azaz 52 millió forintot ki kellene fizetni.

Az alpolgármester hozzátette, a teniszszövetség is támogatta a régi bérlőt, a közgyűlésen a Fidesz képviselői is támogatták a bérleti szerződés meghosszabbítását.

Koczka Tibor közben jelezte lapunknak, hogy a szavazáson egyedüliként a bérleti szerződés meghosszabbítása ellen szavazott.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés