Végigmentünk Szombathely kikövezett terein, utcáin

Próbáltuk gyakorlatiasan átgondolni, mit is látunk majd egy-két évtized múlva. Mert bizony lesz jövő is.

Még mielőtt Önök kommentelni kezdenek térkőügyben, hadd kezdjem azzal, hogy a térkő nem szombathelyi, még csak nem is magyar jelenség.

Amikor nyáron például Bécsben voltam, nem tudtam megállni, hogy ne fényképezzem le a Múzeumi Negyed (MQ) belső terét, amely így néz ki, és cseppet sem volt kellemes tartózkodási hely a több mint harmincfokos melegben.

Józing Antal

Az is igaz, Bécsre nem igazán jellemző ez a megoldás, míg Magyarország városaira annál inkább.

Az utóbbi egy-két évtizedben szinte kötelező lett, hogy a városok köztereit – jellemzően uniós pénzekből – térkőburkolattal borítsák be; ebbe a sorba állt be Szombathely is, ahol már nemcsak a történelmi belváros, hanem egy külső kerületi utca Ilyet nem láttunk Szombathelyen: még az úttest is térkőből lesz kirakva a Szigligeti utcában 2018. August 02. 07:53 is így lett felújítva.

Hogy mi az oka a térkőőrületnek, arról leginkább csak találgatni tudunk: a korszellem? (lásd Bécs), a kényelem szeretete? (nem kell bajmolódni a növényzettel, fákkal stb.), a korrupció? (valakik jól járnak az irgalmatlan mennyiségű megrendeléssel), vagy ezen okok zagyva egyvelege?

Ennek kiderítése is bizonyára izgalmas lenne, de mi most más szemszögből vizsgáltuk meg a kérdést: hogyan is néznek majd ki ezek a terek 10, 20, 50 vagy netán 100 év múlva?

Így aztán egy napsütéses délelőtt fényképezővel és jegyzetfüzettel végigjártam azokat a helyszíneket, ahol korábban térkövezés történt, és megnéztem hogyan fog rajtuk az idő.

Berzsenyi tér

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

Ez volt a kiindulópont, maga a motiváció annak kiderítésére, hogy várhatóan milyen is lesz ez a tér, a város spirituális központja néhány évtized múlva. Merthogy kétségtelen, hogy a növényzet betelepítésével javult a tér esztétitája, de az alapprobléma, az üres, fantáziátlan, kissé militáns hangulatú tér mégiscsak itt marad. Ne okoljuk a tervezőt, Mangliár Lászlót Köztereink formálója: Mangliár László kiállítása a Vitalitas Galériában 2018. September 15. 17:38 , ő tud, ha akar és hagyják (példa erre a tér déli vége vagy a Rákóczi utca belváros felőli vége.) Hogy milyen lesz később, azt csak találgatni lehet, mindenesetre nem ígér túl jót, hogy a kivitelezés nem tűnik első osztályúnak: annak idején szaktanárunk közepest adott volna, ha a műhelygyakorlaton így sikerül leraknunk a burkolatot. Márpedig, ahogy később látjuk, a múló idő legnagyobb ellensége a munka és a térkő nem megfelelő minősége.

Fő tér

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

A szombathelyi térkövezés alfája és ómegája, ez volt az első komolyabb időben, méretét tekintve a legnagyobb kiterjedésű, és valószínűleg az is marad.

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

A tér sem nem szép, sem nem csúnya, funkcióját kétségkívül betölti. A burkolatot már 12 éve koptatjuk, ami tűnhet akár soknak is, de történelmi léptékkel mérve ez nagyjából semmi. Egyelőre még szégyellnivaló nincs rajta, távolról és hunyorítva egész újszerűnek tűnik, de a rágógumi nyoma megmarad rajta, és bizonyos pontokon már megkezdődött az elszíneződés.

Belső Uránia udvar

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

Annak idején Szombathely vigalmi negyedének szánták ezt a hangulatos udvart, amelynek térkövezése bőven megelőzte a közeli Fő teret. Összességében vállalható a burkolat, de vannak kínosabb részletek.

Kőszegi utca, Király utca Fő tér felőli vége

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal
Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

Nagyon helyes, hogy annak idején kipofozták ezeket is, láthatóan a munka minőségével nincs is gond, de a kövek elszíneződése több helyen megkezdődött. Milyenek lesznek vajon két-három évtized múlva?

Pelikán-park

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

Az egyik legrosszabb példája a térkövezésnek. Városkerülő sétám során azt vettem észre, hogy ahol a nem egy korábbi, stabil, hanem újonnan készült alapra tették le a térkövet, ott jó eséllyel gondok vannak. A jobb sorsa érdemes, egykor népszerű Pelikán-park burkolata úgy néz ki, mintha Szombathelyen ismét földrengés lett volna.

Március 15. tér

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal
Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

A tér egyik (SZTK előtti) fele már régebbi építésű, míg a távolabbi vadonatúj. Sajnos az egész tér méltatlan állapotban van, és a fantáziátlan térkövek nem sokat tesznek hozzá. Valami azt súgja, ezek a burkolatok sem az örökkévalóságnak készültek.

Malom utca
Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

Ennek a belvárosi utcának a járdáit egy általános felújítás keretében térkövezték le néhány éve, amelynek nyilván nincs köze ahhoz, hogy a város egyik politikai vezetője is ebben az utcában lakott. Ugyanakkor a járda jó példa arra, hogy a térkő lehet praktikus, esztétikus és időálló egyszerre. A Malom utca jó néz ki, no.

A Savaria Mozi árkádja

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

Szintén jó példa a térkövezésre a mozi melletti tér. Ilyen az, amikor az igényes tervekhez minőségi anyagok és minőségi kivitelezés párosul. Ezt a pár négyzetmétert például bizonyára örömmel befogadná Bécs vagy London is.

Levéltári tömbbelső

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal
Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

Ha elképzelem a térköves terek jövőjét, nem tagadom, hogy ez a helyszín ugrik be először mint disztópiás forgatókönyv. Merthogy rettenetes állapotban van. Az még hagyján, hogy gaz nő mindenütt, de hogy 20-30 centiméteres süllyedések legyenek a burkolatban, ami lassan alkalmas lesz crossmotor-pályának, az kicsit erős. Mindez a belváros szívében, a fent említett Fő tér és Berzsenyi tér között. Azonnali hatállyal újra kellene burkolni, mint ahogy újra kellene gondolni ezt az egész elcseszett tömbbelsőt.

Rákóczi út belvárosi szakasza

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

Hogy mi történik majd a szerencsétlen Képtárral, azt nem tudni, mindenesetre a Rákóczi út ezen szakasza egész jól sikerült. A dizájn az esti világításnál bontakozik ki igazán, amikor még azt is megbocsájtjuk, hogy nem egy fokkal magasabb minőségű térkő került erre a hangulatos kis utcaszakaszra.

Parkoló a Batthyány téren

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

Ez a kevésbé fontos helyszín nem volt betervezve, egyszerűen csak útba esett. Mindenestre jó példája, hogy miért kell rendes alapokat készíteni a térköveknek. Mi lesz itt néhány évtized múlva?

Bicikliút a Perint partján (Szent Quirin sétány)

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

No, ez például jó példája annak, hogy kis odafigyeléssel lehet minőségi térköves tereket létrehozni. Bár ez a bicikliút már régebben épült, kiváló állapotban van, köszönhetően a minőségi munkának és a térkőnek. Annál inkább örvendetes, merthogy a közeli folyó miatt a növényzet nyilván igencsak szeretné visszavenni a területet.

Bicikliút a Brenner körúton

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

Ha nem is tartja megát annyira, mint a Szent Quirin sétány útja, azért egész jó karban van még ez a szakasz is. Igaz, itt-ott, elsősorban a csatornák miatt, megindult a kövek süllyedése.

Térkövek az evangélikus templom előtt

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal
Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

Az Óperint utcai rehabilitáció jól sikerült, szép lett az evangélikus templom, a körforgalom és az korábban a gettósodás tüneteit felmutató önkormányzati lakótömb és a templom előtti térkövezés is. Csak azok a fránya részletek, ha még azokra is sikerülne odafigyelnünk...

Térkövek a Haladás-stadion előtt

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

Nem ígérnek sok jót az új stadion előtti térkövek, de még az is lehet, hogy összekopnak. Habár.

MMIK előtti tér

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

Egy komplett cikksorozatot lehetne írni Szombathely kultikus művelődési központjának emelkedéséről és bukásáról, múltjáról és jelenéről, de mi most koncentráljunk a tömb előtti térre. Nos, ezek a kövek mérföldekkel komolyabbnak, nemesebbnek tűnnek, mint a manapság használt térkövek. (Nem gondoltuk volna, hogy a kommunizmus építészete egyszer majd pozitív viszonyítási pont lesz.) A most 37 éves felület erősen kezd töredezni, ami önmagában sem nagy öröm, annak fényében meg különösen nem, hogy vajon milyenek lesznek az mostani térköveink 37 év múlva.

Térkövek a Csónakázótó partján

Térköves terek Szombathelyen
Józing Antal

Ahogy korábban írtuk Ilyet nem láttunk Szombathelyen: még az úttest is térkőből lesz kirakva a Szigligeti utcában 2018. August 02. 07:53 , a térkövezés nem korlátozódik a belvárosra. A megújult Csónakázótó környékén is jócskán fogytak a térkövek. Hogy meddig marad ilyen, az a jövő zenéje.

Térkövek Dubrovnikben

minoritynomad.com

Aki járt már Dubrovnikben, soha nem felejti el a Stradun nevű sétálóutca térköveit, melyek az évszázadok során nem elkoptak, hanem összeértek, beértek, több mint patinássá koptak, összekötve régmúltat és jelent, egykori és mai generációk tucatjait. Talán sportszerűtlen, talán naiv, de tessék összehasonlítani a mostani szombathelyi gyakorlattal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet