Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

360 ezer hektár termőföldet akar privatizálni a kormány, az LMP tiltakozik

Reggel traktorral mentek a Parlamenthez, most 12 helyen tartanak félpályás útlezárást, este tüntetnek a Kossuth téren. Szombathelyen sajtót tájékoztattak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Meg is van a mai akcióink első véráldozata - ezzel érkezett a szombathelyi sajtótájékoztató helyszínére Horváth Zoltán, az LMP Vas megyei szervezetének elnökségi tagja, volt városi képviselő. A kormány földprivatizációs tervei elleni tiltakozásul ma reggel lezárták az Országház mindkét bejáratát. Sallai R. Benedek traktorral érkezett, őt a rendőrök igazoltatták, és szabálysértési eljárást indítottak ellene, mert megsértette a térre érvényes súlykorlátozást.

12 helyszínen félpályás útlezárást is tartanak

Horváth elmondta, a mai nap a tiltakozásokról szól, az ország több városában egy időben tartanak sajtótájékoztatót, és 12 helyszínen félpályás útlezárással is demonstrálnak. Ez utóbbihoz az összes ellenzéki parlamenti párt és parlamenten kívüli pártok is csatlakoztak, köztük például az Élőlánc.

LMP sajtótájékoztató
Vágvölgyi Bálint

A tiltakozás oka pedig az, hogy a kormány privatizálni akarja az állami tulajdonú földeket. Horváth Zoltán felidézte, hogy 2011-ben osztották újra, nagy felháborodást kiváltva az állami tulajdonú földbérleteket, ezeket

a haverok

kapták. 2013-ban aztán elfogadták az új földtörvényt, amely a nagybirtokos rendszer bebetonozását jelenti.

Most ezt akarják lezárni, mégpedig a teljes privatizációval - mondta. Ma Magyarországon 1,7-1,8 millió hektár van állami tulajdonban, de ezek nagy része erdő, illetve a nemzeti parkokban lévő terület. 381 ezer hektár a termőföld, és ezt akarják most privatizálni. Mivel az értékesítés nyilvános lesz, és licitálni kell, ezért a nagybirtokosok vannak előnyben, a kisgazdaságok és az önkormányzatok hátrányba kerülnek.

Az LMP ezzel szemben az önkormányzatokat és kisgazdaságokat juttatná földhöz, 10 évre szóló programjukkal 150 ezer új munkahelyet is teremtenének. Horváth Zoltán kijelentette, az utolsó pillanatban vagyunk, ezért szervezte meg egész napos tiltakozó akcióját az LMP, és várják is csatlakozókat a demonstrációkhoz és az esti, Kossuth térre szervezett tüntetésre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra