Elképesztő terrortámadás-sorozat Párizsban

129-en haltak meg, 352 sebesültet ápolnak a kórházakban.

2015.11.14. SZOMBAT

Katonák Budapesten

A Magyar Honvédség fegyveres rendész járőrei a belvárosi Váci utcában.

Katonák járőröznek Budapesten
MTI/Szigetváry Zsolt

Az Anonymus-csoport üzent az Iszlám Államnak

Méghozzá videón üzentek a hekkerek: Megtalálunk titeket!


Egy magyar épület is francia színekben fénylik Budapesten

Kitalálja melyik az? Nem a Parlament, nem a Lánchíd és nem is valamelyik stadion. Kattintson ide cikkünkért! Francia trikolór fényfestésbe borult az egyik magyar önkormányzat 2015. November 14. 22:03


Ma minden bezárt Párizsban

Párizsban ma minden bolt, kávézó és mozi zárva tartott. Az Eiffel-torony sem nyitotta meg kapuit, s bár a Louvre reggel kinyitott, a nemzeti gyásznapra hivatkozva rögtön be is zárt. Ma Disneylandben sem lehetett vidámkodni, bár valószínűleg nem is tolongtak volna a vendégek a kapuban.

Franciaország gyászol
Christopher Furlong/Getty Images - theguardian.com

Még mindig kritikus állapotban van 99 sebesült

A hivatalos közlések szerint 129-en haltak meg, 352 sebesültet ápolnak a kórházakban, közülük 99-en kritikus állapotban vannak.


A U2 mellett a Foo Fighters is lemondta koncertjét

Korábban már írtuk, hogy a U2 lemondta párizsi koncertjét, most már a Foo Fighters is így tett. A gyász miatt nem tudnának színpadra állni és szórakoztatni, inkább megtartják a koncerteket alkalmasabb időpontban. Cikkünk bővebben itt olvasható. A U2 és a Foo Fighters lemondta európai koncertjeit - Spielberg filmpremierje is elmarad 2015. November 14. 20:47

[picture="414360" title="A történtekre hivatkozva a U2 lemondta ma esti párizsi koncertjét "

Meghalt a francia válogatott védő unokatestvére

Lassana Diarra válogatott játékos unokatestvére is meghalt az egyik merényletben.


Feltehetően három terroristacsoport hangolta össze az akciót

A hatóságok most arra keresik a választ, hogy kik segítették és támogatták őket, minél hamarabb ki akarják deríteni a részleteket, és a felelősöket börtönbe csukni. Az összehangolt akcióban ugyanazon robbanószerekkel töltött mellényeket és kalasnyikovokat használtak, régóta készülhettek erre a napra.


Kiszúrták a biztonságiak a mellényt, ezért nem jutott be a stadionba a merénylő

Az index.hu tudósításában írta, hogy az egyik merénylőnek volt jegye a francia-német meccsre, viszont a biztonságiak észrevették a robbanóanyaggal töltött mellényt (Sátán Anyja robbanóanyag volt, ami könnyen beszerezhető vegyszerekből előállítható házilag). A merénylő hátrálni kezdett és robbantott, majd később a közelben lévő társai is. Ha bejutott volna a stadionba, akkor vélhetően sokkal magasabb lenne a halálos áldozatok és a sebesültek száma.


Mindenki együttérez a franciákkal

A legnagyobb online áruházak is együttérzésüket fejezik ki. Bővebb cikkünk ide kattintva olvasható Az Amazon és az Aliexpress is Párizzsal van 2015. November 14. 19:54 .


Görögországon keresztül érkezett az egyik merénylő?

A stadion mellett talált útlevelek egyikét Görögországban regisztrálták (az egyik bejáratott menekültútvonalon). A hatóságok még nem erősítették meg, hogy az útlevél eredeti-e, vagy valamelyik merénylőhöz köthető-e.


Három merénylő is Brüsszelből érkezhetett

Házkutatásokat tartott a rendőrség Brüsszelben, és őrizetbe is vettek egy férfit. A hivatalos források nem erősítették meg, hogy összefüggésben vannak-e az akciók a tegnapi merényletekkel, de lapértesülések ezt állítják. Belgiumban is letartóztattak több embert.


Ferenc Pápa szerint ez már a harmadik világháború

Embertelennek és minden szempontból igazolhatatlannak nevezte Ferenc pápa a Párizsban történt terroristatámadásokat egy olasz katolikus televízióban. Bővebben itt. Ferenc pápa imádkozik a párizsi áldozatokért 2015. November 14. 16:54

Szigorított az MLSZ a vasárnapi magyar-norvég mérkőzésen

Az MLSZ szombati közleménye szerint szigorú biztonsági intézkedések lesznek érvényben a vasárnap 20:45-kor magyar-norvég Európa-bajnoki pótselejtezőn, ezért arra kérnek mindenkit, hogy időben érkezzen meg a Groupama Arénához.

Részletek itt. Szigorú biztonsági intézkedések lesznek a magyar-norvég pótselejtezőn 2015. November 14. 16:35


Nagyítás galériánk a tegnap esti történésekről
Christian Hartmann/Reuters/The Guardian

Francia volt az egyik merénylő?

Információk szerint az egyik merénylő francia állampolgár volt. Szélsőséges volt, ismerték a hatóságok is. A stadionnál történt robbantások helyszínén egyiptomi és szíriai útleveleket is találtak, a merénylők kilétét még nem hozták nyilvánosságra. Cikkünk bővebben itt olvasható. Francia volt a párizsi terrortámadás egyik elkövetője 2015. November 14. 15:44


A Magyar Honvédségnél megerősített biztonsági intézkedéseket rendeltek el

A magyar emberek biztonságának növelése érdekében a Magyar Honvédség megerősített, fegyveres rendész járőrei Budapest kiemelt pontjain, fő közlekedési csomópontjain, tömegeket vonzó helyszínein is megjelennek.

Orbán Viktor vezetésével összeült a Nemzetbiztonsági Munkacsoport, és a megerősített biztonsági intézkedések bevezetése nyomán a Magyar Honvédség megerősítette az objektumainak védelmét, és a rendészszolgálatával fokozta jelenlétét az ország különböző pontjain.

Megerősítették a déli határ mentén feladatot ellátó katonák elhelyezési körleteinek védelmét, és szigorították a missziós feladatokban részt vevő katonákra vonatkozó biztonsági előírásokat. (mti)


Így reagált a világ a párizsi eseményekre

Míg Párizs sötétségbe borult, addig a világ nagyvárosai piros-fehér-kékbe öltözve fejezték ki együttérzésüket. Cikkünk bővebben itt "Harcolni fogunk a terrorizmus ellen!" 2015. November 14. 13:58 .

twitter.com/StylesLorelei

Videó a Bataclan klubból kimenekülőkről

Egy újságíró vette fel egy közeli épületből a történéseket. Megrázó képsorok!


Images de la fusillade au Bataclan by lemondefr

13.15: A Telenor 10 ezer forintig átvállalja a Franciaországba irányuló és onnan érkező hívások költségeit

A Telenor Magyarország közleménye:

A Telenor Magyarország közleménye segíteni szeretne azon ügyfeleinek, akik a merényletek időpontjában Franciaországban tartózkodnak, hogy kapcsolatba léphessenek szeretteikkel vagy segítséget kérjenek. Ezért a Telenor minden francia hálózatot használó magyar ügyfele számára ingyenessé teszi a hívásfogadást és a Magyarországra, és Franciaországba irányuló hívásokat november 13-ától, 20 órától november 15-én 20 óráig bruttó 10 ezer forint értékhatárig.

Konzuli osztály elérhetősége: (33) (1) 56 81 02 30
Ügyeleti telefon: (33) (6) 83 25 43 62
Fax: (33)(1) 43 26 06 27
E-mail: consulate_PONT_par_KUKAC_mfa_PONT_gov_PONT_hu

12.20: Terrortámadástól tartanak a britek

Nagyon valószínű a brit elhárító szolgálatok szerint, hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri - mondta a BBC-nek Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese. Ezért folyamatos elemzik a helyzetet, jelenleg a második legmagasabb terrorkészültségi szint, a súlyos fenyegetettség van érvényben.


11.50: Hivatalosan is vállalta az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam arab és francia nyelvű közleményben hivatalosan is vállalta a felelősséget a párizsi merényletekért – számolt be a brit Independent. A közleményben „a fertő és perverzió fővárosának” nevezik Párizst, és Franciaországot jelölik meg első számú célpontjukként. Franciaországot a muszlimok elleni „keresztes hadjárattal” vádolják, és azt állítják, hogy alaposan tanulmányozták, és hosszas megfontolás után választották ki a támadások helyszíneit.

Pénteken történt

Péntek este terrortámadás volt Párizsban, a merénylők átlag civilekre lövöldöztek több helyszínen, legalább 120-150 halottja van az esti eseményeknek. A francia elnök szükségállapotot jelentett be, és háborút hirdetett a terroristák ellen. Visszaállították a határellenőrzést, 1500 katonát mozgósítottak. A világ vezetői részvétüket és segítségüket ajánlották fel Franciaországnak.

Párizsi terrortámadás
twitter.com/breaking911

Több helyszínen sújtottak le egyszerre, majd jött a mészárlás

A francia nemzeti stadion bejáratainál két öngyilkos merényletet hajtottak végre (miközben a francia-német meccset játszották a stadionban), és egy pokolgépet is felrobbantottak egy McDonaldsban. Az elnököt kimentették a stadionból. Itt hallható , milyen volt a robbanás hangja a meccsen.

Ezzel egy időben több bárban és az utcán is lövöldöztek Párizs különböző részein a terroristák, válogatás nélkül lőttek a civilekre. Az áldozatok száma itt már 12-re rúgott a hivatalos közlések szerint.

Párizsi terrortámadás
twitter.com/breaking911

Ezután a Bataclan koncertterembe is benyomult két terrorista, ahol az Eagles Of Death Metal játszott, itt körülbelül 70 embert öltek meg, először sokukra tüzeltek, majd túszul ejtve a közönség egy részét egyesével végezték ki őket.

Öt terroristát ártalmatlanítottak

Vizsgálják, hogy kik állhatnak a terrortámadás mögött, több szemtanú az Allah Akbar (Allah nagy) kiáltást hallotta a koncertteremben a terroristáktól. Öt terroristát ártalmatlanítottak, a főpolgármester azt kéri a lakosoktól, hogy ne menjenek éjjel az utcára, összehívták a nemzetvédelmi tanácsot.

Párizsi terrortámadás
twitter.com/breaking911

A CNN hajnali infrmációi szerint 153 áldozata van eddig a merényleteknek:

 • Bataclan színház: 112 fő
 • La Belle Equipe bár, rue Charonne: 19 fő
 • Le Petit Cambodge kambodzsai étterem környéke, rue Bichat: 14 fő
 • Stade de France nemzeti stadion: 4 fő
 • Avenue de la Republique, 10. kerület: 4 fő
 • via: index.hu

  Korábban írtuk - így érkeztek az első hírek a brutális párizsi terrorról

  Az első hírek egy gépfegyveres lövöldözőről szóltak, de az sem kizárható, hogy egy összehangolt, több támadó által kivitelezett akciósorozattal állnak szemben a hatóságok.

  Forrás: Twitter / Roeland Roowers

  Az AP szerint egy párizsi étterem volt az egyik helyszín. Egy kambodzsai bárban egy ismeretlen férfi nyitott tüzet. Ott két halott és hét sebesült van.

  Forrás: Twitter / Roeland Roowers

  A Le Figaro azt írta, hogy két robbantást hallottak a Stade de France stadionban, ahol Franciaország és Németország játszott barátságos futballmeccset. A közelben három helyszínen is lövöldözés tört ki. A Figaro rendőrségi források alapján azt közölte, legalább 18 halott van. A helyszínen lévő Francois Hollande, elnököt kimenekítették a stadionból.

  Az AFP hírügynökség szerint túszokat is ejtettek a Bataclan klubban. Szemtanúk beszámolói alapján két férfi ment be felfegyverkezve a klubba, ahol az Eagles of Death Metal koncertje zajlott. A környéket a rendőrök lezárták.

  Forrás: Twitter / Breaking911

  Az Index tudósítása szerint egy szemtanú, aki az egyik megtámadott bárban tartózkodott, beszámolt a Guardiannak az eseményekről.

  Lövéseket hallottunk, aztán láttuk, hogy az étterem első részében hatan-heten elterültek a földön. Valaki azt mondta, autókból tüzet nyitottak a helyre. Rettenetes volt, nem láttam semmit, csak a lövéseket lehetett hallani. Egy asztalt húztunk magunkra, hogy védekezzünk.

  A francia Belügyminisztériumban folyamatosan zajlik a válságtanácskozás. A francia-német meccsen a stadionban bemondták, hogy senki ne hagyja el a helyét. Nem nyitották ki a kapukat sem.

  Forrás: Twitter / Breaking911

  A La Figaro szerint három helyszínen volt lövöldözés, először a belvárosi X. kerületben, a Le Petit Cambodge nevű étterem környékén dördültek lövések, majd az onnan nem messze található Bataclan nevű koncertterem előtt, később pedig a rue Charonne környékén is.

  A legfrissebb hírek szerint túszokat ejtettek a Párizs belvárosában lévő Bataclan koncertteremben, illetve a Stade de France-nál egy feldarabolt holttestet találtak.

  Ez a videó a koncertterem mellett készült:

  A Breakig911 Twitter-bejegyzése szerint hét fegyveres támadó volt a három helyszínen, a stadionban három robbanás történt és több mint 60 halott van. A rendőrök mellett a katonaságot is kivezényelték, egész Párizsban káosz van. Egyes források több mint száz túszról tudnak, őket a koncertteremben tartják a terroristák.

  A magyar külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról.

  200 különlegesen kiképzett katonát irányítottak éjfél előtt kicsivel Párizs érintett, 10. és 11. kerületébe – tudta meg a Libération. Hollande, francia elnök szerint példa nélküli támadás történt Franciaország ellen, ezért lezáratta a határokat, így se ki, se be nem lehet menni.

  Párizsban életben léptették az úgynevezett Vörös Alfa tervet, amelyet arra az esetre dolgoztak ki, ha több helyszínt is terrortámadás érne. A terv értelmében azonnal maximálisra fokozták a biztonsági készültséget minden úgynevezett kényes, stratégiai szempontból fontos helyszínen.

  A francia elnök kihirdette a szükségállapotot.

  Forrás: Twitter / Breaking911
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet