Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elképesztő terrortámadás-sorozat Párizsban

129-en haltak meg, 352 sebesültet ápolnak a kórházakban.

2015.11.14. SZOMBAT

Katonák Budapesten

A Magyar Honvédség fegyveres rendész járőrei a belvárosi Váci utcában.

Katonák járőröznek Budapesten
MTI/Szigetváry Zsolt

Az Anonymus-csoport üzent az Iszlám Államnak

Méghozzá videón üzentek a hekkerek: Megtalálunk titeket!


Egy magyar épület is francia színekben fénylik Budapesten

Kitalálja melyik az? Nem a Parlament, nem a Lánchíd és nem is valamelyik stadion. Kattintson ide cikkünkért! Francia trikolór fényfestésbe borult az egyik magyar önkormányzat 2015. November 14. 22:03


Ma minden bezárt Párizsban

Párizsban ma minden bolt, kávézó és mozi zárva tartott. Az Eiffel-torony sem nyitotta meg kapuit, s bár a Louvre reggel kinyitott, a nemzeti gyásznapra hivatkozva rögtön be is zárt. Ma Disneylandben sem lehetett vidámkodni, bár valószínűleg nem is tolongtak volna a vendégek a kapuban.

Franciaország gyászol
Christopher Furlong/Getty Images - theguardian.com

Még mindig kritikus állapotban van 99 sebesült

A hivatalos közlések szerint 129-en haltak meg, 352 sebesültet ápolnak a kórházakban, közülük 99-en kritikus állapotban vannak.


A U2 mellett a Foo Fighters is lemondta koncertjét

Korábban már írtuk, hogy a U2 lemondta párizsi koncertjét, most már a Foo Fighters is így tett. A gyász miatt nem tudnának színpadra állni és szórakoztatni, inkább megtartják a koncerteket alkalmasabb időpontban. Cikkünk bővebben itt olvasható. A U2 és a Foo Fighters lemondta európai koncertjeit - Spielberg filmpremierje is elmarad 2015. November 14. 20:47

[picture="414360" title="A történtekre hivatkozva a U2 lemondta ma esti párizsi koncertjét "

Meghalt a francia válogatott védő unokatestvére

Lassana Diarra válogatott játékos unokatestvére is meghalt az egyik merényletben.


Feltehetően három terroristacsoport hangolta össze az akciót

A hatóságok most arra keresik a választ, hogy kik segítették és támogatták őket, minél hamarabb ki akarják deríteni a részleteket, és a felelősöket börtönbe csukni. Az összehangolt akcióban ugyanazon robbanószerekkel töltött mellényeket és kalasnyikovokat használtak, régóta készülhettek erre a napra.


Kiszúrták a biztonságiak a mellényt, ezért nem jutott be a stadionba a merénylő

Az index.hu tudósításában írta, hogy az egyik merénylőnek volt jegye a francia-német meccsre, viszont a biztonságiak észrevették a robbanóanyaggal töltött mellényt (Sátán Anyja robbanóanyag volt, ami könnyen beszerezhető vegyszerekből előállítható házilag). A merénylő hátrálni kezdett és robbantott, majd később a közelben lévő társai is. Ha bejutott volna a stadionba, akkor vélhetően sokkal magasabb lenne a halálos áldozatok és a sebesültek száma.


Mindenki együttérez a franciákkal

A legnagyobb online áruházak is együttérzésüket fejezik ki. Bővebb cikkünk ide kattintva olvasható Az Amazon és az Aliexpress is Párizzsal van 2015. November 14. 19:54 .


Görögországon keresztül érkezett az egyik merénylő?

A stadion mellett talált útlevelek egyikét Görögországban regisztrálták (az egyik bejáratott menekültútvonalon). A hatóságok még nem erősítették meg, hogy az útlevél eredeti-e, vagy valamelyik merénylőhöz köthető-e.


Három merénylő is Brüsszelből érkezhetett

Házkutatásokat tartott a rendőrség Brüsszelben, és őrizetbe is vettek egy férfit. A hivatalos források nem erősítették meg, hogy összefüggésben vannak-e az akciók a tegnapi merényletekkel, de lapértesülések ezt állítják. Belgiumban is letartóztattak több embert.


Ferenc Pápa szerint ez már a harmadik világháború

Embertelennek és minden szempontból igazolhatatlannak nevezte Ferenc pápa a Párizsban történt terroristatámadásokat egy olasz katolikus televízióban. Bővebben itt. Ferenc pápa imádkozik a párizsi áldozatokért 2015. November 14. 16:54

Szigorított az MLSZ a vasárnapi magyar-norvég mérkőzésen

Az MLSZ szombati közleménye szerint szigorú biztonsági intézkedések lesznek érvényben a vasárnap 20:45-kor magyar-norvég Európa-bajnoki pótselejtezőn, ezért arra kérnek mindenkit, hogy időben érkezzen meg a Groupama Arénához.

Részletek itt. Szigorú biztonsági intézkedések lesznek a magyar-norvég pótselejtezőn 2015. November 14. 16:35


Nagyítás galériánk a tegnap esti történésekről
Christian Hartmann/Reuters/The Guardian

Francia volt az egyik merénylő?

Információk szerint az egyik merénylő francia állampolgár volt. Szélsőséges volt, ismerték a hatóságok is. A stadionnál történt robbantások helyszínén egyiptomi és szíriai útleveleket is találtak, a merénylők kilétét még nem hozták nyilvánosságra. Cikkünk bővebben itt olvasható. Francia volt a párizsi terrortámadás egyik elkövetője 2015. November 14. 15:44


A Magyar Honvédségnél megerősített biztonsági intézkedéseket rendeltek el

A magyar emberek biztonságának növelése érdekében a Magyar Honvédség megerősített, fegyveres rendész járőrei Budapest kiemelt pontjain, fő közlekedési csomópontjain, tömegeket vonzó helyszínein is megjelennek.

Orbán Viktor vezetésével összeült a Nemzetbiztonsági Munkacsoport, és a megerősített biztonsági intézkedések bevezetése nyomán a Magyar Honvédség megerősítette az objektumainak védelmét, és a rendészszolgálatával fokozta jelenlétét az ország különböző pontjain.

Megerősítették a déli határ mentén feladatot ellátó katonák elhelyezési körleteinek védelmét, és szigorították a missziós feladatokban részt vevő katonákra vonatkozó biztonsági előírásokat. (mti)


Így reagált a világ a párizsi eseményekre

Míg Párizs sötétségbe borult, addig a világ nagyvárosai piros-fehér-kékbe öltözve fejezték ki együttérzésüket. Cikkünk bővebben itt "Harcolni fogunk a terrorizmus ellen!" 2015. November 14. 13:58 .

twitter.com/StylesLorelei

Videó a Bataclan klubból kimenekülőkről

Egy újságíró vette fel egy közeli épületből a történéseket. Megrázó képsorok!


Images de la fusillade au Bataclan by lemondefr

13.15: A Telenor 10 ezer forintig átvállalja a Franciaországba irányuló és onnan érkező hívások költségeit

A Telenor Magyarország közleménye:

A Telenor Magyarország közleménye segíteni szeretne azon ügyfeleinek, akik a merényletek időpontjában Franciaországban tartózkodnak, hogy kapcsolatba léphessenek szeretteikkel vagy segítséget kérjenek. Ezért a Telenor minden francia hálózatot használó magyar ügyfele számára ingyenessé teszi a hívásfogadást és a Magyarországra, és Franciaországba irányuló hívásokat november 13-ától, 20 órától november 15-én 20 óráig bruttó 10 ezer forint értékhatárig.

Konzuli osztály elérhetősége: (33) (1) 56 81 02 30
Ügyeleti telefon: (33) (6) 83 25 43 62
Fax: (33)(1) 43 26 06 27
E-mail: consulate_PONT_par_KUKAC_mfa_PONT_gov_PONT_hu

12.20: Terrortámadástól tartanak a britek

Nagyon valószínű a brit elhárító szolgálatok szerint, hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri - mondta a BBC-nek Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese. Ezért folyamatos elemzik a helyzetet, jelenleg a második legmagasabb terrorkészültségi szint, a súlyos fenyegetettség van érvényben.


11.50: Hivatalosan is vállalta az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam arab és francia nyelvű közleményben hivatalosan is vállalta a felelősséget a párizsi merényletekért – számolt be a brit Independent. A közleményben „a fertő és perverzió fővárosának” nevezik Párizst, és Franciaországot jelölik meg első számú célpontjukként. Franciaországot a muszlimok elleni „keresztes hadjárattal” vádolják, és azt állítják, hogy alaposan tanulmányozták, és hosszas megfontolás után választották ki a támadások helyszíneit.

Pénteken történt

Péntek este terrortámadás volt Párizsban, a merénylők átlag civilekre lövöldöztek több helyszínen, legalább 120-150 halottja van az esti eseményeknek. A francia elnök szükségállapotot jelentett be, és háborút hirdetett a terroristák ellen. Visszaállították a határellenőrzést, 1500 katonát mozgósítottak. A világ vezetői részvétüket és segítségüket ajánlották fel Franciaországnak.

Párizsi terrortámadás
twitter.com/breaking911

Több helyszínen sújtottak le egyszerre, majd jött a mészárlás

A francia nemzeti stadion bejáratainál két öngyilkos merényletet hajtottak végre (miközben a francia-német meccset játszották a stadionban), és egy pokolgépet is felrobbantottak egy McDonaldsban. Az elnököt kimentették a stadionból. Itt hallható , milyen volt a robbanás hangja a meccsen.

Ezzel egy időben több bárban és az utcán is lövöldöztek Párizs különböző részein a terroristák, válogatás nélkül lőttek a civilekre. Az áldozatok száma itt már 12-re rúgott a hivatalos közlések szerint.

Párizsi terrortámadás
twitter.com/breaking911

Ezután a Bataclan koncertterembe is benyomult két terrorista, ahol az Eagles Of Death Metal játszott, itt körülbelül 70 embert öltek meg, először sokukra tüzeltek, majd túszul ejtve a közönség egy részét egyesével végezték ki őket.

Öt terroristát ártalmatlanítottak

Vizsgálják, hogy kik állhatnak a terrortámadás mögött, több szemtanú az Allah Akbar (Allah nagy) kiáltást hallotta a koncertteremben a terroristáktól. Öt terroristát ártalmatlanítottak, a főpolgármester azt kéri a lakosoktól, hogy ne menjenek éjjel az utcára, összehívták a nemzetvédelmi tanácsot.

Párizsi terrortámadás
twitter.com/breaking911

A CNN hajnali infrmációi szerint 153 áldozata van eddig a merényleteknek:

 • Bataclan színház: 112 fő
 • La Belle Equipe bár, rue Charonne: 19 fő
 • Le Petit Cambodge kambodzsai étterem környéke, rue Bichat: 14 fő
 • Stade de France nemzeti stadion: 4 fő
 • Avenue de la Republique, 10. kerület: 4 fő
 • via: index.hu

  Korábban írtuk - így érkeztek az első hírek a brutális párizsi terrorról

  Az első hírek egy gépfegyveres lövöldözőről szóltak, de az sem kizárható, hogy egy összehangolt, több támadó által kivitelezett akciósorozattal állnak szemben a hatóságok.

  Forrás: Twitter / Roeland Roowers

  Az AP szerint egy párizsi étterem volt az egyik helyszín. Egy kambodzsai bárban egy ismeretlen férfi nyitott tüzet. Ott két halott és hét sebesült van.

  Forrás: Twitter / Roeland Roowers

  A Le Figaro azt írta, hogy két robbantást hallottak a Stade de France stadionban, ahol Franciaország és Németország játszott barátságos futballmeccset. A közelben három helyszínen is lövöldözés tört ki. A Figaro rendőrségi források alapján azt közölte, legalább 18 halott van. A helyszínen lévő Francois Hollande, elnököt kimenekítették a stadionból.

  Az AFP hírügynökség szerint túszokat is ejtettek a Bataclan klubban. Szemtanúk beszámolói alapján két férfi ment be felfegyverkezve a klubba, ahol az Eagles of Death Metal koncertje zajlott. A környéket a rendőrök lezárták.

  Forrás: Twitter / Breaking911

  Az Index tudósítása szerint egy szemtanú, aki az egyik megtámadott bárban tartózkodott, beszámolt a Guardiannak az eseményekről.

  Lövéseket hallottunk, aztán láttuk, hogy az étterem első részében hatan-heten elterültek a földön. Valaki azt mondta, autókból tüzet nyitottak a helyre. Rettenetes volt, nem láttam semmit, csak a lövéseket lehetett hallani. Egy asztalt húztunk magunkra, hogy védekezzünk.

  A francia Belügyminisztériumban folyamatosan zajlik a válságtanácskozás. A francia-német meccsen a stadionban bemondták, hogy senki ne hagyja el a helyét. Nem nyitották ki a kapukat sem.

  Forrás: Twitter / Breaking911

  A La Figaro szerint három helyszínen volt lövöldözés, először a belvárosi X. kerületben, a Le Petit Cambodge nevű étterem környékén dördültek lövések, majd az onnan nem messze található Bataclan nevű koncertterem előtt, később pedig a rue Charonne környékén is.

  A legfrissebb hírek szerint túszokat ejtettek a Párizs belvárosában lévő Bataclan koncertteremben, illetve a Stade de France-nál egy feldarabolt holttestet találtak.

  Ez a videó a koncertterem mellett készült:

  A Breakig911 Twitter-bejegyzése szerint hét fegyveres támadó volt a három helyszínen, a stadionban három robbanás történt és több mint 60 halott van. A rendőrök mellett a katonaságot is kivezényelték, egész Párizsban káosz van. Egyes források több mint száz túszról tudnak, őket a koncertteremben tartják a terroristák.

  A magyar külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról.

  200 különlegesen kiképzett katonát irányítottak éjfél előtt kicsivel Párizs érintett, 10. és 11. kerületébe – tudta meg a Libération. Hollande, francia elnök szerint példa nélküli támadás történt Franciaország ellen, ezért lezáratta a határokat, így se ki, se be nem lehet menni.

  Párizsban életben léptették az úgynevezett Vörös Alfa tervet, amelyet arra az esetre dolgoztak ki, ha több helyszínt is terrortámadás érne. A terv értelmében azonnal maximálisra fokozták a biztonsági készültséget minden úgynevezett kényes, stratégiai szempontból fontos helyszínen.

  A francia elnök kihirdette a szükségállapotot.

  Forrás: Twitter / Breaking911

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet