Égethetünk még valahol avart és kerti hulladékot?

Javarészt mindenhol tilos, de van még kivétel Vas megyében.

Tavaly nyáron derült ki, Jövő évtől az egész országban tilos az avarégetés 2020. June 03. 13:59 hogy 2021-től tilos lesz a kerti hulladék- és avarégetés, ugyanis a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen. A levegőminőség romlásában pedig nemcsak a lakossági fűtés a ludas, hanem az avar és a kerti hulladék égetése is.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

2021 pedig azóta beköszöntött, de még mindig nem teljesen tiszta a kép, hogy most akkor mi is van ezzel az új rendelettel. A héten merült fel ismét szerkesztőségünkben az avar- és kerti hulladékégetés ügye, ugyanis kiszúrtuk, hogy van, ahol lehet, és van, ahol nem.

Így szól például a vépi önkormányzat közleménye:

... Vép településen tilos avart és kerti hulladékot égetni, mivel Vép Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2020. (VII.3.) önkormányzati rendelete alapján 2021. január 1. napján hatályát vesztette az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól szóló 13/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az avar és kerti hulladék égetése a veszélyhelyzettől függetlenül TILOS városunkban!

A Sárvár Lendületben Facebook-oldalon, ami a város hivatalos platformja, arról számoltak be nemrég, hogy az önkormányzat környezetvédelemről szóló rendelete értelmében náluk bizony lehet avart és a kerti hulladékot égetni március 20. és április 30. között, hétfőtől péntekig 8 órától 18 óráig.

De csak szigorúan magánterületen, az önkormányzati rendelet értelmében ugyanis a város területén az avart és a kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.

Mint írják, „az avar és a kerti hulladék égetését az ingatlan mindenkori birtokosa, vagy az általa megbízott cselekvőképes személy végezheti. A nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetést végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával, szélcsendes, pára- és csapadékmentes időben lehet. A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható avart és kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell”.

Felkerestük a szombathelyi önkormányzatot is, hogy esetleg változott-e az erről szóló önkormányzati rendelet. Ugyanis mint tavaly októberben írtuk, Január 1-től tényleg tilos lesz avart égetni, Szombathely is törli a jelenlegi szabályozást 2020. October 25. 07:55 Szombathely is törölte az akkori szabályozást, hogy február 15. és április 30., valamint október 1. és november 30. között hétköznapokon és szombaton 9 és 19 óra között égethető szabadtéren avar és kerti hulladék.

Megtudtuk, hogy Szombathelyen nem változott semmi, továbbra is tilos az avar és a kerti hulladék égetése. A megoldás pedig a komposztálás és a zöldhulladék összegyűjtése, amit a Körmendi úti hulladékudvarban lehet leadni. A szombathelyiek nyitvatartási időben bármikor megtehetik ezt, a táplánszentkereszti lakosok pedig minden páros hét szerdáján, naponta egyszer, maximum 300 kg mennyiségben vihetnek be zöldhulladékot térítésmentesen. Ha valaki ennél többet szeretne lerakni, kilónként 14 forintjába kerül.

A járvány kissé átírta a forgatókönyvet

Annak pedig, hogy van még olyan település, ahol lehet avart és a kerti hulladékot égetni, az az egyszerű oka, hogy a járvány kissé átírta a forgatókönyvet. Amíg ugyanis tart a veszélyhelyzet, az önkormányzatok hatáskörében marad az erről szóló döntések meghozása.

Mint azt a sárvári önkormányzat is írta, és a szombathelyi önkormányzatnál is elmondták, a jogszabálymódosítás a veszélyhelyzet megszűnésével lép életbe. Jelenleg pedig úgy néz ki a jogszabályi környezet szerint, hogy 2021. május 23-tól lesz tilos az avar- és kerti hulladékégetés az ország egész területén.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet