Tilos lesz a külterületeket belterületbe vonni - készül az új törvény

De megerősítik a főépítészi rendszert is, melyben a főépítészek vétójogot kapnak.

A most készülő építészeti törvény szigorúan megtiltja új külterület belterületbe vonását a következő években - írja a Magyar Építők Lánszki Regő építészeti államtitkár, országos főépítész szavaira hivatkozva, melyek egy konferencián hangzottak el.

Itt az államtitkár arról beszélt, hogy az elmúlt 25 évben a magyar zöldterületek 10 százalékát építették be. Ezek nem már szabályozott, közigazgatási határon belüli, hanem átminősített mezőgazdasági vagy erdőterületek voltak. Eközben 700 ezer ingatlan áll üresen az országban, mivel ezeket drágább felújítani, mint egy újat építeni.

Azt is elmondta, hogy megerősítik a főépítészi rendszert, melyben a főépítészek vétójogot kapnak. Emellett minden építésnél bevezetik a kötelező tervezői művezetést, valamint a használatba vételi engedélyt csak úgy lehet majd megkapni, ha azt az építész is elfogadja. Erre azért van szükség, mert sok esetben a tervek és az elkészült épületek jelentősen eltérnek egymástól.

Mint kiderült, az egyszerűsített bejelentés megszűnik, mert nem működött, ezért átszervezik és visszasorolják a hatósági eljárásrendbe, főépítészi vétó alá vonják.

Az új törvény december 12-én került záró szavazásra a parlament elé, ha elfogadják, sávosan vezetik be: egyes részei már február 1-jén, a többi 2025. január 1-jétől lesz hatályos - írja a Telex.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet