Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

5 dolog, amit ha elintéz a karácsony előtti hétvégén, akkor könnyebb lesz az ünnepe

Bedöglött karácsonyi izzók, felesleges ajándékok, kifogyott csomagolópapír és még a fenyőfa is kicsit csálén áll. - előfordulhat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vannak emberek, akik a karácsonyra abszolút felkészülnek, az ajándékokat már novemberben beszerzik lista alapján (a külföldi rendeléseket már október végén leadják), a fenyőfát az árusok nyitásakor foglalják és precízen ellenőriznek mindent, hogy ne legyenek meglepetések.

Ellenben vannak olyanok is, akik bár elhatározzák, hogy

jövőre mindennek időben nekiállok

mégis a karácsony előtti napokra hagynak mindent. Cikkünk főképp nekik szól, hogy megkönnyítsük kicsit az ünnepeket, stresszmentessé téve december 24-ét.

1. Azok a fránya karácsonyi izzók!

A legtöbb esetben az izzósor vízkeresztkor dobozba kerül és legközelebb december 24-én veszik ki onnan az emberek. Ez hiba. Érdemes már napokkal korábban elővenni, és ha kibogózni nincs is kedvük, legalább dugják be, hogy rendesen működik-e. Izzósort december 24-én problémás szerezni, pláne ha vidéki az ember.

Nézzük meg alaposan, hogy működik-e az izzósor
giphy.com

Egy személyes példát említve: december 24-én kiderült, hogy a két izzósorból kettő megadta magát, így az első út Sárvárra vezetett, ahol már nem volt egy darab sem készleten, némi telefonálás után pedig az is kiderült, hogy még a nyitva lévő szombathelyi boltokba sem érdemes továbbmenni. Szerencsére a két rosszból sikerült másfél óra alatt összehozni egy működő darabot, de milyen könnyű is lett volna, ha már előre tudja az ember és vesz egy újat.

2. A maradék fenyőfák egy billegő talpban

Szép dolog karácsony előtt 1-2 nappal elmenni fenyőfát venni, de korántsem biztos az, hogy olyat sikerül találnunk, amilyet szerettünk volna. Még december 24-én is lehet keresni az árusokat, de talán az a legjobb, ha már előre megvesszük és csak elmenni kell érte, ha esetleg nem tudjuk megoldani a tárolást.

Sok fát hamar előre kifizetnek
Garai Antal Atom

A másik örökérvényű dolog a talp kérdése, amit érdemes magunkkal vinni a vásárláshoz, hogy ott belefaragják a kinézett fát, így nem kell egy panelban konyhakéssel farigcsálni. Illetve ekkor még az is kiderülthet, hogy nincs meg a talp, mert a felújításkor elkeveredett, vagy éppen elfáradt az anyag és görbe, törött, ami nem bírja megtartani a kis tűlevelűnket.

3. Mit vegyek? Karácsonyi zoknit? Édességet? Vagy egy üveg bort?

Érdemes előre gondolkodni és nem alibi-ajándékokat venni az utolsó percben, amit találunk egy áruház polcain. Ruháknál főleg, de úgy általában minden esetben őrizzük meg a blokkot, amivel a legtöbb helyen az ünnepek után még vissza lehet váltani, avagy cseréltetni az ajándékot, ha valamiért nem lenne jó.

Állatot nem ajándékozunk, állati ajándékokat viszont igen!
Garai Antal Atom

Műszaki termékeket lehetőség szerint az ajándékozás előtt próbálják ki! Érdemes azt is tudni, hogy mire vágyik az ajándékozott, mi a hobbija, mire van szüksége (persze nem 23-án kell erről őt megkérdezni) így akár még hasznos ajándékot is kaphat. Ha pedig végképp nem tudnak dönteni, vegyenek ajándékkártyát, amit rengeteg áruház kínál, drogériától a műszaki termékekig.

4. Nincs elég csomagolópapír, elfogyott a cellux/tixo

Csomagolóanyagokból sem mindig biztos, hogy elég van otthon, mert nem számolnak azzal, hogy esetleg egy-egy pulóver vagy nagyobb doboz több papírt bevesz, mint terveztük. Készüljenek megfelelő mennyiségű papírral, ragasztószalaggal, masnival és hasonlókkal. Ha marad, majd jövőre jó lesz.

Akár a klasszikus csomagolópapír is lehet stílusos
Garai Antal Atom

Szerkesztőségünkben egyébként változó csomagolási technikák vannak. Van aki nem csomagol, van aki a klasszikus díszes papírokat szereti. Más ruhaanyagba hajtogatja a csomagokat és olyan is akad, aki újrahasznosít, tehát újságpapírba csomagol. Ha kellőképp kreatív az ember a klasszikus barna csomagolópapírt is jól fel lehet dobni, kedvező ára van és később újra felhasználható.

Nem a legtökéletesebb segítség csomagoláshoz
Garai Antal Atom

Csomagolási technikákkal egyébként tele van a YouTube , ahol még azt is megtudhatjuk, hogy hogyan kell mondjuk egy kosárlabdát ízlésesen becsomagolni.

5. Fuss le a boltba! Elfogyott a margarin.

Az ünnepi menü előtt nem elég csak arra gondolni, hogy:

Van itthon elég margarin és cukrot is vettem a múlt héten.

- ezeket ellenőrizni is kell. Nincs annál rosszabb, amikor az utolsó percben kell boltba rohangálni valamilyen hozzávaló miatt. Legyen az liszt, cukor, krumpli, vagy épp a sütéskor gyorsan fogyó tojás vagy margarin.

Jó ha van otthon a sütéshez és a főzéshez minden hozzávaló
Garai Antal Atom

Ha időben felméri a háziasszony (vagy háziúr) az élelmiszerkészletet, akkor biztosra mehet a hozzávalókat illetően és nem kell megszakítani a nagy sütés-főzést az ünnepi hajrában. Plusz tipp, hogy ha nincs a közelében az ünnepek alatt nyitva tartó pékség vagy bolt, akkor a kenyér se maradjon le a listáról, hiszen abban a pár napban nem csak a főételek és a sütemények fogynak. Apropó, ha bejglisek, azt is szerezzék be még időben és kóstoljanak, nehogy valami száraz sütivel kelljen küzdeniük!

Természetesen cikkünket még a végtelenségig bővíthetnénk a hasznos tudnivalókkal, de talán a fentiek azok, amelyek mentén haladva a fontosabb "vészhelyzetek" elkerülhetőek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra