Tíz évre titkosították, mi alapján hozta meg döntéseit az operatív törzs

Úgy, hogy az operatív törzs üléseinek iratai hivatalosan nem titkosak, vagyis a törvény szerint nem minősített adatok.

Nem világos, hogy készül-e szó szerinti jegyzőkönyv az operatív törzs üléseiről, nem tudni, hogy ezeken hányszor és miről szavaztak, ráadásul az eddigi több, mint 150 tanácskozás összes dokumentumát azonnal, tíz évre "titkosítják" - számolt be a hvg.hu , miután mindez kiderült egy közérdekű adatigénylése nyomán.

Az ülésekről készült dokumentumok megismerését megtagadom, mivel azok a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak

- jelezte ugyanis a lapnak Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Ráadásul úgy, hogy az operatív törzs üléseinek iratai hivatalosan nem titkosak, vagyis a törvény szerint nem minősített adatok.

A titkosítást az információszabadságról szóló törvény azon gumiparagrafusával indokolják, miszerint minden döntés-előkészítőnek minősíthető adat alapvetően tíz évig nem nyilvános, bár engedélyezhető lenne az adatkezelő szerv vezetője - aki valószínűleg az operatív törzset hivatalosan vezető Pintér Sándor belügyminiszter - részéről, kivéve "ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetné" .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet