Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tíz évre titkosították, mi alapján hozta meg döntéseit az operatív törzs

Úgy, hogy az operatív törzs üléseinek iratai hivatalosan nem titkosak, vagyis a törvény szerint nem minősített adatok.

Nem világos, hogy készül-e szó szerinti jegyzőkönyv az operatív törzs üléseiről, nem tudni, hogy ezeken hányszor és miről szavaztak, ráadásul az eddigi több, mint 150 tanácskozás összes dokumentumát azonnal, tíz évre "titkosítják" - számolt be a hvg.hu , miután mindez kiderült egy közérdekű adatigénylése nyomán.

Az ülésekről készült dokumentumok megismerését megtagadom, mivel azok a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak

- jelezte ugyanis a lapnak Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Ráadásul úgy, hogy az operatív törzs üléseinek iratai hivatalosan nem titkosak, vagyis a törvény szerint nem minősített adatok.

A titkosítást az információszabadságról szóló törvény azon gumiparagrafusával indokolják, miszerint minden döntés-előkészítőnek minősíthető adat alapvetően tíz évig nem nyilvános, bár engedélyezhető lenne az adatkezelő szerv vezetője - aki valószínűleg az operatív törzset hivatalosan vezető Pintér Sándor belügyminiszter - részéről, kivéve "ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetné" .

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet