Egyre több a szamárköhögéses eset a szomszédban - Vas megyében is regisztráltak betegeket

Különösen fontos az emlékeztető oltás azoknál a felnőtteknél, akikhez kisbaba érkezik.

Egyre több a szamárköhögéses eset a szomszédos országokban – írta meg a Telex. Horvátországban és Szerbiában is rekordszámú betegről számolt be a helyi központi közegészségügyi-járványügyi hivatal. A Nemzeti Népegyészségügyi Központ jelentése szerint a szamárköhögés (pertussis) Magyarországon is felütötte a fejét, de nem magasabb az előfordulása, mint a korábbi években.

2024-ben a 15. hétig összesen 11 pertussis-gyanús megbetegedésről érkezett jelentés, ezek valószínűleg a szomszédos országokból behurcolt, vagy onnan érkező áttöréses esetek lehetnek.

Mi a helyzet a Dunántúlon és Vas megyében?

Ami az április eleji adatokat illeti, Vasban két 15 éves ikertestvérnél két hét különbséggel jelentkeztek légúti tünetek, náthával, lázzal és köhögéssel. Ezek a tünetek viszonylag gyorsan lezajlottak, majd ezt követően paroxysmalis szakasz (típusos köhögés) vette kezdetét, amely köhögőrohamokkal, légszomjjal jelentkezett. Mindkét betegnél a diagnózis megerősítésére vagy kizárására irányuló mikrobiológiai vizsgálatok folyamatban vannak. Az Ausztriában tanuló gyermekek az utolsó pertussis elleni védőoltásukat 6 éves korban kapták.

Szintén áprilisban a szomszédban, Győr-Moson-Sopron megyében egy szamárköhögéses megbetegedésről érkezett jelentés. „Egy 58 éves nőnél a laboratóriumi vizsgálatok a B. pertussis kóroki szerepét igazolták" – írták a központ honlapján.

A szamárköhögés vagy pertussis súlyosan fertőző bakteriális betegség. Kezdetben a tünetei megegyeznek az orrfolyással, lázzal és enyhe köhögéssel járó megfázáséval. Ezt később hetekig tartó súlyos köhögési rohamok követik.

Magas az átoltottság, de rohamos tempóban csökken a védelem

Magyarországon a kötelező védőoltások bevezetése előtt, az 1940-es évektől kezdődően jelentősen emelkedett az esetek száma. A gyermekek körében okozott nagy járványokat, napjainkban egy-egy megbetegedés bármilyen életkorban előfordulhat.

Magyarországon az átoltottság a kötelező oltásnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően magas, 98 százalék feletti. Nagyobb járványok előfordulására nem kell számítani– írta a Telexnek az NNGYK.

Megjegyezték, a ma használt, acelluláris oltóanyag típustól függően már csak 2-4 antigént tartalmaz, a mellékhatás-profil jelentősen javult, de rövid idő után kiderült, hogy az oltóanyaggal kialakított védelem rohamos tempóban csökken, egy évvel az oltást követően akár 42 százalékkal is évente.

Fontos az emlékeztető oltás

A felnőttek egy emlékeztető oltással felfrissíthetik a gyermekkori védettséget, ezzel kapcsolatban a háziorvoshoz fordulhatnak. A receptre felírt oltóanyag a gyógyszertárban elérhető.

Azt is kiemelték, hogy különösen fontos az oltás beadatása, ha újszülött érkezik a családba, az ő megbetegedésükért nagyrészt a felnőtt családtagok a felelősek, ők adhatják át a gyerekeknek a kórokozót.

A legkisebbek vannak a legnagyobb veszélyben

A csecsemők az első oltásaikat 2-3-4 hónapos korban kapják. Ha a csecsemő még az oltások nyújtotta védettség kialakulása előtt fertőződik, a betegség súlyos, akár életveszélyes is lehet a számára. „Fontos, hogy a családtagok még a baba érkezése előtt emlékeztető oltást kérjenek saját maguk számára” – tette hozzá a lapnak a NNGYK.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos