Tízévesek a GYSEV első FLIRT motorvonatai

Tíz éve, 2013. december 6-án állt forgalomba az első FLIRT motorvonat a GYSEV Zrt-nél. Már csaknem 18 millió kilométert futott a FLIRT 1-es flotta.

Tíz éve avatták fel az első GYSEV FLIRT motorvonatot Sopronban. A gyártó Stadler a járműveket a tervezetthez képest korábban leszállította, így 2013 decemberében két új zöld-sárga FLIRT is útjára indulhatott a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd szakaszon. A FLIRT kategóriájának egyik legsikeresebb és legkiforrottabb terméke, zöld-sárga színvilágában nagy tetszésnek örvendett mind az utazóközönség, mind a munkavállalók körében. A modern motorvonatok az utazást és a fedélzeten szolgálatot teljesítő munkatársaknak is kényelmesebbé, vonzóbbá és digitalizálttá tették.

A GYSEV Zrt. a 2013-as átadást követően folyamatosan bővítette FLIRT-flottját: a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd nagyprojekt keretében négy járművet szerzett be a GYSEV. Ezután egy MÁV-START Zrt.-vel közös projektnek köszönhetően újabb hat FLIRT került a GYSEV-hez. A vasúttársaságnál 2019-ig újabb tíz villamos motorvonat állt forgalomba – ez utóbbiak már a FLIRT 3-as generációt képviselték. Jelenleg így 20 darabos a GYSEV FLIRT-flottája, amelynek köszönhetően a vasúttársaság regionális forgalmait kizárólag ezekkel a modern járművekkel oldja meg a villamosított szakaszokon.

Németh Lajos GYSEV-es mozdonyvezető gyakran vezeti az első generációs, tízéves FLIRT-öket és nagy lelkesedéssel fogadta a felkérést a második generációs FLIRT motorvonatok futópróbáztatására is. Elmondása szerint óriási a különbség egy régebbi mozdony és egy teljesen új, automatizált, komfortos, kényelmes, dinamikus és nem utolsó sorban gyorsabb zöld-sárga FLIRT motorvonat között.

- Teljesen más világ egy régi, retro Szili mozdony és a FLIRT motorvonat, ahol egy számítógép vezérel mindent. Vezetés-technikailag nincs nehéz dolgunk mozdonyvezetőknek, de egy felmerülő hiba esetén az újraindításon kívül nincs sok lehetőségünk a probléma elhárítására zárt rendszerük miatt. Össze sem lehet hasonlítani a tizenkét órás szolgálatot: FLIRT esetében számunkra fontos szempont, hogy egy kulturált, tiszta, ápolt vezetőfülke fogad bennünket – mondta el Németh Lajos mozdonyvezető.

A zöld-sárga FLIRT 1-es villamos motorvonat flotta az elmúlt tíz év alatt - a legfrissebb adatok alapján - csaknem 18 millió kilométert futottak már, a nyugati régió közösségi közlekedésének fontos részévé váltak.

A GYSEV szakemberei szerint a személyszállításban rendkívül komoly előrelépés volt a villamos motorvonatok szolgálatba állítása, amely számos szempontból könnyíti meg, és teszi kényelmesebbé és komfortosabbá az utazóközönség közlekedését. Az utasszámok növekedése is bizonyíték lehet arra, hogy egyre többen választják az alacsonypadlós, biztonságos, esztétikus, kényelmes, kulturált, csendes és tiszta FLIRT motorvonatokat közlekedési eszközként.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ha további híreket és információkat is szeretne megtudni Sopronból és környékéről, iratkozzon fel az enyugat.hu facebook oldalára

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek