Több mint ezren vallották magukat szkítának, a parlamentnek kell döntenie, hogy elismerik-e őket kissebbségként

Egyébként az MTA szerint kétezer éve nem léteznek.

Összesen 1371-en vallották magukat szkítának, így Nemzeti Választási Bizottság elnöke az Országgyűlés elé utalta a döntést, hogy elismerjék-e őket honos kisebbségnek - írja a hvg.hu.

Azt írják, ha a honatyák is úgy gondolják, "akkor a gyakran szittyákként is emlegetett szkítákat ezzel hivatalosan is az elismert, Magyarországon honos népcsoportok közé sorolnák, éppúgy, mint a németeket, a szlovákokat vagy éppen a romákat".

A javaslatot a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke, Sasvári Róbert nyújtotta be, de ezt muszáj volt megtennie, mivel "a Pócs Alfréd László magánszemély által kezdeményezett, a szkíta nemzetiség honos népcsoporttá nyilvánítása iránti kezdeményezés támogatására gyűjtött érvényes aláírások száma az ezret meghaladja".

A törvény szerint ki kell kérni a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének állásfoglalását is. Freud Tamás azonban szakvéleményében azt írta, „nem állnak fenn sem a fizikai, sem pedig a törvényi feltételei annak, hogy a több mint két évezrede a történelem színpadáról eltűnt szkítákat (…) ma is élő, saját hagyományait és nyelvét örző honos nemzetiségként lehessen elismerni Magyarországon”.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet