Több pénzzel és a tévhitek felszámolásával támogatja Bécs a zöldhomlokzatok létesítését

Ingyenes tanácsadással és magasabb támogatással ösztönzi Bécs a társasházakat, hogy zöldítsék ki az épületek homlokzatát, tetejét vagy udvarát. Segítenek kiválasztani a megfelelő növényeket és leszámolnak az olyan tévhitekkel is, hogy a zöldhomlokzat tönkre teszi a vakolatot vagy egerek másznak be rajta a lakásba.

A zöldhomlokzatok és a zöldtetők nagyon fontos szerepet játszanak a városokban a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásában és a biodiverzitás megőrzésében, a lakók számára pedig természetes klímaberendezésként működnek. Ráadásul tisztítják a levegőt, szigetelnek és a zajt is tompítják - éppen ezért Bécs május eleje óta magasabb támogatási összegekkel, mostantól pedig ingyenes tanácsadással segíti az elterjedésüket.

Az egyórás helyszíni vagy telefonos tanácsadás során segítenek kiválasztani a megfelelő technológiát, a növényeket és az olyan tévhitekkel is leszámolnak, hogy a zöldhomlokzat károsítja a vakolatot, vagy, hogy a növények miatt bogarak és rágcsálók árasztják majd el a lakásokat. A megfelelő futónövények kiválasztásával és a rendszeres gondozással ugyanis elkerülhetőek a károk az épületen, a futtatórácsok átgondolt elhelyezésével pedig a növényeket távol lehet tartani az ablakoktól. Ráadásul, ahol sok a rovar, ott megjelennek a természetes ellenségeik is, így például a madarak is segítenek kordában tartani a populációjukat. Egy felmérés során egyébként kiderült - amelyet Bécs környezetvédelmi ügyosztályának megbízásából végeztek -, hogy a zöldhomlokzatok nyolcféle nappali lepke- és 32 féle méhfajnak adnak otthont.

Egy-két növény mindenhol elfér.
© Stadt Wien / Markus Wache

Mivel Bécs célja, hogy az egyre forróbb nyarakon is élhető maradjon a város – és ez többek között sok zöldfelülettel érhető el -, május elején megemelte a zöldhomlokzatok, zöldtetők és betonozott udvarok kizöldítésére adott támogatást. Így a lakóközösségek utcai zöldhomlokzat kialakítására akár tízezer eurós támogatást is kaphatnak, ha pedig zöldtetőt hoznak létre, akkor akár harmincezer euróval is beszáll a város a költségekbe. Magánterületen lévő homlokzatok zöldítését ötezer euróval, több mint tizenöt éve lebetonozott udvarok átalakítását és beültetését pedig tízezer euróval támogatja. Feltétel viszont, hogy a felhasznált anyagoknak környezetbarátnak kell lenniük, így nem kaphat támogatást, aki PVC-t vagy tőzeget használ a zöldítés során.

Ha egy lakóközösség elszánta magát a homlokzat-, tető- vagy udvarzöldítésre és megfelelnek a pályázati feltételeknek, akkor a tanácsadást végző die Umweltberatung segít a pályázat benyújtásában is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ha további híreket és információkat is szeretne megtudni Sopronból és környékéről, iratkozzon fel az enyugat.hu facebook oldalára

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet