Többször átverte szombathelyi börtönbeli zárkatársát

A Szombathelyi Járásbíróság tárgyaláson, folytatólagosan elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt 540.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit, továbbá kötelezte 499.432 forint kártérítés megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott 2018-ban a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben zárkatársa volt a sértettnek. 2018 júliusában a sértett megemlítette a terheltnek, hogy egy zalaegerszegi ingatlan árverésre kerül - ismertette az esetet a Szombathelyi Törvényszék szerdán. A vádlott azzal a valótlan indokkal, hogy ezen ingatlannal kapcsolatban a sértettel közös vállalkozásba kezd, azt kérte a sértettől, hogy a pénzbüntetésének fennmaradó részét fizesse be, és ő a szabadulása után elkezdi a közös vállalkozást előkészíteni.

A sértett a megtévesztés hatására ennek eleget tett, és 2018. július 17-én élettársa útján a terhelt pénzbüntetésének 150.000 forintos fennmaradó részét befizette. A terhelt szabadulását követően azzal a valótlan indokkal, hogy Németországba kell utaznia pénzért, az élettárs útján 50.000 forintot kért a sértettől, melyet 2018 augusztusában Szombathelyen meg is kapott.

Ezt követően a vádlott az utazáshoz kölcsönkérte a sértett tulajdonát képező, 495.000 forint értékű, Seat Ibiza típusú személygépkocsit, amelyet a sértett élettársa 2018 augusztusában Szombathelyen át is adott neki. A sértett a vádlott megtévesztésének hatására 2018. szeptember 12-én 4.432 forintért egy domain-t is regisztráltatott a sértett élettársával.

A vádlottnak a sértettel közös vállalkozás indítása már eleve nem állt szándékában, célja csupán a sértett pénzének megszerzése volt, s ugyancsak nem állt szándékában a sértett személygépkocsijának visszaadása már annak kölcsönkérésekor sem, hanem azt később ismeretlen személynek értékesítette; jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette a sértettet, és neki összesen 699.432 forint kárt okozott, amelyből 200.000 forint megtérült, mivel a vádlott ekkora összeget megfizetett a sértettnek.

Az ítélet a jogerős.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló