Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tóbiás József: az nem megoldás, hogy az alkalmazott 60 ezerért dolgozik, a főnök meg 5 millióért

Az MSZP pártelnöke Szombathelyen beszélt a valódi Magyarországról.

A magyar kormány morális válságáról tartott sajtótájékoztatót Tóbiás József a szombathelyi MSZP irodában. Mielőtt a pártelnök-frakcióvezető szót kapott volna, Nemény András arról beszélt, milyen változások mentek végbe az elmúlt másfél év alatt az MSZP berkein belül.

MSZP sajtótájékoztató Tóbiás Józseffel
Vágvölgyi Bálint

Nemény elmondta, hogy az érték alapú politizálásban látják a jövőt és nem az legfontosabb, hogy mindig mindenre egyből reagáljanak, mert múltban ebből csak ellentmondások lettek. Véget kell vetni annak a médiapolitizálásnak, amit a Fidesz folytat, mert a kormánypárt által hirdetett valóság köszönő viszonyban sincs a realitással és az emberek valódi akaratával.

Valódi válaszok kellenek

Tóbiás József szerint a kormány morális válságban van, ahol a kormányközelieknek mindent lehet, addig a többieknek semmi sem jut. Erre jó példa a Nemzeti Választási Irodánál történtek, ahol skinhead kinézetű emberek megakadályozhattak egy magyar állampolgárt abban, hogy népszavazási kezdeményezést adjon be.

MSZP sajtótájékoztató Tóbiás Józseffel
Vágvölgyi Bálint

A pártelnök-frakcióvezető elfogadhatatlannak tartja, hogy az ügyben nem indult vizsgálat, ahogy az is érdekes, hogy az országban 84 helyen folyik vizsgálat választási csalás miatt, és erről nagyon keveset tud a közvélemény. Mindebből az látszik, hogy teljesen el akarják lehetetleníteni a választási kezdeményezéseket.

Ingatlanban, vagy zongorában áll a pénz?

Előkerült az a 260 milliárd forint is, ami nemrég a Magyar Nemzeti Bankban vesztette el közvagyon jellegét, amiről továbbra sem lehet tudni, hogy ingatlanban, zongorában, vagy milyen kifizetésben parkol a pénz. Tóbiás többek közt ebből a pár száz milliárdból nyújtana gyorssegélyt az egészségügynek és az oktatásnak.

MSZP sajtótájékoztató Tóbiás Józseffel
Vágvölgyi Bálint

A pénz ott van, csak nem arra költik, a sok felesleges beruházás helyett lehetne 800 milliárd forintot találni a költségvetésben, amiből a közszférában dolgozók bérét emelhetnék és ami a reálszférában is béremelésekkel járna.

Tanárok és orvosok

A Fidesz az oktatást teljesen a KLIK köré szervezte, de az egyközpontú irányítás csúnyán megbukott. Tóbiás József ehelyett a diákok köré szervezné az oktatást, mert a jelenlegi rendszerben 195-212 ezerrel kevesebb pénz jut a diákokra, egyetemistákra.

MSZP sajtótájékoztató Tóbiás Józseffel
Vágvölgyi Bálint

Az egészségügyben köztudottan magas a munkaerőhiány, egyrészt az elvándorlás, másrészt a pályaelhagyások miatt. Amíg 2010-ben a reál átlagjövedelmek 81 százalékát költötte a kormány az egészségügyre, addig ma ez a szám mindössze 41 százalék.

MSZP sajtótájékoztató Tóbiás Józseffel
Vágvölgyi Bálint

A magyar egészségügyből jelenleg 20 ezer szakápoló hiányzik legalább, így keveset ér a 20. századi felszereltség is. Tóbiás szerint a másik elképesztő dolog, hogy a krónikus betegeke kikerültek az egészségügyből és szociális ellátórendszerbe kerültek át, ezért az ő gyógykezelésüket a gyerekeiknek és az unokáiknak kell majd fizetnie.

Fizetésemelés kell, mert különben elveszítjük a versenyképességünket

A térségből 60 ezren járnak át Ausztriába dolgozni, mert aki teheti, európai munkát vállal, mert idehaza a szociális olló túlságosan szétnyílt, amire a közszférában dolgozók jelentik a legjobb példát. Amíg egy átlagember havi 60 ezerért dolgozik, addig a főnök havi 5 milliót visz haza.

MSZP sajtótájékoztató Tóbiás Józseffel
További képeinkért kattintson a fotóra
Vágvölgyi Bálint

Ezért népszavazási kérdést csinálnának a vasárnapi zárva tartásból, az állami vezetők díjazásából, a földkérdésből és a Magyar Nemzeti Bankban elköltött százmilliárdok ügyéből is.

Lehetőséget kell adni a magyar választópolgároknak, hogy ezekben a témákban egyértelműen véleményt tudjanak mondani

- fogalmazott Tóbiás József.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra