Török Gábor: A legtöbb pártnak még frakciója sem lenne, ha kilépne az összefogásból

Mi várható az előválasztás után? - Rendkívüli podcast Török Gáborral

/

letöltés 0.00MB
A politikai elemzővel készített Nyugat-podcast legérdekesebb gondolatai.

Hétfőn délelőtt volt a Nyugat-podcast vendége Török Gábor politikai elemző. Élő podcast Török Gáborral: Mi várható az előválasztás után? 2021. October 04. 10:47 Az előválasztás hatásairól, a várható fejleményekről beszélgettünk vele, és arról, mennyire változtathatja meg az ellenzéki térfél erőviszonyait az előválasztás.

A beszélgetés még Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter meglepő megállapodása Váratlan megoldás született Márki-Zay és Karácsony Gergely tárgyalásán 2021. October 04. 17:26 előtt készült, úgyhogy arra még nem tudtunk reagálni. De sok mindenről szó volt, címszavakban a legérdekesebb gondolatok:

 • A szombathelyi választókerület a politikai paletta közepén helyezkedik el, a 106-ból az 57. helyen. Ez azt jelenti, hogy a jobb- és a baloldalnak nagyjából egyforma a tábora a körzetben.
 • A szombathelyi előválasztás tétje az volt, hogy aki itt nyer, annak jó esélye van arra, hogy tavasszal is győzzön az országgyűlési választásokon.
 • Hajszálon múlt, hogy Czeglédy Csaba nyerte meg az előválasztást, a közel 200 szavazatnyi különbség eldőlhetett volna Ungár Péter javára is.
 • Nem volt nagy jelentősége annak, hogy Ungárt hat párt támogatta. A választók nem ezt, hanem a kampányban végzett munkát díjazták.
 • Az ellenzéki előválasztásnak két kimenetele lehet. Az egyik, hogy dobbantóként működik, és az ellenzék kap egy olyan lendületet, hogy eséllyel indul a Fidesszel szemben. De az ellenzék bele is süppedhet a belső viszálykodásba és támogatókat veszíthet.
 • Nagyon komoly politikai bölcsesség kell ahhoz, hogy betartsák azt a határt, amikor a szimpatizánsok nem fordulnak el tőlük.
 • Az ellenzéki szavazóknak nagy igényük van, hogy legyen egy közös, mindenki által elfogadott miniszterelnök-jelölt, és végre a siker reményében vágjon bele az ellenzék a tavaszi választásokba. Aki ez ellen tesz, azt a szavazótábor meg fogja büntetni.
 • Ezért biztosan együtt marad az összefogásban részt vevő hat párt. A legtöbb pártnak még frakciója sem lenne a következő országgyűlésben, ha kilépne az együttműködésből.
 • Márki-Zay Péter jó szereplése mindenkinek meglepetés. Ő az ellenzék ellenzékeként szerepelt, tudatosan játszotta a különc szerepét.
 • Az első forduló előtt látszott, hogy ott Dobrev Klára győz, és hogy Karácsony Gergely a második fordulóban fordíthat.
 • Karácsony már az előválasztási kampányát is úgy építette fel, mintha most lennének az országgyűlési választások. Nem csak az előválasztásért, hanem a majdani kormányzásáért is kampányolt.
 • Egész más, ha a jelölt azt mondja, „visszalépek a másik javára, de együtt maradunk, és együtt fogunk dolgozni a választások után”, mint amikor a jelölt visszalép és eltűnik a porondról.
 • Az előválasztás alternatívája egy újabb Fidesz-kétharmad lenne, és biztosan lennének olyan ellenzéki pártok, amelyek eltűnnek a politikai palettáról. De a megmaradó pártok támogatói sem tartanának ki pártjuk mellett, pontosan azért, mert az ellenzék képtelen lett volna összefogni.
 • Tíz év után elvárható a politikai pártoktól, hogy felismerjék, ha mindig ugyanazon a módon indulnak a választásokon, akkor mindig ugyanaz lesz az eredmény.
 • A nemzetközi trendek azt mutatják, a választási törvény módosítása után kell két parlamenti ciklus ahhoz, hogy a politikusok és a választók alkalmazkodjanak a változáshoz. Két elvesztett választás kellett ahhoz, hogy mindenkinek világos legyen az ellenzéki összefogás szüksége.
 • Érdekes módon először az ellenzéki szavazók vették ezt észre, 2018-ban sokan átszavaztak az esélyesebb ellenzéki jelöltre. Ezzel döbbentették rá a pártvezetőket, hogy mit is kell csinálniuk.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet