Totál Szombathely ismét – indul az on-line mozgóképes és fotós verseny

Október végéig kell feltölteni a netre kisfilmeket, videókat, képeket, amelynek témája Szombathely. Újdonságként diákos bemutathatják iskolájukat. A díjkiosztóra november 14-én kerül sor. Még van idő, elő a gépeket!

Májusban Szombathely Megyei Jogú Város megbízásból az Agora Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ, az Oladi ÁMK Savaria Ifjúsági Centrum és a NYME SEK Örökmozgó Művészmozi ismét meghirdette a Totál Szombathely on-line mozgóképes és fotós versenyt.

A tavalyi verseny tapasztalatai szerint a nevező filmkészítők többsége az őszi időszakban, az új tanév elindulása után látott munkához, töltötte fel az Internetre munkáit. A szervezők ezért most a nevezési feltételek átismétlésével és értelmezésével, valamint az idei verseny újdonságainak kiemelésével segítik a szombathely témájú kisfilmek, mozik és fotók megszületését.

A verseny legfontosabb feltétele, hogy az alkotásoknak tetszőleges módon, de felismerhetően és jól azonosíthatóan Szombathelyhez kell kötődniük. Vagyis a videók itt történt vagy éppen történő eseményt mutassanak be, itt élt vagy élő emberekről szóljanak: Minden alkotás esetében fontos, hogy azok felismerhető, karakteresen szombathelyi helyszíneken kerüljenek rögzítésre, tetszőlegesen hagyományos vagy új-kreatív formában jelenítsék meg városunk életét vagy történetét)

Idén is nevezni lehet bármilyen műfajú, 10 percnél nem hosszabb mozgóképes alkotással. Vagyis egyaránt beküldhető rövid történetet elmesélő fikciós munka, hagyományos dokumentumfilm (pl. portré egy ismert városi személyiségről, esettanulmány, jól feldolgozott híranyag), a város hangulatait és atmoszféráját megörökítő dokumentumetűd, bármilyen műfajú animációs, a mozgóképi kifejezés nyelvi és műfaji határait feszegető kísérleti alkotás, zenés klip és állóképekből valamilyen logika alapján megszerkesztett montázs.

A zsűri idén külön kategóriaként értékeli a szombathelyi iskolák életét bemutató alkotásokat. Ezek is bármilyen, a fentiekben részletezett műfajban elkészülhetnek. Az iskolai témájú filmek esetében is alapvető követelmény, hogy a filmek egyértelműen és jól azonosíthatóan tegyék nyilvánvalóvá a bemutatott intézmény, iskolai közösség vagy esemény városhoz kötődését (pl. az iskolaépület városi környezetének rövid, azonosítható ábrázolásával, az el nem téveszthető megnevezésekkel).

Idén nevezni lehet városkép-látkép műfajú önálló fotográfiákkal is. Vagyis a felvételeken elsősorban városunk épített és természeti környezete, a városlakókat és polgárokat körülvevő tér legyen hangsúlyos és felismerhető. A képkészítők érzékeltessék a mindennapjaikat élő szombathelyiek és városuk viszonyát is.

Az alkotóknak munkáikat 2008. október 31-én éjfélig fel kell tölteniük a YouTube, fotók esetében az Indafoto elnevezésű portálokra. A feltöltéssel egy időben regisztrálniuk kell verseny honlapján, valamint írásban a meghirdető oladi intézmény postacímén (9700 Szombathely, Simon István utca 4.), egyúttal a benevezett alkotás(ok) egy példányát is el kell küldeni oda (filmek esetében video-dvd formátumban, fotóknál jpg-formátumban minimálisan 2-3 MB nagyságban, ahol a képpontok száma minimálisan 2000x3000) . A feltöltések során a minden alkotásnál az adatok között internetes keresési kulcsszóként kötelező feltüntetni Szombathely nevét és a városhoz kapcsolódás legfontosabb részleteit (pl. szombathelyi személyek, helyszínek és épületek neve, események említése). A filmek esetében egy személy vagy alkotócsoport több alkotással is nevezhet, a fotó kategóriában a nevezhető alkotások száma maximálisan 3.

A legjobb versenyművek bemutatására és a díjak átadására a Szent Márton Hét keretében, 2008. november 14-én kerül sor: a filmek esetében az Agora - Savaria Filmszínházban, a fotók kiállítására pedig az Oladi ÁMK Savaria Ifjúsági Centrumban.

Az idei zsűri:

 • elnök Bakács Tibor Settenkedő kritikus, újságíró
 • Ölbei Lívia újságíró, Vas Népe
 • Nagy Róbert multimédia művész, a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanára
 • Török Gábor adjunktus, NYME SEK
 • Váradi Gábor a Szombathelyi Városi Televízió igazgatója, függetlenfilmes
 • Németh József fényképész
 • Nagy Ákos Balázs, Nyugat.hu kreatív igazgató
 • Budai István fotós
 • dr. Czeglédy Csaba Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere, a verseny ötletgazdája
 • A nevezéssel, az elkészült művek feltöltésével vagy a verseny bármely részletével kapcsolatos kérdésekkel fordulni lehet a szervezőkhöz, elérhetőségük a verseny honlapján: www.totalszombathely.hu

  Jó versenyzést, filmezést és fotózást kívánnak a szervezők!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Mozgóképen a város – verseny nem csak profiknak

  Mérföldkőhöz ért a Szombathelyt népszerűsítő marketing: bevetik a népszerű videomegosztó portált, a YouTube-ot.

  Totál Szombathely: űrbe szállt a felszabadulási emlékmű

  Anettka inspirálta űr-őrület, ingyen ölelés a Fő téren? Nézze meg velünk, milyen videók érkeztek be eddig a mozgóképes pályázatra!

  Ingyen ölelés és a falu bolondja – Totál Szombathely egy kisfimfesztiválon

  "Az amatőr és a független nem jelent tehetségtelenséget" – vonta le a következtetést Bakáts Tibor Settenkedő.

  A város látni akarja magát - Totál Szombathely, másodszorra

  Idén már nem csak maximum tíz perces kisfilmmel, de fotóval is lehet indulni az online megmérettetésen. Zsűrielnök ismét Bakács Tibor Settenkedő, nálunk meg ismét közönségszavazás.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra