Az ország egyik legszínvonalasabb súlyemelő versenye lesz a hétvégén Szombathelyen

60 versenyző, két kategória, négy korcsoport a 11. Tóth Géza Súlyemelő Versenyen.

Néhány nappal ezelőtt már írtunk A hazai súlyemelők seregszemléje lesz a jövő hétvégén Szombathelyen March 04. 16:43 az előttünk álló hosszú hétvége szombatjára megrendezett versenyről.

A XI. Tóth Géza Súlyemelő Versenyt rendezik meg március 12-én a Haladás Sportkomplexum súlyemelő termében, a verseny annyiban egyedülálló, hogy ez az ország egyetlen pénzdíjas súlyemelő versenye.

Kedden délben, négy nappal a verseny előtt a szervezők sajtótájékoztatót tartottak, hogy további részletekkel szolgáljanak.

Sajtótájékoztató
Nagy Jácint / Savaria Fórum

László Győző, Szombathely sportért (is) felelős alpolgármestere Tóth Gézát, a város egykori, legendás súlyemelőjét idézte fel, aki a névadója is a versenynek. Az alpolgármester elmondta, gyerekkorában közel laktak „Géza bácsiékhoz”, ő szerettette meg vele a rendszeres sportot, és nagyon örül, hogy Tóth Gézáról teret neveztek el, hogy rendszeresen megkoszorúzott emlékhelye van, és hogy egy verseny is viseli a nevét.

Bokor Zsolt, a Haladás VSE sportigazgatója is egy Tóth Gézáról szóló történetet mesélt el. Az akkor már edzőként dolgozó Tóth Gézának volt egy egyedi, ökörszarvkormányos biciklije, az egyik fiú felült rá egyszer, aztán szembe kellett néznie az edző tenyérrel érkező szigorával.

Sajtótájékoztató 11. Tóth Géza Súlyemelő verseny
Balról Bokor Zsolt, Márkus Erzsébet, László Győző, Hencz Kornél
Nagy Jácint / Savaria Fórum

Hencz Kornél, a Magyar Súlyemelő Szövetség szakmai alelnöke kijelentette, mind a megyei, mind az országos szövetség kiemelten kezeli a szombathelyi Tóth Géza Súlyemelő Versenyt, ami mára az egyik legszínvonalasabb magyar verseny lett.

Ennek tudható be, hogy 80 nevezés érkezett, de a szövetség 60-ban maximálta a létszámot, tekintve, hogy egynapos versenyről van szó. A versenyzőket az eredményeik alapján rangsorolták, és így fogadták vagy utasították el a nevezéseiket.

Sajtótájékoztató 11. Tóth Géza Súlyemelő verseny
Nagy Jácint / Savaria Fórum

Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmes, világbajnok, többszörös Európa- és országos bajnok súlyemelőhöz futottak be a nevezések. Elmondta, hogy pontosan 84 nevezés érkezett, ebből a szövetség 27 női és 33 férfi versenyzőt választott ki, akik négy korcsoportban (serdülő, ifjúsági, junior, felnőtt) versenyeznek majd.

Csoportonként hirdetnek győztest, és a legtöbb pontot szerző versenyző nyeri el a Tóth Géza-díjat. Megemlítette, hogy a verseny kiemelt kupának számít a magyar szövetségnél, egyúttal a junior világbajnokság és a felnőtt Európa Bajnokság válogatóversenye is.

Hozzátette, a Haladás VSE 12 versenyzőt nevezett, közülük kilencen indulhatnak, közülük többen is esélyesnek számítanak.

Sajtótájékoztató 11. Tóth Géza Súlyemelő verseny
Balról Kalmár Attila
Nagy Jácint / Savaria Fórum

Kalmár Attila, a szervező Pannonsport ügyvezetője kiemelte, hogy a márciusi súlyemelőversenyek régi hagyománynak számítanak Szombathelyen, 11 éve nevezték el Tóth Gézáról, azzal a szándékkal, hogy versenyképessé teszik az eseményt a magyar versenyek között.

Ez sikerült, ma már a magyar bajnokság mellett a legszínvonalasabb versenynek számít. Kiemelte a különlegességét, azt, hogy ez az egyetlen pénzdíjas súlyemelő verseny az országban, ráadásul komoly díjakkal.

A három-három legjobb női és férfi versenyzőt díjazzák. Az első helyezettek fejenként 175 ezer, a másodikak 105 ezer, a harmadikak 70 ezer forintot kapnak. A legeredményesebb szombathelyi női és férfi versenyzőt 30-30 ezer forinttal jutalmazzák.

A versenyt a szombathelyi önkormányzat és a súlyemelő szövetség is támogatja. Várják a súlyemelést kedvelő közönséget, belépődíj nincs, és már járványügyi korlátozások sincsenek. Tehát nem kell maszkot viselni, távolságot tartani, viszont a fertőtlenítőpontok maradnak.

A március 12-i versenyen az első versenyszám 10 órakor, az utolsó 17 órakor kezdődik. 11:30-kor koszorúzzák meg Tóth Géza emlékhelyét a róla elnevezett téren.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)