Kőszegi testvérpár tarolt a nemzetközi fodrászversenyen, hatból négy díjat is elhoztak

Szandra és Márk szintén fodrász édesanyjukkal dolgozik a családi szalonban. Hazai és külföldi mesterfodrászok díjazták munkájukat Budapesten.

Egy kőszegi fodrász-testvérpár hat díjból négyet hozott haza egy budapesti versenyről. A kőszegieké lett a legjobb hajszín, az év férfi frizurája, a közönségdíj és a legjobb női frizura harmadik helyezése. A szakma most egy életre megjegyezte Kőszeg nevét!

A L’Oréal Professional Style & Colour Trophy egy nemzetközi verseny, amit Magyarországon idén rendeztek meg először. Ezen a versenyen csak L’Oréal szalonok fodrászai indulhattak, amilyen a kőszegi Tóth Szalon is. Ők éltek is a kínálkozó lehetőséggel, hogy felhelyezzék városukat a frizuratérképre. Tóth Márkkal és Tóth Szandrával (a két nyertessel) beszélgettünk a kőszegi üzletben.

Díjátadó
Tóth Szalon

Márk először nem is akart nevezni, Szandra pedig megkapta több száz kollégája elismerését

Márk munkája kiérdemelte az év férfi frizurája díjat, mint kiderült, először nem is akart indulni a versenyen.

Amikor megkaptuk a versenykiírást, nem igazán foglalkoztam a dologgal, Szandra noszogatott, hogy neveznem kéne, ő mindenképp indulni akart. Emésztettem egy-két napig magamban, majd belépett egy fiú az üzletbe akinek pont jó volt a haja az elképzeléseimhez. Megkérdeztem, lenne-e a modellem és ő igent mondott. Innentől úgy voltam vele, miért is ne?!

- mesélte Márk.

Márk munkában
Tóth Szalon

Szandra nyerte a legjobb hajszín díját és a legjobb női frizura harmadik helyezését. Mint ambiciózus fodrász természetesen nyerni ment a versenyre, de egyébként szerény jellem, így nagyon meglepődött, izgatott volt, mikor háromszor is bemondták nevét. Háromszor, ugyanis ő kapta a közönségdíjat is, aminek a legjobban örült, hiszen a szavazáson a gálára meghívott több száz fodrász adta le voksát, legtöbben az ő munkájára. Mivel a közönség nem tudta, hogy ki melyik frizurát készítette, így ez tényleg igazán szakmai elismerés.

Szandra és Timi, a háttérben Szigeti Vanda
Tóth Szalon

Ők Tóthék

Tóthné Danka Katalin - a főni, ahogy Márk hívja - először Kőszeg külvárosában nyitotta meg a Kati Szalont. Évekig dolgozott ott, a gyerekek pedig sokszor sertepertéltek az üzletben. Nekik a nyári munka a szalonban volt és nem a Tescóban, jegyezte meg viccesen Márk, majd hozzátette, hogy legkisebbként a családban sokszor vitték el továbbképzésre és előadásokra, így szép lassan rá is ráragadt a szakma, amihez még sokat hozzátettek a családi üzletben töltött évek.

Szandra, Márk és Kati
Tóth Szalon

A most 26 éves Márk eleinte pilóta, vagy vadászpilóta szerett volna lenni, de végül csak-csak visszakanyarodott a gyökerekhez, öt éve dolgozik fodrászként édesanyja és nővére mellett. Vele ellentétben Szandra viszont már tiniként is tudta, hogy mi szeretne lenni, ha felnő. Imádott édesanyja mellett segíteni az üzletben, az évek során beleszeretett a szakmába, biztos volt a dolgában, hét éve foglalkozik hajakkal professzionálisan. Kati pedig természetesen örül, hogy gyerekei továbbviszik a családi vállalkozást, és a szakma is közös pont lett hármuk életében.

2010-ben a Kati Szalon a belvárosba költözött és Tóth Szalon lett. Azóta ott dolgoznak mindhárman. Ha valaki megkérdi tőlük, milyen állandóan együtt lenni, csak azt a választ kapja, hogy nagyon jó a családi hangulat, de azért szabadság alatt nem mennek együtt nyaralni.

Szombathelyi csapat tett hozzá nagyot a nyeréshez

A versenyre való jelentkezésnél nem csak a frizura számított, hanem a smink, a ruha, és természetesen a fotó is, amit beküldtek. A kőszegi fodrászpárosnak ebben egy szombathelyi csapat volt segítségére. Szandra modelljének, Farkas Tímeának sminkjét Gardi Rita készítette, ruháját Szigeti Vanda tervezte. Márk modelljének, Tóth Martinnak Wächter Krisztina volt a sminkese. A fotókat Zergi Borbála készítette.

Tóth Martin és Farkas Tímea, a modellek
Tóth Szalon

A beérkező pályaműveket magyar és külföldi zsűri bírálta el, majd kiválasztották a versenyzőket. A megmérettetés két napos volt, pénteken Budapesten a L’Oréal akadémián kellett elkészíteni 2 és fél óra alatt, ezeket a szakmai zsűri tagjai - Zsidró Tamás, Hajas László, Kucsera Zsolt és szlovák, cseh, illetve francia fodrászmesterek - értékelték. Másnap egy nagyszabású gálán mutatták be a modelleket, a körülbelül 500 főből álló szakmai közönség leadta szavazatát, majd következett a díjátadó.

A zsűri nem csak az elkészült munkákra volt kíváncsi, hanem arra is, hogy hogyan tudnak együtt dolgozni a fodrászok a csapatukkal, mennyire közös a hang a hajszobrász és a modell közt.

Egy ilyen versenyen fontos a szakmai alázat és a szerénység is a pályamű mellett. Sok vendégünk is örült a díjainknak, sokan közülük drukkoltak nekünk, hogy elérjük kitűzött célunkat

- mondta Szandra.

A verseny után hazaérve a két fiatal fodrász válaszolt az ismerősök ezernyi gratulációjára, kitették díjaikat az üzletben, majd visszaálltak a szék mögé és kezükbe vették ollóikat. Így megy ez. Folytatják a munkát, mintha csak kivettek volna két szabadnapot.

Fodrász, modell, fodrász, modell
Tóth Szalon

Persze akármennyire is szerények, azért jó lesz munka közben oda-odapillantani a polcon csillogó trófeákra, hogy eszükbe jusson: mégiscsak fogta magát egy kőszegi testvérpár, felment Budapestre és elhozott négy díjat a hatból. Ez nem csak a rutin meg az évek: ez csuklóból kihajított profizmus.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód