Össznépi mozizás a Csótó szigetén, koncert a városháza teraszán

Mindenféle ingyenes programokkal készül Szombathely a nyárra.

Újra beindult az élet Szombathelyen, így a tavaly októberben megválasztott polgármester, Nemény András választási programjában meghirdetett Nemény András: Ezer új parkoló és fa, nyitott városháza, tiszta város 2019. July 13. 12:37 nyitott városháza program folytatásába is újult erővel vágott bele a városvezetés. Ennek apropóján pedig tartott is egy nem éppen szokványos sajtótájékoztatót a városháza első emeleti teraszán Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester, Pavelkovits Petra programszervező és Prieger Szabolcs kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor.

A sajtótájékoztatónak pedig nemcsak a helyszíne volt szokatlan, hanem a kerete is, ugyanis zenével kezdődött és zárult. Elsőként Gyenge András csellóművész, végül pedig az X-Faktorban feltűnt Kovács Pali adott elő egy-egy dalt, előadásukat pedig az éppen Fő téren járók is élvezhették a kihangosításnak köszönhetően.

Gyenge András csellóművész
Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Horváth Soma alpolgármester először felidézte a nyitott városháza program első megállóját, a februári jótékonysági sütivásárral egybekötött farsangot, majd az ezt követő kiállításokat, amiket még a járványhelyzet előtt meg tudtak valósítani. Elárulta, a korlátozások alatt is serénykedtek a városházán, hogy amint lehetséges, folytathassák ezt az akciót. Ennek pedig most jött el az ideje.

Mozisziget

Az önkormányzat által szervezett első, ingyenes nyári program július 18-án, szombaton lesz a Csónakázótónál. Ez pedig nem más lesz, mint egy mozisziget, értelemszerűen a tó szigetén, ami kicsiknek és nagyoknak is szól, tökéletes program lehet családoknak, baráti társaságoknak vagy pároknak is.

„Elég sokáig be voltunk zárva a négy fal közé, ezért döntöttünk a Csónakázótó szigete mellett” – mondta Pavelkovits Petra, aki hozzátette, hogy három részből áll majd ez a moziest. Délután 5 órakor kezdődik majd a gyerekek és az animációs filmek kedvelőinek örömére A kis kedvencek titkos élete, majd háromnegyed 7 körül a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanulóinak rövidfilmjeit mutatják be, végül pedig negyed 8-kor a Csinibabát vetítik le.

A Moziszigetre a Csónakázótó mindkét hídján át be lehet jutni és bár előzetes regisztráció nem lesz, érdemes időben érkezni, ugyanis a még érvényes szabályok szerint maximum 500 főt tudnak fogadni a rendezvényen. Délután 4 órától lehet majd elfoglalni a helyeket, miután valamelyik hídnál a beléptetőktől megkapják az érdeklődők a karszalagokat.

Ételt és italt is lehet bevinni a szigetre, illetve plusz szemeteszsákokat is kihelyeznek.

Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Teraszkoncertek

Július végén aztán újra a városházáé lesz a főszerep, egészen pontosan a teraszé, mivel úgy gondolják, nagyon jó élmény lehet egy-egy kulturális esemény során, ráadásul a kilátás is magáért beszél, éppen ezek miatt is választották a sajtótájékoztató helyszínéül. A teraszon egyébként egy háromrészes koncertsorozattal készülnek, főként szombathelyi zenészek közreműködésével, de az alpolgármester elárulta, hogy országosan elismert előadók is fellépnek.

Majd Prieger Szabolcs vette át a szót, aki elárulta, hogy jelen helyzetre való tekintettel csak korlátozott létszámmal fogadhatnak vendégeket, így előzetes regisztráció szükséges a koncerteken való részvételhez. Maximum 100 főt fogadnak majd mindhárom koncert alkalmával, előzetesen pedig e-mailben a teraszkoncert_KUKAC_szombathely_PONT_hu címen, illetve telefonon (munkanapokon 10 és 12 óra között) a 94 / 520-218-as számon lehet maximum két helyet foglalni.

Elsőként a Capella Savaria ad koncertet a teraszon július 24-én, pénteken este fél 8-kor. Majd egy héttel később, július 31-én, szintén pénteken este fél nyolckor az Isis Big Band lép fel, végül pedig augusztus 7-én, ugyancsak pénteken este fél nyolckor Falusi Mariann és Sárik Péter hozza el Szombathelyre néhány örökzöld dal jazzes feldolgozását.

Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Kerülj képbe! utcaművészeti nap

Augusztus közepén utcaművészeti nappal készülnek a belvárosban, melynek keretében különböző, főként szombathelyi zenészek lépnek fel, több helyszínen, akár egy időben is. Egy kis kertmozi is lesz majd az Agora árkádjai alatt, zárásként pedig egy kis össznépi koncerttel is készülnek a zsinagógaudvarban.

A zenészek mellett helyi képzőművészek is kitelepülnek a Fő térre és környékére, hogy a különböző kis- és nagykoncertek mellett előadásokkal és bemutatókkal is szórakoztassák az érdeklődőket. Lesz kint például tűnemezelő, bőrdíszműves, grafikus és pénzverő is, de a fellépők és a művészek pontos névsoráról, illetve a programokról és a helyszínekről csak később rántják le a leplet.

Ami viszont már biztos, hogy ezen az augusztus 15-én elkészül Szombathely legnagyobb festménye is, a lakosság bevonásával. A városháza programszervezője elmondta, hogy egy 6x12 méteres festményről van szó, az alkotást pedig három szombathelyi képzőművész segítségével koordinálják majd, bárki beszállhat, akinek kedve támad a festéshez. Az elkészült művet pedig a városháza oldalára feszítik majd ki.

Kovács Pali
Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

„Azt láttuk az elején, hogy ez egy sikeres program és nagyon bízom abban, hogy a nyári rendezvények is azok lesznek. És természetesen ahogy a lehetőségek engedik, folytatni fogjuk ezeket a programokat ősszel és télen is” – zárta mondandóját az alpolgármester.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra