A polgármesterek döntési jogát is el akarja venni a kormány veszélyhelyzetben - Nemény András reagált

Nem a választott vezetők, hanem a többnyire fideszes politikusok által irányított fővárosi és megyei kormányhivatalok, a honvédségi, katasztrófavédelmi és a rendvédelmi szervek dönthetnének a helyi ügyekben. Megkérdeztük az ügyben Nemény Andrást, Szombathely polgármesterét is.

Elvenné a polgármesterek döntési jogát a kormány a veszélyhelyzet idejére - vette észre az Index egy törvénytervezetben.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet , amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben. A katasztrófavédelmi törvényt például úgy változtatnák meg, hogy a választott önkormányzatok, polgármesterek ne dönthessenek önállóan a jövőben.

Így szól a javaslat ezen része:

"A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül."

Ez azt jelenti, hogy a városokat, településeket, kerületeket, vagy akár a fővárost érintő kérdésekben ezentúl nem a választott vezetők dönthetnének, ezt a jogot a többnyire fideszes politikusok által irányított fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetői, valamint a védelmi bizottságban ülő honvédségi, katasztrófavédelmi és a rendvédelmi szervek vezetői vennék át.

Amennyiben a koronavírus-törvény által időkorlát nélkülivé tett veszélyhelyzetben a parlament (amely a kormányzati nyilatkozatok alapján addig biztosan ülésezik, amíg biztosítható a kétharmados többségük) elfogadja Semjén javaslatát, a polgármesterek a jövőben gyakorlatilag semmiről nem dönthetnének önállóan.

Éppen tegnap írtunk Hiába ajánlották fel képviselői keretüket a szombathelyi fideszes képviselők, azt a polgármester már elvonta tőlük 2020. March 31. 17:05 arról, hogyan működik a városvezetés a rendkívüli helyzetben. Ha elfogadják a törvényjavaslatot, akkor a helyzet teljesen másként néz majd ki.

Nemény András: Nem fér bele, hogy minden döntés előtt öt napig várjanak

Nemény András, Szombathely polgármestere lapunknak azt mondta, álláspontja szerint a megválasztott polgármesterek jogkört nem veheti el egy nem megválasztott testület. A járvány elleni védekezésben eddig is gyors döntéseket kellett hozni, ebbe nem fér bele, hogy minden döntés előtt öt napig várjanak, hogy egy apparátus nélkül dolgozó testület engedélyezze a döntést.

A polgármester kijelentette, a gyors döntésekért eddig is vállalta és ezután is vállalja a felelősséget. Nem látja, hogy a Védelmi Bizottság a fegyveres testületek tagjaival érdemi döntéseket tudna hozni a város költségvetését érintő ügyekben, az önkormányzati cégek üzleti terveiről.

Mint mondta, sajnálja a Védelmi Bizottságot is, hiszen így a döntésekért a felelősséget is átvállalják úgy, hogy a döntésekhez nincs meg a kellő tapasztalatuk és szakértelmük. Kérdésünkre elmondta, minden olyan ügyről szó van, ami korábban a közgyűlés hatáskörébe tartozott, majd a veszélyhelyzet kihirdetésekor a polgármester jogkörébe került.

Nemény kijelentette, továbbra is ugyanúgy teszik a dolgukat, mint eddig. Viszont, ha elfogadják a törvényjavaslatot, akkor már előre elküldik a tervezett döntéseket a Védelmi Bizottságnak, Szombathelyen kimondottan jó a kapcsolat a helyi Védelmi Bizottsággal és annak elnökével.

Mi tesszük hozzá, hogy a szombathelyi Védelmi Bizottság egyetlenegyszer ülésezett a veszélyhelyzet kihirdetése óta, akkor egy tájékoztatót adtak ki a koronavírusról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet