Hiába ajánlották fel képviselői keretüket a szombathelyi fideszes képviselők, azt a polgármester már elvonta tőlük

Amikor megtették, már nem is létezett a keret, normál esetben is meg kell szavaznia a közgyűlésnek a képviselő keret felhasználását.

Március 11-én hirdette ki Veszélyhelyzetet rendelt el, rendkívüli jogrendet hirdetett a kormány (frissítve) 2020. March 11. 14:16 a kormány a járvány miatti veszélyhelyzetet és rendkívüli jogrendet, aminek egyik fontos része, hogy a veszélyhelyzet fennállásáig felfüggesztették a települési képviselő-testületek és közgyűlések működését, és a döntési jogkörökkel a polgármestereket bízták meg.

Felfüggesztették a képviselő-testületek, közgyűlések működését

Nemény András, Szombathely polgármestere három nappal később sajtótájékoztatón Hétfőtől bezárják Szombathelyen a bölcsődéket és az óvodákat 2020. March 14. 15:26 jelentette be az általa hozott első rendeleteket, a következő hét közepén pedig megkérdeztük tőle, Nem lesz közgyűlés márciusban Szombathelyen, a polgármester dönt a legégetőbb ügyekben 2020. March 17. 13:29 hogyan is működik ez a rendkívüli rendszer.

Jó ideig nem lesz közgyűlés
Mészáros D. Zsolt

A polgármester azt is elmondta, hogy a veszélyhelyzet fennállásig nem lesz közgyűlés, megígérte, addig is csak olyan döntéseket hoz, amelyek a város és az önkormányzati cégek napi működéséhez elengedhetetlenek, de ezekben is kikéri a szakemberek tanácsait.

Ehhez képest március 27-én, azaz a múlt pénteken a szombathelyi fideszes képviselők bejelentették, hogy fejenként egymillió forintot ajánlottak fel a képviselői keretükből a járvány elleni védekezésre.

A képviselői keret ugyanis nem a képviselők pénze, azért van, hogy kisebb problémákat meg tudjanak belőle oldani, csak közcélokra használható fel. De akkor sem dönthetnek a felhasználásáról, csak javaslatot tehetnek, amit a közgyűlésnek kell megszavaznia.

A szombathelyi polgármester már korábban elvonta a képviselői kereteket

Nemény András hétfő délután tartott online fogadóóráján Nemény András: A szombathelyi házi- és fogorosok egyelőre maradnak rendelőikben és a rendelési idő sem változik 2020. March 30. 18:47 megemlítette, hogy elvonta a képviselői kereteket. Mivel így nem volt egyértelmű a dolog, felhívtuk a polgármestert, hogy tisztázzuk az ügyet.

Egyeztetés Lendvai Ferenccel
Forrás: Facebook / dr. Nemény András

Nemény azt mondta, már a fideszesek bejelentése előtt elvonta a képviselői kereteket, nem csak a Fidesz, hanem a többi szombathelyi képviselőtől is. Azért, hogy ezt a pénzt a védekezésre, kárenyhítésre tudják fordítani, így a fideszesek bejelentésének nem volt értelme. Különben is, a közgyűlés működését is felfüggesztette a kormányrendelet, így a keret felhasználásáról már nem a közgyűlés, hanem a polgármesternek van joga dönteni.

Nemény megjegyezte, az lett volna az igazi gesztus, ha a fideszesek magánfelajánlást tesznek, hiszen ez lenne az igazi segítség.

Kérdésünkre a polgármester elmondta azt is, hogy a veszélyhelyzet elrendelése utáni időszakban a szakemberekkel egyeztetve hozta meg a döntéseit, nem nagyon volt idő és lehetőség az ellenzéki képviselőkkel tárgyalni, igaz, ők sem keresték javaslataikkal.

Törvénymódosítás kellene a fideszes javaslatok végrehajtásához

A múlt héten, csütörtökön jelentett be egy gazdaságvédelmi akciótervet Illés Károly, a szombathelyi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője. Ezt írták:

 • Kérjük az iparűzési adó csökkentését.
 • Javasoljuk az építményadó elengedését az idei évben azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tevékenységük felfüggesztésére kényszerültek.
 • Szükségesnek tartjuk a személyszállítással foglalkozó kis- és középvállalkozók esetében a súlyadó elengedését.
 • Nemény András erre azt mondta, hogy a javaslatok végrehajtásához törvénymódosítások kellenének. Kérte, hogy vegyék fel ennek érdekében a kapcsolatot a parlament törvényalkotási bizottságának vezetőjével, aki történetesen Hende Csaba, Szombathely fideszes országgyűlési képviselője.

  Megbeszélés Illés Károllyal
  Forrás: Facebook / dr. Nemény András

  Arra a kérdésünkre, hogy van-e együttműködés a városvezetők és az ellenzéki Fidesz-frakció között, a polgármester felidézte, hogy ebben a ciklusban két közgyűlési bizottságba is fideszes elnököt választottak. A Költségvetési Ellenőrző Szakmai Bizottságnak Lendvai Ferenc, az Egészségügyi Szakmai Bizottságnak Kecskés László az elnöke.

  Velük már egyeztettek, hiszen nehéz időszak előtt áll az egészségügy és a költségvetés is. Illés Károly frakcióvezetővel pedig az általuk benyújtott akciótervről beszéltek.

  De megállapodtak, hogy közösen dolgoznak a gazdasági mentőcsomagon, amit hamarosan életbe is kell léptetni – mondta Nemény András.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet