Mostantól csak az „igazi” trappista sajtot lehet trappista sajtnak nevezni

Amelyik sajt nem felel meg a szigorúbb szabályoknak, nem viselheti a trappista nevet.

A jelenleginél szigorúbb szabályokat vezetnek be a trappista sajtokra – közölte a Tej Terméktanács.

Az Agrárminisztérium irányítása alatt működő Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság még 2019-ben kiegészítette az MÉ I. kötet tejtermékekről szóló előírását a Trappista sajtra vonatkozó fejezettel.

Eddig a trappista sajtokat csak termékcsoport szinten szabályozták, gyakorlatilag bármelyik érlelt, félkemény sajt viselhette ezt a nevet.

Forrás: wikipedia

Mostantól azonban a sajt alakjára, méretére, összetételére is új szabályok érvényesek. A magyarországi gyártású Trappista sajt hagyományosan korong alakú, és meg kell felelnie a Magyar Élelmiszerkönyvben leírt összetételi és érzékszervi előírásoknak.

A hasáb alakú Trappista sajt például – amelynek döntő többsége import eredetű – csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként lesz csak forgalomba hozható.

A közlemény szerint évente 60-65 ezer tonna sajt érkezik Magyarországra. Ebből a mennyiségből a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint évente 37 ezer tonna eshet a félkemény kategória alá.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai szerint 2021-ben 19 558 tonna, míg egy évvel korábban 17 611 tonna trappista sajtot értékesítettek belföldön a magyarországi feldolgozók.

A Trappista sajt

A trappista sajt Franciaországból származik, a Notre Dame de Port du Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették először. Ez a sajt a banjalukai Mária csillaga trappista kolostorból került Magyarországra a 19. században.

A félkemény sajtok közé tartozik, érlelt, erjedéskor keletkeznek a benne lévő lyukak. Tehéntejből készítik, tejsavbaktérium-tenyészettel, oltóenzimmel és kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát hozzáadásával. A zsíros trappista szárazanyag-tartalmának legalább 56 százaléknak kell lennie. Az igazi francia trappista nyerstejes, vagyis a lefejt tejet nem pasztörizálják, és két hónapig érlelik.

A körülbelül másfél kilós korong alakú sajt vágásfelületén 3-4 milliméteres, egyenletesen eloszló lyukak vannak. Íze és szaga savanykás, enyhén sós.

(Wikipedia)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos