Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Trükkel akarta megúszni az osztrák cserbenhagyó?

Nem tétlenkedett a kerékpárost halálra gázoló, majd cserbenhagyó osztrák férfi. Vett egy ugyanolyan Grand Vitarát, mint amit rommá zúzott a vétlen körmendi férfi teste. Egy nap múlva már vígan furikázott volna az eredeti rendszámával.

Nem tétlenkedett a kerékpárost halálra gázoló, majd cserbenhagyó osztrák férfi. Vett egy ugyanolyan Grand Vitarát, mint amit rommá zúzott a vétlen körmendi férfi teste. Egy nap múlva már vígan furikázott volna az eredeti rendszámával.

A kerékpáros az ütközés pillanatában meghalt - semmi esélye nem volt a túlélésre
A kerékpáros az ütközés pillanatában meghalt - semmi esélye nem volt a túlélésre
VMRFK

Meglepő információkhoz jutottunk, amikor Ausztriában és Hegyháthodászon tudakozódtunk az őrizetbe vett osztrák vadász ügyében. Egyelőre meg nem erősített – de megalapozottnak tűnő – információink szerint mégsem nézte jólláthatósági mellényes vaddisznónak a Grand Vitarával, nagy sebességgel elütött vétlen kerékpárost a 47 éves osztrák vadász. És ezt nem csak az igazolja, hogy nem állt meg a helyszínen – mint ahogy az egy komoly vadbalesetnél elvárható lenne. Az is beszédes minden józan gondolkodású embernek, hogy egy vaddisznó elütése után akkor sem rejti el egy autós a járművét egy közeli mezőgazdasági objektumban, ha esetleg ittasan vezette a járművét, hiszen egy elütött vaddisznó miatt ritkán indul nyomozás.

A külföldi gázoló azonban tudomásunk szerint ennél sokkal többet tett. Az autó elrejtése után számunkra még ismeretlen módon visszament Ausztriába, majd hétfőn vásárolt egy, a sajátjához színben és évjáratban is hasonlító Grand Vitarát, valamint elindította az ügyintézést a régi kocsija forgalomból való kivonására, valamint a fedőautó nevére írására. A vérrel szennyezett autó rendszámát is magával vitte, ami az újonnan beszerzett Grand Vitarára került volna. A vadász környezetében senki nem vette volna észre a cserét és ha gyanús, törött elejű zöld terepjárót kerestek volna, akkor ő minden gyanú felett állt volna az ép kocsival.

15 ezer euró - a szabadáság ára lehetett volna
15 ezer euró - a szabadáság ára lehetett volna
Internet

Szerencsére sokszor kellett használnunk a „volna” szót. A zseniális tervbe ugyanis belerondítottak a körmendi rendőrök. Hogy hogyan, erre nem kaphattunk választ, de úgy véljük, lépre csalták a vadászt a felpörgött bulldogként pörgő zsaruk. (A sajtótájékoztatón készült videónkból kivágtuk az általunk forszírozott kérdést és az arra adott terelő válaszokat. Belátjuk, vannak dolgok, amit nem kell erőltetni.)

Hogyan jutottak el az autóig?

A cserbenhagyásos gázolás után másfél órával már tudták a rendőrök, hogy feltehetőleg egy terepjárót keresnek, jó eséllyel Grand Vitarát. A vasi és zalai határokat nem sokkal az eset után „zárták”, azokon nem ment át sérült elejű autó. Begyűjtötték a 86-os, 76-os és környező utak kameráinak képét. Ebből kiderült, hogy egy sérült elejű Grand Vitara hajtott a 76-os úton, de a következő „észlelési pontig” már nem jutott el. Megindult az adatgyűjtés a környező településeken. Kocsmától a vegyesboltig, utcától a majorokig jártak a rendőrök.

Nem egészen 8 kilométert kellett megtenni a búvóhelyig
Nem egészen 8 kilométert kellett megtenni a búvóhelyig
Google Maps / nyugat.hu

Vaspör, Halastó, Hegyháthodász, Ozmánbük is a körön belül került, ahol az autó elrejtését feltételezték a rendőrök. Közben a rendőrségi felhívás és a nyugat.hu cikke hatására is érkeztek bejelentések a rendőrségre. Minden egyes hívással szorosabbra zárult a képzeletbeli bilincs a cserbenhagyó csuklóján. A rendőrök ekkor már azt is tudták, hogy külföldi autóst keresnek.

Hegyháthodászon egy asszony a nyugat.hu-nak elmondta: ő csak szerdán értesült a történtekről, pedig kicsi a falujuk. Ahogy fogalmazott: „ha valaki biciklivel elesik, akkor amire hazaér azt már mindenki tudja.” A volt TSZ azonban viszonylag messze esik a falutól és a 76-os út mellett található, így nem csoda, hogy a helyszínelő rendőrautókat sem látták a helyiek.

Egy másik asszony úgy tudja, préselésből tartott hazafelé valaki vasárnap este, aki látott egy idegen, „félszemű” autót bekanyarodni a telepre. A rendőrök végül ezen a területen találták meg a Grand Vitarát, olyan épületben, ahova nem lehetett egyszerű bemanőverezni a terepjárót. A rendszám nélküli kocsi tehát megvolt, rajta olyan anyagmaradványokkal, amik egyértelművé tették, hogy a cserbenhagyó autóját találták meg. Az alvázszám és egyéb azonosítók alapján pedig már a tulajdonos is ismertté vált, már csak „kapcsolatba kellett hozni” az autót a sofőrrel. És hogy ez hogyan sikerült? Valószínűleg soha nem tudjuk meg, de a 47 éves osztrák férfi csuklóján végül kattant a bilincs.

Az előzött autó talán nem is észlelte a balesetet

Mint ahogy arról már a baleset után beszámoltunk, a Grand Vitara feltehetőleg előzött, amikor a végzetes baleset megtörtént. A rendőrség keresi azt az autót, amit éppen előzhetett. Véleményünk szerint azonban könnyen lehet, hogy az éppen előzött autó vezetője észre sem vette, mi történt, ha a Vitara még csak megkezdte a manővert és átlépett a felezővonalon, de még az előzendő jármű mögött volt és mondjuk az előzendő autó vezetője hangosan hallgatott valamit. A rendőrségi fotón jól látszik, hogy a „beütési pont” után a Vitara vezetője beleállt a fékbe, így pedig valószínűleg nem fejezhette be az előzést.

A sárga bója az ütközési pont, utána a Grand Vitara féknyoma
A sárga bója az ütközési pont, utána a Grand Vitara féknyoma
VMRFK

Az osztrák férfi minden bizonnyal tudatában volt annak, hogy éppen halálra gázolt valakit. A gázra lépett és az első nagy kereszteződésnél letért a 86-os útról. A mezőgazdasági telep, ahol elrejtette az autóját mindössze 8 kilométerre található a gázolás helyszínétől, ezt pánikban 4-5 perc alatt is elérhette, ha az autó futóműve nem sérült meg. Ez viszont nagyon rövid idő, ezért túl sok „aktív” szemtanúval nem találkozhatott.

A rendőrség vizsgálja azt is, vajon a telep tulajdonosa, vagy alkalmazottja tudott-e az elrejtett autóról és annak előéletéről? (Csak érdekességképpen: a baleset után ezzel a felhívással fordultunk Olvasóinkhoz: „...a dél-nyugati határsávban, vagy Zalaegerszeg felé törött elejű, esetleg véres járművet láttak, vagy valaki ilyen járművel járt be garázsba, fészerbe, erdősávba stb., akkor haladéktalanul hívják a 107-es, vagy 112-es segélyhívót”.)

A rendőrség a tegnapi sajtótájékoztatón megköszönte a lakosság segítségét. Most mi is ezt tesszük, megköszönjük azon olvasóinknak a segítséget, akik nem voltak restek tárcsázni a rendőrséget, hogy elmondják azt, amit tudnak, illetve köszönet illeti az ORF magyar nyelvű szerkesztőségét is, akik Ausztriában is felhívták a figyelmet a sérült terepjáróra, ezzel kényszerlépésekre sarkallva a vétkes sofőrt. Ezen segítségek nélkül a gázoló ma már nyugodtabban ülhetne megújult Grand Vitarájában. Bár Magyarországot valószínűleg messze elkerülte volna ezután.

(Ismét felhívjuk a figyelmet arra, hogy a cikkünkben olvasható információk egy része nem megerősített, de utánajárással begyűjtött adat. Kérjük Olvasóinkat, ennek megfelelően kezeljék azt.)

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Grand Vitara gázolhatta halálra a kerékpárost Körmendnél

Egy Suzuki Grand Vitara sofőrjét keresi a rendőrség, ő gázolhatta halálra a körmendi férfit, majd megállás nélkül elhajtott.

Levadászták a rendőrök a cserbenhagyó osztrák vadászt

Hegyháthodászon rejtette el összetört terepjáróját az a 47 éves osztrák vadász, aki vasárnap este halálra gázolt egy kerékpárost Körmendnél. Tíz évet is kaphat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló