Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Trumpnak köszönhetően az amerikaiak megszállják Új-Zélandot

A választások óta egyre többen pályáznak a külföldi állampolgárságra.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az állampolgári hűség és kötelezettség fogalma az elnökválasztás óta egészen más dolgokat takar az amerikaiak számára. Trump után pedig egyre többen gondolják úgy, hogy inkább választanak egy másik országot, másik vezetővel és lesznek hűségesek ott, mintsem, hogy Amerikában maradjanak.

AP Photo / Mark Lennihan

Új-Zélandon a tavalyi adatokhoz képest 70 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik idővel szeretnének állampolgárságot kérni. Idővel, hiszen ehhez előbb öt évet az országban kell tölteni, de úgy tűnik, a most költöző amerikaiak már tudják: nem térnek vissza az Egyesült Államokba. Legalábbis rövid időn belül biztosan nem.

Aki a kis szigetországba akar menekülni, az így vagy úgy, de megteszi. Ezt bizonyítják a számok is. A BBC adatai szerint, munkavállalás miatt már most 18 százalékkal többen kértek vízumot, mint tavaly ilyenkor. Hogy az Új-Zélandot szemügyre vevő, csupán érdeklődő amerikai turistákról már ne is beszéljünk. Persze állampolgárságot kapni nem egyszerű procedúra – legalábbis annak biztosan nem, aki nem rendelkezik családi kapcsolatokkal. Nem nehéz kitalálni tehát, hogy akiknek a szülei, nagyszülei új-zélandi lakosok, szinte rögtön emelték a telefont. Így, 11 százalékkal már ezeknek a kérvényeknek a száma is nőtt.

Élhető és barátságos ország

Alanna Irving hat éve költözött San Franciscóból Új-Zélandra és mint mondja, esélytelen, hogy visszaköltözzön Amerikába. A 33 éves hölgy ez idő alatt beindított egy vállalkozást és férjhez is ment. Elmondása szerint az ország élhető és jelentős különbségek vannak Amerikához képest. Az új-zélandi emberek értékrendje egészen más, törődnek egymással és a közösséggel, fontos az egyenlőség, de ugyanakkor az individualitás is.

Alanna Irving hat éve él Új-Zélandon
AP Photo/Nick Perry

Egyik, még otthon élő ismerőse Trump megválasztása után szinte azonnal repülőre ült és meg sem állt a szigetországig, ami úgy tűnik, most az új ígéret földje.

A dolgok nem a megfelelő irányba haladnak. Egyáltalán nem úgy, ahogy azt a gyermekeink jövője megkívánná. Talán erre lehet alternatíva Új-Zéland.

- mondja Alanna, amikor szóba kerül Trump elnöksége.

Hat éve él külföldön és idén szeretné letenni az állampolgársági esküt. Ha a közeli jövőről van szó, biztosan állítja: nem költözik vissza az Egyesült Államokba. Új-Zéland ugyan más világ, de ez nem feltétlenül jelent rosszat. És hogy mit hiányol az országból? Az utánozhatatlan mexikói ételt. Nos, ezek szerint valamire mégiscsak jók a déli szomszédok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés