Tudta, hogy idén negyven éve adták át a szombathelyi gyalogos aluljárót?

Azóta már sok víz lefolyt a Perinten, de az aluljáró még mindig ugyanúgy néz ki, mint az átadáskor.

„Szombathely új közlekedési ütőere” – ezzel a címmel „avatta” fel 1984 decemberében a megyei napilap a szombathelyi gyalogos aluljárót a Tolbuhin (mai Szent Márton utca) és a Hunyadi út kereszteződésében. Az utcanév azóta már változott, de a csomópont alatti „alagút” nem sokat.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Na de haladjunk sorjában.

A vaol.hu korábbi cikke szerint az építés 1982 tavaszán kezdődött. Az átjáróra azért volt szükség, mert „a város főtervezői a Fő térről el szerették volna költöztetni a belvárost kelet-nyugati irányban átszelő autóutat. Éppen ezért jó ötletnek tűnt, hogy a Thököly utca felé leválasztanának a Ferences kertből egy területet, ahol ideális lenne az autós forgalom elvezetése. És ha már utat költöztetnek, akkor a fent említett kereszteződésből közlekedési csomópontot varázsolnának.” A gyalogos- és kerékpáros forgalmat pedig a föld alatt terelnék át egy aluljárón.

A megyei lap korabeli tudósítása szerint az építkezés a közművek áthelyezésével kezdődött, az UVATERV tervei alapján. Az építkezés generálkivitelezője a Győri Közúti Építő Vállalat volt, de jelentős feladat hárult a DUVIÉP-re, a Hídépítő Vállalatra, a VILATI-ra és a Városgazdálkodási Vállalatra is.

A kivitelezés viszont nem nagyon haladt, a tervek szerint 1983 második felében lett volna az átadó, a munkát azonban gátolta a '82-es tavaszi árvíz. A megduzzadt Gyöngyös patak ugyanis tönkretette a Wesselényi utca és a Hunyadi út alatt húzódó, hetven-nyolcvan éves, boltozott főcsatornát. Így aztán legalább fél évnyi csúszással kellett számolni.

Végül, több felmerülő probléma és több hónapnyi hosszas várakozás után 1984 decemberében átadták az aluljárót, valamint az új Gyöngyös-hidat és a közlekedési csomópontot.

Így nézett ki az aluljáró az átadás után
Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti gyűjtemény
Így nézett ki az aluljáró az átadás után
Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti gyűjtemény

Az aluljáró összesen öt irányban osztotta el a gyalogosforgalmat, amiben több fontos helyiség is kialakításra került. Többek között volt

 • telefonfülke
 • újságosstand
 • egy kisebb üzlet
 • és egy régészeti kiállítóhely is.
 • A hanyatlás kora

  Ahogy telt-múlt az idő, a fentebb felsorolt helyiségek, az újságosstand és a presszó (később kocsma) is bezárta kapuit.

  És ha ez még nem lenne elég, az aluljáró állapota is látványos romlásnak indult. A falakat egyedi "falfestmények" kezdték elborítani, ahol pedig nem a graffitik, ott az omladozó vakolat határozta meg a látványt.

  Ezen a helyzeten próbált nagyjából tíz évvel ezelőtt segíteni az önkormányzat. Akkor többek között lemosták a graffitiket és lefestették a falakat is, mondhatni „újszerűvé” varázsolták az aluljárót. De új funkciókkal nem bővült a hely.

  Szombathely gyalogos aluljáró
  Mészáros D. Zsolt

  Az aluljárót azóta is sokan használják, ahol a többszöri takarításon kívül (néhány nappal ezelőtt is elvégezte ezt a munkát a SZOVA) jelentős felújításra mindeddig nem került sor. Így aztán már negyven éve láthatjuk ebben a formájában az aluljárót, és benne az egykori telefonfülkék helyét, valamint az ősinek tűnő (legalábbis egy fiatal számára) feliratokat.

  Szombathely gyalogos aluljáró
  Mészáros D. Zsolt

  És úgy néz ki, hogy nem mostanában tűnnek el ezek az "emlékek", szóval egy jó ideig biztosan velünk él a kerek jubileumra készülő aluljáró.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Csak Szombathely