Az idén nyaraljunk Vas megyében, fedezzük fel a közeli látnivalókat

Folyamatosan jönnek a könnyítések, de a külföldi nyaralás még bizonytalan. Kondora Bálinttal, a Vas Megyei Turisztikai Szövetség elnökével, a Vas Megyei Közgyűlés alelnökével beszélgettünk a lehetőségerők és tendenciákról.

Jelenleg a koronavírus-járvány harmadik hullámának a végén vagyunk, és fokozatosan nyit az ország. Megszűnik a köztéri maszkhasználat, a kijárási tilalom, jöhetnek a rendezvények 2021. May 21. 07:48 Biztos, hogy sokakban felmerült már, hogy idén hol és hogyan nyaralhatnak. Hogyan látja, mikor indulhat be igazán a turizmus?

Nagyon fogós kérdés, és az is, hogy mit nevezünk normalitásnak. Elég hosszú ideig tértünk el a normális ügymenettől. Én személy szerint azt tekintem normálisnak, hogy nagyon jelentős korlátozások nélkül utazhatunk különféle helyekre. Most azt látjuk, hogy komoly korlátozások nélkül külföldre nem nagyon tudunk menni.

Ember legyen a talpán, aki számon tudja tartani, hogy a különféle országokba milyen szabályokkal lehet beutazni, hol és milyen igazolást, tesztet fogadnak el, hány éves kortól lehet beutazni.

Kondora Bálint
Mészáros D. Zsolt

Amikor beszélgetünk, pont a magyarok legkedveltebb nyári célországai, Horvátország, Szlovákia, Románia is azok között vannak, ahol nem fogadják el a magyar védettségi igazolványt.

Illetve valamilyen további speciális feltételhez kötik azt, és ez bizonytalanságot okoz. Úgy gondolom, hogy az emberek is óvatosabbak lettek, egyrészt a saját és családjuk egészsége, másrészt a bizonytalanság miatt, hiszen egy nyaralást előre meg kell szervezni, szállást foglalni, szabadságot kivenni, és most még nem lehet felelősen tervezni.

Balaton 2020 nyarán

Így adja magát a lehetőség, hogy a belföldi piac pezsdül fel jobban. Ezt egyébként tavaly már láttuk a Balatonnál, illetve az Őrségben is, ha nem akarunk olyan messze elmenni. A tavaly nyári időszak, a korlátozások enyhülése után a Balatonon csúcsot hozott, kiemelkedő forgalom volt. Ugyanez látszott az Őrségben is, de említhetnénk Vas megye nagy fürdőit is, náluk is nagyon megugrott a látogatottság.

Ennek köszönhető, hogy a tavalyi számok a 2019-es év adatainak 50 százalékán teljesültek, ha a vendégéjszakákat nézzük.

Azért az elég nagy visszaesés volt, ha csak az előző évi teljesítmény felét sikerült elérni.

Ez valóban jelentős, de ha nem lett volna a nyári szabadabb szezon, akkor még jelentősebb lett volna a csökkenés. Drasztikus visszaesés az idei első negyedévben volt, amikor gyakorlatilag lenullázódott a turizmus, és a tavalyi negyedik negyedév is elég gyenge volt.

Őrség - A természetközeli élmények helyszíne
Forrás: femina.hu

Tehát adja magát a gondolat, hogy a belföldi turizmus erősödik az idén, és kialakul egy belföldi verseny is. Mi, mint Vas megyeiek, illetve a Vas megyei turisztikai érdekképviseleti szervként működő szövetség, azt az üzenetet küldjük a Vas megyei polgároknak, hogy Vas megyében nyaraljunk, itt töltsünk el pár napot.

Ez lehetőség arra is, hogy újra felfedezzük a megyét, újra átgondoljuk azt, hogy mit értünk turizmus, utazás alatt, és a távoli desztinációk helyett inkább a saját mikrokörnyezetünkkel foglalkozzunk.

De az elmúlt évtizedekben kialakult, hogy a nyaralásoknak presztízsértéke is van. Minél távolabbi, egzotikusabb legyen az úti cél, és azzal lehet dicsekedni, onnan lehet képeket posztolni a közösségi oldalakra.

Azt gondolom, Vas megyében is bőségesen lehet olyan célokat, attrakciókat találni, amelyek vetekednek azokkal a látványosságokkal, amelyeket távolabbi országrészekben, országokban találhatunk. A cél az, hogy ezeket újra felfedezzük. Ami előttünk van, azt mindig nehezen tudjuk értékelni, át is alakult egy kicsit a turisztikai gondolkodás.

Nem véletlenül vett új lendületet az aktív, természetközeli turizmus, a túrázás, a kerékpározás. Ezeket is egyre többen fedezik fel, a kerékpár most hiánycikk a nagy áruházakban, hiszen mindenki biciklire pattant a pandémia időszakában. Mindenki olyan aktivitást keresett magénak, amit csak lehetett.

Nyilvánvalóan nem vetekedhet az egzotikus országok kínálatával, mondjuk a Szajki-tavak meglátogatása, de élményben, kikapcsolódásban, szórakozásban sokat nyújtanak a Szajki-tavak is. Azért ne felejtsük el, hogy egyre környezettudatosabban próbálunk élni, egyre lokálisabban gondolkodunk, érdemes felfedezni a közeli élményeket is.

Lehet, hogy a gyerekeknek jobban is tetszik, mint amikor órákat kell ülni a repülőgépen.

Így van. A Szajki-tavak például félórás úttal a megye bármelyik pontjáról elérhetők, és ráadásul nagyon szépen meg is újultak az elmúlt években. Nagyon szép plázsos partot alakítottak ki, megújult a vizesblokk; ez egyébként a megyei önkormányzat egyik projektje volt.

A Szajki-tavak
Szajki tavak

Páratlan a természeti környezete, itt van a közelben, az ott elérhető élmény nagyon hasonló ahhoz, mintha elutaznánk többezer kilométert.

Vas megye nem olyan nagy, gyakorlatilag egynapos, félnapos biciklizéssel bármelyik célpont elérhető.

Az elmúlt években elég nagy lendületet vett a kerékpárutak építése, a kerékpáros túraútvonalak kialakítása. Egy példát hadd mondjak: ez a Termál Kerékpáros Túraút, amit az elmúlt években építettünk ki. Ez Celldömölk, Sárvár, Bük érintésével egészen a határ túloldaláig tart, végig lehet látogatni Észak-Vas megye gyógyfürdőit.

Nagyon népszerű, több helyen vannak forgalomszámlálók, évente olvassák ki az az adatokat, amelyek többezres jelentős forgalomnövekedést mutatnak. De említhetem a most már egybefüggő Szombathely Rum szakaszt, és az Őrségben is nagyon sok kitáblázott kerékpáros útvonal van.

Vas megye kerékpárral kiválóan bejárható, feltett szándékunk ennek továbbfejlesztése. Példaként említeném a Balaton-kört, nagyon jó a Balaton mellett tekerni, de a nyári időszakban csak kerülgetjük a többi biciklist, mert annyian vannak. Míg egy kerékpártúra Vas megyében sokkal felszabadultabb, természetközelibb, izgalmasabb élményt ad.

Akár tavak között is biciklizhetünk a Hársas-tótól a Vadása-tóig. onnan vissza a gersekaráti tóig. Páratlan élményt nyújtó helyeket tudunk felfedezni közben. És a szálláskínálat is kimagasló.

Már volt szó róla, de próbáljuk megnevezni azokat a Vas megyei úti célokat, amelyek kimagaslóan jó lehetőségeket kínálnak.

A szövetség létrehozott a honlapján egy utazástervezőt, ami több mint 70 attrakciót gyűjt össze, olyan megyei célpontokat, amiket érdemes meglátogatni. Évszakonként, túratípusonként, illetve területi bontásban lehet ezeket szűrni, be tudjuk magunknak jelölni, amit az oldal automatikusan elküld nekünk e-mailben. Így a telefonunkon gyakorlatilag egy utazási tervet, adatokkal, térképpel, elérhetőséggel hoz létre.

A megye minden részén találunk látnivalót
Mészáros D. Zsolt

A megye különböző területei különböző aktivitásokra adnak lehetőséget. Az aktív turizmus az egész megyében felkapott dolog lett, ennek a legfőbb területe az Őrség, illetve a megye északi részén áthaladó kéktúrás útvonal.

Nyilván az egyik legfontosabb szegmens a gyógyturizmus, itt a gyógyfürdőkre kell gondolnunk, Bük és Sárvár viszi a prímet, de zárkózik fel Celldömölk is. Celldömölkön van egy természeti érték is, a Ság-hegy, aminek egyre növekvő vonzereje van.

Itt van Szombathely a maga kétezer éves történelmével, egy vallási, kulturális hagyományokkal rendelkező attrakció, vannak olyan értékei, látnivalói, amelyeket érdemes felfedezni.

A megyén belüli turizmust is megemlíteném megint, ha ezt a célcsoportot be tudjuk vonzani a püspöki palotába, az Iseumba, a Savaria múzeumba, a múzeumfaluba, az egy jelentős szám, az éves forgalmuk jelentős részét tudná adni.

Ott van Kőszeg, a maga turisztikai értékeivel, illetve a teljes kőszeghegyaljai térség, ami a klimatikus gyógyhely besorolásra is pályázik. A hegyi túrák, hegyi kerékpározás Vas megyei fellegvára.

És érdemes megemlíteni továbbá Szentgotthárdot a fürdőjével, történelmi belvárosával. De ott van a Vasi-hegyhát is, azaz Körmend, Vasvár és környéke, a szőlőhegyi és a paraszti kultúrának a megjelenítésével. Így alkot egységet ez az egész történet.

Ebből is kiemelkedik a turisztikai ügynökség által országos szinten nevesített 11 kiemelt térség közé tartozó a Bük-Sárvár térség. A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában azt fogalmazták meg, hogy nem pontszerűen kell értelmezni a turisztikai attrakciókat, hanem desztinációs logikát kell alkalmazni.

Ennek lényege, hogy az egy térségi desztinációhoz tartozó turisztikai helyszínek ne versenyezzenek egymással, hanem működjenek együtt, és egységesen lépjenek fel a piacon. Így Bük és Sárvár mellé a környező térségeket és Szombathelyt is be lehet emelni, és így együtt kínálni, mint kiemelt turisztikai célpont.

A turizmus teljesítményét azért az eltöltött vendégéjszakákban mérik. Vas megye mennyire van ellátva szálláshelyekkel?

A szakemberek között is van vita, mit is nevezünk valódi turizmusnak. De valóban, a vendégéjszakák száma nagyon egzakt mérőszám, amit a statisztikákban évről évre össze lehet hasonlítani. A vendégéjszakából helyi adóbevétel keletkezik, illetve feltételezhetjük, ha valaki eltölt egy éjszakát egy helyen, akkor ott egyéb szolgáltatásokat is igénybe vesz.

A Vas megyei turizmus zászlóshajója, Bükfürdő
bukfurdo.hu

Ez a legfontosabb mérőszám a turizmusban, a járvány előtt, 2019-bent ez több mint 1,658 millió volt Vas megyében. Ez akkor minden idők legmagasabb száma volt. 2020-ben ez 812 ezer lett, erre céloztam, amikor azt mondtam, hogy a felére esett vissza a turizmus.

Természetesem a turisztikai szolgáltatások minőségét nagyban befolyásolja, hogy mennyi és milyen minőségű szálláshely van. Ez az alfája és omegája a történetnek. Azt lehet mondani, hogy Vas megye alapvetően jól ellátott szálláshelyekkel, mindenféle kategóriájú szállás megtalálható itt. Ezt azért nem mindenhol mondhatják el magukról az országban.

Az elmúlt időszakban jelentős szállodafejlesztések nem voltak, de fontos a szintentartás és a megfelelő színvonalú üzemeltetés is. Ahhoz, hogy jelentős vendégforgalom-növekedések legyenek, nagy szállók építése is kell.

Szombathelyen volt erre egy kezdeményezés, de egyelőre elaludt a történet.

De a kisebb kategóriájú szállásokkal, jellemzően a panziókkal nagyon jól ellátott a megye. A Kisfaludy-program volt az utolsó, ami egy nagy felújítási hullámot hozott. Közel 500 Vas megyei szállásadó nyert ezen a pályázaton, és 1400 szoba újult meg. De a nagyobb szállodák is folyamatosan fejlesztenek.

Úgy gondolom, ebben abszolút nincs szégyenkezni valónk, de a továbblépéshez nagyon fontos, hogy legyenek még jó minőségű szálláshelyek.

Nem is olyan régen minden a falusi turizmusról szólt, aztán mintha visszaesett volna a lendület. Mi a helyzet most ezzel?

Ez él is virul, köszöni szépen, az Őrség ennek az igazi célterülete, a tavalyi nyári szezonban bődületes forgalmat bonyolítottak le. Azt hallom onnan, hogy mindenki fejleszt, bővít, és várják, hogy indulhasson a szezon.

Ön egyszerre a Vas Megyei Turisztikai Szövetség elnöke, és a Vas megyei közgyűlés alelnöke, Mit tud tenni az a két szervezet a turizmus fejlesztéséért?

A turizmus szövetség alapvetően egy civil kezdeményezés, a turizmussal foglalkozó vasi szervezetek és magánszemélyek hozták létre. A szövetség eszközei és anyagi forrásai korlátozottak, de nem feltétlenül pénzkérdés, hogy sikeres tudjon lenni. Fontosabb az a koordinációs, egyeztető munka, amit az elmúlt években is végeztünk.

Tökfesztivál az Őrségben
Tánczos Mihály

Egy nagyon egyszerű példa, hogy hogyan indítottuk el évekkel ezelőtt az együttműködésünket. Kitaláltuk, hogy a megyében rendezett fesztiválokra kis standdal kitelepülünk. A csavar az volt a dologban, hogy nem azt a desztinációt hirdettük, ahová kitelepültünk, hanem az összes többit. Amikor Sárváron volt egy fesztivál, akkor a megye egész kínálatát hirdettük, csak Sárvárt nem.

Aki látta a standot, az úgyis ott volt már Sárváron.

Így van. Pont az a lényege, hogy egymást segítsük a rendezvényeken, egymást ajánljuk ki, erősítve ezzel egymást. Hogyha csak azt meg tudjuk tenni, hogy kommunikálunk, egyeztetünk, nem szervezünk egymásra programokat, akkor már nagyot léptünk előre.

A szombathelyi Iseum - a megyeszékhelyen is bőven van látnivaló
Nyugat.hu

Ettől függetlenül számtalan akciót tudtunk lebonyolítani az elmúlt években, gasztrotérképet késztettünk, családbarát programkínálatokat állítottunk össze, és vannak természetesen további terveink is.

A Vas megyei önkormányzat más típusú szervezet, a turizmushoz elsősorban a fejlesztések révén van közünk. 2014-től a megyei önkormányzatok fő tevékenysége a település- és területfejlesztés, és az uniós TOP-program tervezése, pályáztatása, a pályázatok menedzselése.

Ebből egy jelentős szeletet képviseltek a turisztikai fejlesztések. A megyében 2014 óta több mint négymilliárd forintnyi, kifejezetten turisztikai célú fejlesztés történt. A kezdeményezettek elsősorban települési önkormányzatok voltak, szerteágazók voltak a célok.

Őriszentpéteren megújult a vadászkiállítás, Sárváron megépült a Zene Háza, Szentgotthárdon az Időutazó Múzeum. Kerékpárutakat fejlesztettek, de például a megyei önkormányzat programja volt a velemi Stirling-villa megújítása és a Köszeghegyalja turizmusának dinamizálása. Nagyon sok program volt, és hamarosan indul a folytatás is.

Ön szerint a Vas megyei turizmus az idén eléri a tavalyi szintet?

Sok a bizonytalanság, azt sem tudom megmondani, ki mivel lenne elégedett, hiszen a turizmusnak sok ágazata van, nem tudjuk, hogy egy-egy fellendülésnek milyen lesz a hatása rájuk. A saját reményeimet tudom elmondani, nagyon remélem, hogy az első öt hónap kiesése nem okoz a tavalyinál is rosszabb eredményt. Ha a 2020-as évet meg lehet haladni idén, az nem lesz rossz eredmény, és biztató kilátás a jövőre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód