Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kialudt a hatvanas évek forradalmi lángja, vagy csak erőt gyűjt a folytatáshoz?

A tavalyi év talán legmegosztóbb filmjében Sting és Leia hercegnő is mesél drogos élményeiről. Üdv a tudatmódosítók világában.

Már megszokhattuk a Netflixtől, hogy saját gyártású filmjeivel és sorozataival olykor igen érzékeny és aktuális témákhoz nyúl, David Attenborough új filmjét tulajdonképpen kötelességünk megnézni 2020. November 04. 20:29 nem egyszer nagyon megosztó módon. Az Üdv a tudatmódosítók világában című dokumentumfilm viszont még a Netflixtől is erős húzás volt.

Üdv a tudatmódosítók világában
Netflix

A film már a megjelenése után nem sokkal nagyon népszerű lett, ami a körülötte lévő botránynak is köszönhető. Sokan már a puszta létezését károsnak és etikátlannak tartják, míg mások szerint ezt mindenkinek látnia kéne.

Kezdjük rögtön azzal, hogy a pszichedelikus szerekről nagyon nem szokás beszélni, a köztudatban pedig emiatt egy hatalmas űr tátong ott, ahol az ezekről szerzett tudásunk helye van.

Az alkohol már a kezdetektől nem tabu. A könnyű drogokról, mint amilyen a fű, vagy a keményebb partidrogokról viszonylag sokat hallani már, ha máshonnan nem is, a police.hu-ról biztosan.

Na de nem nagyon esik szó a pszichedelikumokról

A 60-as és 70-es években főleg az Egyesült Államokban a kormány gigászi energiákat fektetett abba, hogy démonizálja a pszichedelikus kábítószereket, majd szép apránként kitörölje őket a köztudatból.

Dunát - vagy inkább Coloradót - lehetett rekeszteni az olyan drogprevenciós kisfilmekkel, amelyekben dr. előtaggal rendelkező, komoly arcú emberek elmondták, hogy az LSD egész életre szóló elmebetegséget okoz, még rosszabb esetben öngyilkosságba hajszol, és hangsúlyozták, hogy kivétel nélkül minden esetben megtörténik a tragédia.

Az elrettentő kampány aztán nem csak Amerikában, de az egész nyugati féltekén elérte célját. Szép lassan egész generációk tudták úgy, hogy az LSD-től kiugrunk az ablakon, a fűtől szívinfarktust kapunk, a varázsgomba hatóanyaga pedig valójában halálos idegméreg.

A gyakran nagyon idétlen prevenciós filmeket az Üdv az tudatmódosítók világában remekül parodizálja, nekünk pedig idehaza azonnal eszünkbe jut a Szomszédok című sorozat.

Olvasóink egy része még biztosan emlékszik rá, milyen az, mikor egy kamasz srác a bokorban füvet lő intravénásan, majd holtan esik össze. Őszintén tegye fel a kezét az, aki 2020-ban ezen a jeleneten nem neveti el magát.

(Részlet a Szomszédok című magyar tévésorozatból)

Az Üdv a tudatmódosítók világában ehhez képest már-már propagandának tűnik

Az Üdv a tudatmódosítók világában című filmet ért negatív kritikák legnagyobb része azt kifogásolja, hogy a készítők leplezetlenül népszerűsítik a drogokat. "Őszintén beszélni valamiről nem egyenlő azzal, hogy csak a jó oldalát kiemelve rá is beszéljük az embereket" - vélekedik sok kritikus, és talán van is benne valami.

A film alapfelállása egyébként nagyon egyszerű: van jó néhány híres ember, színészek, zenészek, művészek és celebek, akik kendőzetlenül mesélnek pszichedelikus élményeikről. A teljesség igénye nélkül csak néhány igazán ismert név: Sting, Ben Stiller, ASAP Rocky, Rosie Perez, Carrie Fisher, Natasha Lyonne, Anthony Bourdain.

Meg nem kérdőjelezve, hogy mindegyikük őszintén mesél valós történeteket, egy idő után felmerül bennünk a kérdés, hogy "komolyan csak fényes oldala van a tudatmódosítóknak?"

Elhangzanak ugyan hajmeresztő sztorik, amik akár el is vehetik a kedvünket az egésztől, de végül mégis mindegyik egy tanulsággal zárul, ami azt sejteti, hogy csakis kifizetődő szerezni.

Egyedül ASAP Rocky népszerű amerikai rapper mondja ki azt, ami talán a legközelebb áll a középúthoz, vagyis hogy "van jó oldala a pszichedelikumoknak, csak nem való mindenkinek."

ASAP Rocky
Netflix

Legalább egy nagy tanulsága mindenképp van a filmnek

Ha nem érdeklik a hírességek, sem a tudatmódosító szerek, de még csak a filmművészet sem mozgatja meg, akkor is érdemes legalább belekukkantani az amúgy nem hosszú (másfél órás) filmbe. Mégpedig azért, hogy lássuk, mennyire könnyen manipulálhatóak vagyunk.

Legalább két generáció kérdés nélkül elfogadta, hogy a tudatmódosító szerek a világ legkeményebb drogjai. Még az X generáció tagjai is hajlamosak automatikusan egy kalap alá venni minden kábítószert, és dogmatikusan kijelenteni, hogy aki ezek közül bármelyiket is kipróbálja, hajléktalan lesz és egy kapualjban fog nyomorultul megfagyni.

Erre jön egy film, benne legalább egy tucat ismert és sikeres, látszólag boldog életet élő személy, aki azt mondja, hogy nem. A tudatmódosítók nem feltétlenül döntenek nyomorba, a róluk szóló közbeszéd pedig nem feltétlenül a valóságot tükrözi.

Hogy mennyi előnye és mennyi hátránya van ezeknek a szereknek, elfogadásuk jobbá vagy rosszabbá tennék-e a világot, és társadalmunk készen áll-e egyáltalán a befogadásukra, azt egyelőre mindenki döntse el maga. Kezdésnek pedig nézze meg az Üdv a tudatmódosítók világában -t.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

David Attenborough új filmjét tulajdonképpen kötelességünk megnézni

Miközben mi vírusokkal, könyvdarálókkal és Dér Heni vetélésével foglalkoztunk, a 94 éves természetfilmes nagymester csinált egy filmet arról, hogyan írtjuk ki saját magunkat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra