Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hét új, környezetkímélő, csuklós Mercedes-busz áll forgalomba Szombathelyen

November közepén érkeznek, egyelőre egy évre szól a szerződésük.

A városi közgyűlés előtt három nappal, sajtótájékoztatón jelentette be a szombathelyi városvezetés, hogy hét darab új csuklós busz érkezik november közepén a városba. Az erről szóló szerződést még meg kell szavazniuk csütörtökön a képviselőknek, de Nemény András polgármester úgy fogalmazott, hogy a közgyűlés biztosan megszavazza az előterjesztést.

Sajtótájékoztató az új buszokról
Szilágyi József / telefonos fotó

A szerződést a Volánbusszal kötötték, ott is volt a sajtótájékoztatón a Volánbusz regionális vezetője, Busa Csaba és Szőllős Ádám forgalmi koordinátor.

Az üzlet lényege, hogy a város kap hét darab Mercedes-Benz Conecto G Next Generation autóbuszt, ezek a frekventált helyijáratos vonalakon járnak majd, és főként a reggeli időszakban iskolakezdés előtt.

Polgármesteri Hivatal, Szombathely

Az autóbuszokon 37 ülőhely és (84 állóhely van, összesen 121 fő utas befogadására képesek. Alacsonypadlósak, kerekesszék szállítására és rögzítésére is alkalmasak. Dízelmotor hajtja őket, de teljesítik az EURO 6 D környezetvédelmi osztály előírásait, klímával felszereltek – mondta Horváth Soma alpolgármester.

A buszokra lízingszerződést kötnek, a város egy évre 56 millió forint lízingdíjat fizet. A szerződés egy évre szól, de meghosszabbítható, Nemény András szerint ez lehet próbaév is. A Volánbusszal is még egy évre van szerződésük, nem akarnak egy szolgáltatónál lehorgonyozni sokáig.

Polgármesteri Hivatal, Szombathely

A polgármester emlékeztetett rá, hogy egyik legfajsúlyosabb választási ígéretük a környezetkímélő buszok beszerzése volt, ez a szerződés lehet annak az első lépése. Az elektromos buszok Hülyeség lenne Szombathelyre elektromos buszokat hozni? 2020. February 27. 17:00 nagyon drágák, Szombathely ki is maradt az elektromos buszok vásárlásának állami támogatásából, Nyolc magyar nagyváros kap támogatást elektromos buszok vásárlására 2020. August 20. 20:05 oda csak kormánypárti vezetésű városok jutottak be. Ezért döntöttek a környezetkímélő dízelbuszok mellett.

Németh Ákos környezetvédelmi tanácsnok hozzátette, annak érdekében, hogy a szombathelyiek az autó helyett inkább a tömegközlekedést válasszák, hamarosan elindítják a Busz plusz nevű programot, de ennek részleteiről későbbre ígért tájékoztatást.

Polgármesteri Hivatal, Szombathely

Nemény András elmondta azt is, hogy utoljára 2011. decemberben érkeztek új buszok Szombathelyre, hét darab szóló kivitelű CREDO BN 12 típusú autóbusz. Ezeket a buszokat is lízingelte az önkormányzat, a lízing 2016-ban járt le.

Jelenleg 12 csuklós kivitelű autóbusz járja Szombathely utcáit, a legidősebb csuklós autóbusz 31 éves. A Szombathely helyi közlekedését ellátó 49 db autóbuszból 36 db szóló kivitelű és 13 db csuklós kivitelű jármű. A csuklós állomány átlagéletkora 23,1 év Szombathelyen.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra