Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Új gombákat fedeztek fel a Kőszegi-hegységben – gyönyörűségesek

Rajzolni sem lehetne szebbet! Bíbor és lila gombakülönlegességeket találtak Vasban.

Az Őrségi Nemzeti Park honlapján jött szembe velünk a hír, hogy szépséges ritkaságokkal bővült a Kőszegi-hegységre vonatkozó gomba fajlista. Be is mutatták az új vasi gombákat, íme:

Bíbor, lila gombakülönlegességek a Kőszegi-hegységben
Kóródi Blanka

A bíbor tinóru (Boletus rhodoxanthus) egy időskorú bükkös állományból került elő. A habitusra vargányákra hasonlító gomba összetéveszthető több, hasonlóan harsány színezetű és mérgező tinóruval, mint pl. a közismertebb sátántinóruval. Melegkedvelő, az idei ősz nyárias időjárása csalogatta elő. Bár hazánkban nem védett, de ritka, veszélyeztetett, Vörös listán szereplő faj, ezért feltétlenül kímélendő. Érdemes tudni, hogy a vörös színt a tönkön vagy a termőrétegen viselő Boletus fajok nyersen mérgezők. Bár a szakirodalom szerint a méreganyagok alapos főzés-sütés során egyes fajoknál lebomlanak, nem tanácsos kísérletezni velük.

Bíbor, lila gombakülönlegességek a Kőszegi-hegységben
Kóródi Blanka

Új védett gomba adatot is sikerült rögzítenünk. A lilásbarna döggombára (Entoloma porphyrophaeum) egy iskolai kirándulás során leltek rá, és az egyik természetbúvár diák, Bognár Boldizsár édesanyja kitartó kutakodásának köszönhető, hogy a számukra ismeretlen gomba híre eljutott hozzánk. A lelőhely felkeresése után sikerült beazonosítanom ezt az igen ritka fajt. Lilás árnyalatú, kúpos kalapok ágaskodtak a gyepből, tucatnyi egyedet számoltam. Az adat különleges értékkel bír: amellett, hogy az első igazolt előfordulás Kőszeg környékéről, azért is jelentős, mert megyénkből, az Őrségből, egyetlen adata ismert, 20 évvel ezelőttről.

Kép és szöveg: Kóródi Blanka

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra