Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Itt az Új Pólus? 16 százalék szavazna az LMP-Momentum-Együtt-Párbeszédre

Még a többi ellenzéki párt szavazótábora is hajlandó lenne átszavazni, ha létrejönne ez az Új Pólus.

A Medián felmérése szerint a teljes népesség 16 százaléka elgondolkodna azon, hogy az új pólus listájára szavaz, ha összeáll az LMP, a Momentum, az Együtt és a Párbeszéd. Más ellenzéki pártok szavazói, még a jobbikosok sem zárják ki, hogy átszavaznának egy ilyen listára - írja az Index .

Miközben az ellenzéki pártoktól főleg csak azt látjuk, hogy kiket zárnának ki egy ellenzéki összefogásból, a Medián közvélemény-kutató érdekes eredményre jutott. Mivel az ellenzéki pártok főleg az MSZP-től és a DK-tól határolódnak el, legutóbbi kutatásukkor feltették a kérdést, hányan szavaznának egyáltalán egy MSZP és DK nélküli új pólusra.

Az a meglepő eredmény jött ki, hogy

a teljes népesség 16 százaléka hajlandó lenne rászavazni egy LMP-Momentum-Együtt-Párbeszéd listára.

Ez azért meglepő, mert eszerint sokkal-sokkal többen ikszelnének erre a listára, mint amennyi szavazója van ezeknek a pártok összesen, ami nagyjából 5-6-7 százalék, ha összeadjuk. A nagy összefogásnak azonban erőteljes szívóhatása lenne. A Medián azt is megkérdezte, hányan szavaznának a sima LMP-Momentum listára (a teljes népesség 14 százaléka), és hányan a teljes új pólusra (ez lett a 16 százalék).

Medián

Egy kis ráadás a júniusi Medián-felmérésből. Egyre több szó esik a kisebb pártok esetleges választási koalíciójáról. És mivel az LMP és a Momentum értékvilága nem áll nagyon távol egymásétól, talán...

A Medián azt is megnézte, hogy az egyes ellenzéki pártok szavazói közül hányan lennének hajlandóak átikszelni az új pólus listájára. Azt írták, hogy

az érintett kis pártok szavazói különösen díjaznák az összefogást. Persze az 1-1 százalékos szavazótáborok külön-külön nem nagyon értelmezhetők statisztikailag, de ha ettől eltekintünk, például a Momentum-szavazók szinte egytől-egyig jól fogadták a gondolatot

.

Az érintett pártok szavazóinak hetede fogadná jól az új pólus listáját, de más pártok szavazói is elgondolkodnának az átszavazáson.

Az MSZP-sek 46 százaléka, a DK-sok 32 százaléka, de még a jobbikosok 8 százaléka is azt válaszolta, hajlandó lenne rászavazni egy ilyen listára.

A dolognak annyi a buktatója, hogy az LMP és a Momentum jelezte, hallani sem akar az Együtt-Párbeszéddel való együttműködésről.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra