Pálinkás József Szombathelyen: Sem a jelenlegi, sem a 2010 előtti kormányzás nem elfogadható

Az Új Világ Néppárt elnöke bemutatta pártja Vas megyei képviselőjelöltjeit, és arról is beszélt, miért fordult szembe a Fidesszel.

Szokatlan helyszínre, a Szily János utcai tanítók fájához hívta a szombathelyi sajtó képviselőit az Új Világ Néppárt hétfőn délelőtt. Persze tudtuk, hogy az ellenzéki előválasztáson induló Vas megyei jelöltjeiket Molnár Miklós képviselőjelöltként indul az ellenzéki előválasztáson Vas megye 2. választókerületében 2021. June 17. 11:01 mutatják be, de itt volt Pálinkás József, a tavaly októberben alakult párt elnöke is.

Új világ néppárt sajtótájékoztató
Sajtótájékoztató a tanítók fájánál
Mészáros D. Zsolt

Pálinkás személye azért érdekes, mert atomfizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnöke, aki az első Orbán-kormányban oktatási miniszter is volt két évig.

Azóta viszont nemcsak szakított a Fidesszel, de szembe is fordult velük. Amiben egyébként nincs egyedül a mai sajtótájékoztató szereplői közül, Koczka Tibor fideszesként, Molnár Miklós a Fidesz támogatásával volt Szombathely alpolgármestere.

pálinkás józsef
Pálinkás József
Mészáros D. Zsolt

Így a tájékoztatón gyakorlatilag három, a kormánypártban csalódott politikus vett részt, plusz egy 23 éves vegyészmérnök, Horváth József Áron, aki szintén jelölt.

Pálinkás azzal indokolta a Fidesszel történt szembefordulását, hogy a párt szakított azokkal az értékekkel, amiket ő fontosnak tartott. Az Új Világ Néppártot jobbközép, pragmatikus, polgári pártnak nevezte, ami ugyanakkor nyitott az olyan balközép értékekre, mint a szolidaritás.

Új világ néppárt sajtótájékoztató
Pálinkás József, Koczka Tibor és Molnár Miklós
Mészáros D. Zsolt

Kijelentette, Magyarországnak kormány- és politikai irányvonal-váltásra van szüksége, sem a jelenlegi, sem a 2010 előtti kormányok nem képviselték ezeket az értékeket. Mivel a választási törvény módosítása szükségessé teszi, hogy minden választókerületben egy ellenzéki jelölt álljon szemben a kormánypárt jelöltjével, ezért részt vesznek az ellenzéki előválasztáson, és elfogadják annak eredményét.

Pálinkás bejelentette, hogy ha több jelöltjük is bejut a parlamentbe, akkor önálló frakciót fognak alapítani, ez a megállapodás az ellenzéki pártokkal.

Pálinkás bemutatta a jelölteket, ahogyan már írtuk, Molnár Miklós képviselőjelöltként indul az ellenzéki előválasztáson Vas megye 2. választókerületében 2021. June 17. 11:01 az 1. választókerületben Koczka Tibort, a 2-esben Molnár Miklóst, a 3-asban Horváth József Áront indítja az Új Világ Néppárt.

Pálinkás József egyébként a párt miniszterelnök-jelöltje, így ő Dobrev Klára, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András ellen indul majd az előválasztáson.

Új világ néppárt sajtótájékoztató
Molnár Miklós és Horváth József Áron
Mészáros D. Zsolt

Mindhárom jelölt mondott pár mondatot, Koczka Tibor szerint vissza kell adni az önkormányzatok autonómiáját, és azt is kijelentette, hogy a munkaalapú társadalom helyett tudásalapú társadalmat kell építeni.

Molnár Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy most egy vállalkozás fejlődéséhez főúri kegy kell, ezt meg kell szüntetni, és valódi, piaci alapon működő gazdaságra és összehangolt térségi fejlesztésre van szükség.

Horváth József Áron azt mondta, vonzóvá kell tenni a vidéki életet, ehhez ugyanolyan szolgáltatások kellenek a falvakban is, mint amelyek a városokban elérhetők. Szerinte arra is szükség van, hogy Szombathelyt minden szomszédos megyeszékhellyel 2x2 sávos gyorsforgalmi út kösse össze.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet