Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megnéztük, milyen újév napján 600 emberrel együtt belecsobbanni a 3 fokos Balatonba

Biztos kiváló másnaposság ellen is, de azért nem ez a legfőbb motiváció.

Az év első napján valamivel délután egy óra előtt érünk Szigligetre. Csodálatosan tűz a nap, szélcsend van, a téli tó kéken és nyugodtan nyújtózkodik a nádason túl.

Viszont parkolót már alig találunk.

Újévi csobbanás Szigligeten 2020
Alig találtunk parkolót
Józing Antal

Most vagyunk először újévi csobbanáson, sejtettük, hogy sokan lesznek, de a tömeg még így is meglep.

Több ezer ember lehet a strandon, szép hosszú sorok várakoznak a női vécénél, a kürtős kalácsosnál és az orvosi vizsgálatos sátornál.

Újévi csobbanás Szigligeten 2020
A női WC előtti sor
Józing Antal

Mert ez utóbbi is van.

Sőt, gyakorlatilag ez az egyetlen feltétele az újévi vízre szállásnak.

A minden bizonnyal legismertebb hazai jeges mártózás ugyanis ingyenes - többek között az egyik vodkagyártónak köszönhetően, aki elég látványosan támogatja a rendezvényt -, de előtte a helyszínen regisztrálni kell és orvosi vizsgálaton átesni.

Újévi csobbanás Szigligeten 2020
A jégszobrász a 2020-as dátumot faragja
Józing Antal

Talán a rendezők sem számítottak ennyi emberre, mindenesetre a dokik, szegények, nehezen tudják tartani a tempót. Egyik csoportjuk a vérnyomást vizsgálja, míg másik az általános állapotot méri fel, többek között toroknézéssel és egy gyors hallgatózással.

Akinek rendben van mindene, az megkapja a karszalagját, mehet az öltözőbe, ami a lelátó és a színpad mögött rejtőzik.

Újévi csobbanás Szigligeten 2020
A nézők egy csoportja
Józing Antal

A férfi öltöző egy hatalmas, fűtött sátor, megannyi paddal, és ahol már több százan vannak, alig találok helyet.

“Nyugodtan hagyjál itt mindent, még soha nem tűnt el semmi” - mondja a mellettem vetkőző újdonsült ismerősöm, aki már többedszerre van itt, és aki rögtönzött eligazítást ad.

Újévi csobbanás Szigligeten 2020
Ezt a fenyőfát kellett kihozni
Józing Antal

Ezek szerint a sátorból egyenest a starthoz, azaz a tóparti homokra megyünk, onnan futunk majd be ágyúszóra a vízbe. Elvileg verseny van, hogy ki hozza ki a vízből a karácsonyfát, de nem nagyon kell vele törődni, nem olyan lényeges ez. Fontosabb, hogy sekély a víz, egy jó darabig csak térdig ér, ezért úgy érezzük majd, mintha lefagyna a lábunk.

“Értem” - mondom.

Olyan sok idő nincs a töprengésre, mert mire fürdőképes állapotba kerülök, már tíz perc sincs vissza kettőig.

Újévi csobbanás Szigligeten 2020
MTI/Varga György

Aztán mikor szólítanak bennünket, hunyorgok a tóparton a napfényben, nézem a karácsonyfát a vízben, hallgatom a hangosbemondót. Több mint hatszázan vagyunk a rajtnál - hangzik el. A tó amúgy 2,8 fokos.

“Valószínűleg nem fogunk beleizzadni” - gondolom magamban, habár érdekes, hogy hiába van csak hat fok és hiába a lenge fürdőruha, egyáltalán nem fázom.

Kétségkívül a férfiak vannak többségben, de azért a hölgyek is akadnak közöttünk szép számmal, az apró, piros, pink, zöld stb. bikinik így január elsején még jobban vonzzák a szemet, mint nyáron.

Nem sokkal az indulás előtt drónok jönnek a fejünk fölé, amiknek integetni kell.

Újévi csobbanás Szigligeten - Keszthelyi Televízió

Újévi csobbanás Szigligeten

Aztán visszaszámlálás, ágyúdörrenés és már futunk is be a vízbe. Hideg, persze, de egyrészt azért vagyunk itt, hogy megmutassuk, hogy kibírjuk, másrészt a tömeg és a helyzet is tompítja az érzékelést.

A víz tényleg sekély és tényleg égeti a térd alatti részt, de valahogy mégis kellemes az egész, a katonák hasonló eufóriát érezhetnek, amikor rohamra mennek.

Újévi csobbanás Szigligeten 2020
MTI/Varga György

Alig futok egy kicsit, az elsők már fordulnak vissza, valaki hozza a karácsonyfát is. Betartom a tanácsot, és nem foglalkozom vele.

Láthatóan három fő csobbanási technika van.

Az első csoportba tartozik a fürdőzők kb. 80 százaléka: befutni tóba, élvezni a lábak mozgása által keletkezett jeges zuhanyt. A második csoport - beleértve engem- ezt kiegészíti némi mosakodással, mártózással.

Újévi csobbanás Szigligeten 2020
Józing Antal

És van a kemény mag, akik úgy úsznak, lubickolnak a Balatonban, mintha csak augusztus lenne; és ők nem is sietnek kifelé.

A partra visszaérve mindenki egy ajándék törölközőt kap a vodkagyártó cég jóvoltából, aztán gyors öltözködés, boldog új év kívánás a padszomszédoknak, és máris a strand fövényén vagyunk.

Újévi csobbanás Szigligeten 2020
Józing Antal

Itt még javában tart a party, gyerekek korcsolyáznak, a színpadon élőzene szól és a kürtőskalácsosnál változatlan hosszú a sor.

De már sokan mennek az autójuk felé; ahogy mi is.

Első körben ennyi elég volt a újévi csobbanásból, jövőre talán másként, hosszabbra szervezem.

Mindenesetre hazaérve kivételesen nem zuhanyzom, hanem beleereszkedem egy nagy kád forró vízbe.

Kezdődhet 2020.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra